16 Ιουνίου, 2024

Συνάντηση εργασίας της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τους πανελλήνιους φορείς εκπροσώπησης των ιδιωτικών παιδικών σταθμών

Mε πρωτοβουλία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με φορείς εκπροσώπησης των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, και συγκεκριμένα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ.), τον Σύλλογο Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος (Σ.Ι.Μ.ΜΙ.ΠΑ.Σ.Ε.) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παιδικών Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ.). 

Στη συνάντηση παραβρέθηκε στέλεχος της Διεύθυνσης Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας, της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γεωργίου Σταμάτη.

Κατά τη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της προσαρμογής  όλων των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων και τις προδιαγραφές της κατηγορίας χρήσης «Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια». Οι φορείς συμφώνησαν με την κυρία Μιχαηλίδου ότι μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, δηλαδή έως 1η Σεπτεμβρίου 2020, όλες οι μονάδες θα πρέπει να έχουν συμμορφωθεί με τον ισχύοντα κανονισμό πυροπροστασίας κτιρίων που αφορά στην κατηγορία χρήσης κτιρίων Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας – Πιστοποιητικό Ενεργητικής Πυροπροστασίας

Επιπλέον, μέχρι το τέλος της επόμενης σχολικής χρονιάς, δηλαδή μέχρι 31 Αυγούστου 2021, οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα πρέπει να έχουν συμμορφωθεί πλήρως συνολικά με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό . Παράλληλα, το Υπουργείο χαιρετίζει την πρωτοβουλία των φορέων για τη διενέργεια έρευνας απογραφής των βρεφονηπιακών σταθμών σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου και να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των φορέων της αγοράς αυτής.  

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στο εξαιρετικά σημαντικό και ευαίσθητο ζήτημα της  προσαρμογής  όλων των μονάδων παιδικής προστασίας στον σύμφωνα με την υπ’ αριθμό Δ22/οικ.11828/293/2017  Απόφαση (1157/Β) και συγκεκριμένα με το άρθρο  5 (Κτιριοδομικό  Κανονισμό στην κατηγορία χρήσης «Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια» και «Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων»), σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις που αφορούν την κατηγορία χρήσης κτιρίων Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας,  των Μονάδων Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί, Παιδικοί Σταθμοί και Μονάδες Απασχόλησης βρεφών και νηπίων) που ήδη λειτουργούν. 

Στη συνάντηση τονίσθηκε από την Υφυπουργό η διεύρυνση του προγράμματος των voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, σύμφωνα και με την προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού. Έτσι, για τη σχολική χρονιά 2020-2021 τα voucher που θα δοθούν σε οικογένειες θα είναι περίπου 20% περισσότερα προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των περισσοτέρων βρεφών, νηπίων και παιδιών σε σταθμούς.  

Όπως δήλωσε η Υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου «η ασφάλεια και η πυροπροστασία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα ειδικά όταν στα κτίρια φιλοξενούνται μικρά παιδιά. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε και να διασφαλίσουμε ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον για αυτά στηρίζοντας ταυτόχρονα τους βρεφονηπιακούς με το παράλληλο πρόγραμμα που σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί την επόμενη χρονιά και παρέχοντας τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να φροντίσουν οι ιδιοκτήτες με τον καλύτερο τρόπο τα θέματα πυρασφάλειας των κτιρίων τους».

Μετάβαση στο περιεχόμενο