23 Ιουνίου, 2024

Μ. Συρεγγέλα: Προωθούμε δράσεις και μέτρα που ενθαρρύνουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στην υβριδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες επιχειρηματίες, μίλησε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Σύμφωνα με την κα Συρεγγέλα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι δίπλα στις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες και προωθεί δράσεις και μέτρα που ενθαρρύνουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και αυξάνουν τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. «Στηρίζουμε τις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν το δικό τους επιχειρηματικό εγχείρημα. Με προγράμματα του ΕΣΠΑ, με δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες βοηθάμε ουσιαστικά τις γυναίκες. Δεν μένουμε στα λόγια αλλά με συγκεκριμένες πράξεις στηρίζουμε τις γυναίκες που μπαίνουν στον επιχειρηματικό στίβο ή θέλουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των τέκνων τους», τόνισε η υφυπουργός στην εκδήλωση που είχε θέμα: «Γυναίκα και Εμπόριο στην εποχή του Covid-19».

Η εναρμόνιση οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου και αποτυπώνεται στα μέτρα του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 που θα παρουσιαστεί σε λίγο καιρό. Στο πλαίσιο της συμφιλίωσης προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, προωθούμε το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», του οποίου η νομοθετική ρύθμιση επίκειται στις επόμενες ημέρες, ενώ στα άμεσα σχέδιά μας είναι και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών, ηλικίας 6 μηνών έως 2,5 ετών, εντός των μεγάλων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, με το νέο εργασιακό νόμο Ν. 4808/2021 θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας και συμπληρώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο των γονικών αδειών και των λοιπών διευκολύνσεων για γονείς και φροντιστές, καθώς και της προστασίας από την απόλυση των γονέων που κάνουν χρήση των αδειών και των διευκολύνσεων για την ανατροφή των παιδιών τους.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε η υφυπουργός, «οφείλουμε όλοι και όλες να καταπολεμήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα στην αγορά εργασίας που είναι επιζήμια για τις γυναίκες και τις σταδιοδρομίες τους. Οφείλουμε να συμβουλεύουμε τους νέους να μην διαχωρίζουν τα επαγγέλματα σε γυναικεία και αντρικά και με τη βοήθεια της παιδείας να σταματήσουμε την αναπαραγωγή των έμφυλων πεποιθήσεων και στερεότυπων».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο