18 Μαΐου, 2024

Τελετή παραλαβής στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από τον νέο Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου.

Σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Γιάννη Βρούτση η τελετή παραλαβής από το νέο Υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγλου με αρμοδιότητα την Κοινωνική Ασφάλιση.

 

Ο Υπουργός  Εργασίας  Γιάννης Βρούτσης κατά την υποδοχή δήλωσε:

« Yποδεχόμαστε με ιδιαιτέρως θερμά αισθήματα τον φίλο μου Καθηγητή κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου με τον οποίο μας συνδέει μια διαδρομή από το 2012-2014 στην τότε Κυβέρνηση που δώσαμε μαζί έναν αγώνα υπεύθυνο, με στόχο την διατήρηση της χώρας στο ευρώ και μάχη για το κοινωνικό πρόσωπο του Κράτους την περίοδο εκείνη.

Σήμερα τον υποδέχομαι και αποτελεί για μένα μία μεγάλη χαρά υπό την έννοια ότι με τις γνώσεις του, την επιστημονική του κατάρτιση και συγκρότηση με την υπευθυνότητά του θα συμβάλλει την περίοδο αυτή σημαντικά στο έργο που θα διατελέσει το Υπουργείο Εργασίας.  

Φίλε Πάνο, σε καλωσορίζω στο Υπουργείο Εργασίας, ένα χώρο οικείο σε εσένα, ένα χώρο που γνωρίζεις. Με τις απόψεις σου, τις ιδέες σου, τις πολιτικές σου είμαι σίγουρος ότι θα ενδυναμώσεις όχι μόνον το Υπουργείο αλλά και την Κυβέρνηση.  Καλωσόρισες».

 

Ο Υφυπουργός  Παναγιώτης Τσακλόγλου επίσης  δήλωσε τα εξής:

«Συνήθως στις τελετές παράδοσης –παραλαβής κάποιος (ή κάποια) έρχεται και κάποιος φεύγει. Στη σημερινή περίσταση δεν ισχύει αυτό.

Κατ΄ αρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, αναθέτοντάς μου ένα πολύ νευραλγικό τμήμα του Υπουργείου.

Αντικείμενο, χώρος και πρόσωπα του Υπουργείου μου είναι μάλλον γνώριμα. Δεν είμαι πολιτικός καριέρας. Προέρχομαι από τον ακαδημαϊκό χώρο. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα είναι στο πεδίο των «Οικονομικών της Κοινωνικής Πολιτικής» – εν πολλοίς, αντικείμενο του Υπουργείου.  

Ως προς τα πρόσωπα, την περίοδο 2012-2014 ήμουν Πρόεδρος του ΣΟΕ. Είχα άριστη συνεργασία με τον τότε και νυν Υπουργό, Γιάννη Βρούτση, αλλά και σημαντικά στελέχη του Υπουργείου τόσο πολιτικά (Στρατινάκη), όσο και υπηρεσιακά. (Εδώ συνάντησα κάποιους από τους πλέον αποτελεσματικούς ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους).  Ταυτόχρονα, συναντώ νέα στελέχη με τα οποία έχω συνεργασθεί στο παρελθόν – μία από τις καλύτερες φοιτήτριές μου (Καρασιώτου).

Υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ακαδημαϊκών  ότι οι εξελίξεις στο πεδίο των κοινωνικών ασφαλίσεων ήταν στενά συνδεδεμένες με τη δεκαετή κρίση που βίωσε η χώρα μας. Σε αυτή τη δεκαετία έχουν γίνει πολλές επώδυνες αλλά αναγκαίες αλλαγές. Χωρίς να υποτιμώ το έργο άλλων Υπουργών θα ήθελα να επισημάνω ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι συνδεδεμένες με  το όνομα του Γιάννη Βρούτση.

Αρκετά έχουν ακόμα να γίνουν, κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά ως προς τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος. Σε αυτές τις αλλαγές ελπίζω να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στα μηνύματα που έλαβα όταν ανακοινώθηκε η υφυπουργοποίησή μου, άλλα έλεγαν «καλή επιτυχία» και άλλα «καλό κουράγιο».  Καταλαβαίνω και τα μεν και τα δε. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις δυσκολίες του έργου άλλων Υπουργείων, θα ήθελα να επισημάνω ότι, από τη φύση του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι ένα «δύσκολο» Υπουργείο.

Παρ΄ όλα αυτά, με τη συνεργασία όλων πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα για το καλό της ελληνικής οικονομίας και του συνόλου του πληθυσμού – τόσο των τωρινών και μελλοντικών γενεών.»

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο