17 Απριλίου, 2024

Μ. Συρεγγέλα: Με ολοκληρωμένες και συντονισμένες προτάσεις αυξάνουμε το ποσοστό των γυναικών στην πολιτική ζωή

Ομιλία στην 66η Σύνοδο για το Καθεστώς των Γυναικών στα Ηνωμένα Έθνη

                                                                                               

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης και η επίτευξη ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στο πλαίσιο των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση του κινδύνου των καταστροφών και του περιβάλλοντος ήταν το θέμα που είχε το υπουργικό τραπέζι υψηλού επιπέδου στο οποίο συμμετείχε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών θέσεων Μαρία Συρεγγέλα, στο πλαίσιο της 66ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Η Υφυπουργός σημείωσε ότι «Η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών με μέτρα που εστιάζουν στις πράσινες δεξιότητες και δίνουν έμφαση σε οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με μια κυκλική οικονομία». Στη συνέχεια παρουσίασε τις δράσεις της χώρας μας, όπως η πρωτοβουλία «GreenJobs for Women» η οποία στοχεύει να υποστηρίξει τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία επιδοτώντας τη δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με έμφαση στις άνεργες γυναίκες, ενώ αναφέρθηκε και στο Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες που έχει στόχο την υποστήριξη και την προώθηση της γυναικείας έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, η κα Συρεγγέλα συμμετείχε σε ειδική συνεδρίαση, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, AbdullaShahid, με θέμα την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στην πολιτική. Στην παρέμβασή της η Υφυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό της για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή, τονίζοντας ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι θύματα σεξισμού και στόχος εκτεταμένης ρητορικής μίσους λόγω του φύλου. Κάλεσε, δε, τους ομολόγους της να παλέψουν για την εξάλειψη των διακρίσεων και την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά και σημείωσε ότι «με ισχυρή θέληση και ολοκληρωμένες και συντονισμένες προτάσεις καταπολεμάμε τα στερεότυπα που κρατούν τις γυναίκες «πίσω» και αυξάνουμε το ποσοστό των γυναικών στην πολιτική ζωή».

Στη συνέχεια η Υφυπουργός συμμετείχε σε συνεδρίαση με Αφγανές γυναίκες, με στόχο την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την έμπρακτη συμπαράσταση της χώρας μας στις Αφγανές γυναίκες.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο