16 Ιουνίου, 2024

Γιάννης Βρούτσης: «H ασφαλιστική μεταρρύθμιση από την πρώτη της εφαρμογή κέρδισε την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων» «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας στον e-ΕΦΚΑ»

Το δύσκολο περιβάλλον και η δυσμενής συγκυρία δεν εμπόδισαν τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες να ανταποκριθούν  στις απαιτήσεις και στο χρονοδιάγραμμα που έθετε η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση και μάλιστα με ανέλπιστα ικανοποιητικό τρόπο.

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον e-ΕΦΚΑ από τους  ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες οι οποίοι διαμόρφωσαν μόνοι τους, και όπως οι ίδιοι επιθυμούσαν το ύψος των εισφορών που θα πληρώσουν για το 2020 καθορίζοντας οι ίδιοι και το ύψος της σύνταξης που θέλουν να λάβουν.

 

Συγκεκριμένα: 

Επέλέξαν ασφαλιστική κατηγορία 423.338 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Επιπλέον οι νέοι ασφαλισμένοι (κάτω της 5ετιας) ανήλθαν σε 72.846.

 

Από τους 423.338 ασφαλισμένους 115.627 (ποσοστό 27,3%) επέλεξαν από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική κατηγορία στοχεύοντας σε μεγαλύτερη σύνταξη, και ειδικότερα:

  • τη 2η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 43.088 ασφαλισμένοι
  • την 3η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 31.807 ασφαλισμένοι
  • την 4η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 18.658 ασφαλισμένοι 
  • την 5η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν  8.668 ασφαλισμένοι
  • την 6η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 13.406 ασφαλισμένοι

 

Παράλληλα, 156.374 αγρότες επέλεξαν για το 2020 ασφαλιστική κατηγορία μέσω της νέας πλατφόρμας, εκ των οποίων 20.828 (ποσοστό 13,32%) επέλεξαν  από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική ως εξής:

  • τη 2η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 8.756 αγρότες
  • την 3η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 4.813 αγρότες
  • την 4η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 3.864 αγρότες 
  • την 5η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 1.464 αγρότες
  • την 6η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 1.931 αγρότες

 

Η διαδικασία έκδοσης των ειδοποιητηρίων βρίσκεται σε εξέλιξη και τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες δεν επέλεξαν κατηγορία θα ενταχθούν για το 2020 αυτόματα στην κατώτερη ή στην ειδική κατηγορία εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και θα μπορούν να επιλέξουν ανώτερη κατηγορία για το 2021 στο τέλος του χρόνου. 

 

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ολοκληρώθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία στη νέα πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. 

Το δύσκολο περιβάλλον και η δυσμενή συγκυρία δεν εμπόδισαν τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες να ανταποκριθούν 

στις απαιτήσεις και στο χρονοδιάγραμμα που έθετε η νεα ασφαλιστική  μεταρρύθμιση και μάλιστα με ανέλπιστα ικανοποιητικό τρόπο. 

Το 27,3% των αυτοαπασχολούμενων επέλεξαν από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική κατηγορία στοχεύοντας να διαμορφώσουν μεγαλύτερη σύνταξη, κυρίως όμως επιδεικνύομντας εμπιστοσύνη στο νέο ασφαλιστικό περιβάλλον. 

Οφείλω να αποδώσω ειλικρινά συγχαρητήρια στους εργαζόμενους και τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και την επιτυχή και ακριβή υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Μετάβαση στο περιεχόμενο