20 Ιουνίου, 2024

Τηλεδιάσκεψη Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου με τους Περιφερειάρχες για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Τηλεδιάσκεψη είχε σήμερα η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Άγγελο Μπίνη και το σύνολο των Περιφερειαρχών της χώρας.  Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα μέτρα προστασίας από την Covid-19 στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της αρμοδιότητας των Περιφερειών. 

 

Η Υφυπουργός ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες για τα νέα μέτρα που κρίθηκε απαραίτητο να ληφθούν, λόγω των κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων. 

Στην αρχική της τοποθέτηση, η Υφυπουργός επισήμανε ότι «η ατομική ευθύνη φαίνεται να έχει ατονήσει σε κάποιες περιοχές, βάζοντας σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος πήραμε πολύ αυστηρά μέτρα και πετύχαμε μηδενικά κρούσματα σε δημόσιες δομές. Τις ημέρες αυτές τα κρούσματα σε ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αυξήθηκαν. Για τον λόγο αυτό εξετάζουμε όλους τους πιθανούς τρόπους αυστηροποίησης των υφιστάμενων μέτρων και την υιοθέτηση νέων, καθώς η προστασία της ζωής των ηλικιωμένων συμπολιτών μας είναι απόλυτη προτεραιότητα».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κ. Τζιτζικώστας, συμφώνησε με την Υφυπουργό και τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη αυστηροποίησης του υπάρχοντος πλαισίου αλλά και λήψης επιπλέον μέτρων, με στόχο την εξάλειψη των κρουσμάτων στα γηροκομεία. Επιπλέον, οι Περιφερειάρχες ενημέρωσαν την Υφυπουργό για την κατάσταση των κρουσμάτων στις περιοχές αρμοδιότητάς τους αλλά και τους ελέγχους που έχουν διενεργήσει. 

 

Τέλος, συμφωνήθηκε η επόμενη τηλεδιάσκεψη να λάβει χώρα τη Δευτέρα 24 Αυγούστου προκειμένου η κ. Μιχαηλίδου να ενημερώσει τους Περιφερειάρχες για τα νέα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν. 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο