18 Απριλίου, 2024

Μ. Συρεγγέλα: Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε μια ολιστική προσέγγιση των πολιτικών για την ισότητα

Παρέμβαση Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε.

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο πολλαπλές έμφυλες προκλήσεις και αποκάλυψε προϋπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των φύλων, συμβάλλοντας στη διεύρυνση του χάσματος. Γι’ αυτό η χάραξη πολιτικών που προάγουν την ισότητα και αναδεικνύουν τη σπουδαία συνεισφορά των γυναικών στην κοινωνία καθίσταται περισσότερο από ποτέ αναγκαία». Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. με θέμα «Η ισότητα των φύλων ως οδηγός ανάκαμψης στη μετά COVID εποχή.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι γυναίκες βρέθηκαν ακόμη μία φορά στην πρώτη γραμμή και δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα. Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ορατές στη γυναικεία απασχόληση, αλλά και στην κατάσταση της υγείας των γυναικών με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας να σημειώνουν αύξηση» σημείωσε η κ. Συρεγγέλα, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών και ιδιαίτερα των γυναικών.

Συγκεκριμένα, προχώρησε στην εφαρμογή ειδικών αδειών στους γονείς που εργάζονται στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για τη φροντίδα των παιδιών. Παράλληλα με την καμπάνια ευαισθητοποίησης της κυβέρνησης για την ενδοοικογενειακή βία που ενθάρρυνε πολλές γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά, το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων – τα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, οι 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900- που είναι ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα δίκτυα υποστήριξης γυναικών- θυμάτων βίας στην Ευρώπη, λειτούργησε άρτια, αδιάκοπα και αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια όλων των lockdown.

Επιπλέον, με στόχο την προστασία όλων των προσώπων στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και την στήριξη των εργαζόμενων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται το προσεχές διάστημα να καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στοχεύει σε μια ολιστική προσέγγιση των πολιτικών για την ισότητα.

Όπως υπογράμμισε η κ. Συρεγγέλα, «το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 βρίσκεται επί του παρόντος υπό επεξεργασία και θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα, ενώ για την κατάρτισή του έχουν ληφθεί υπόψη οι ανάγκες της χώρας και οι επιπτώσεις της πανδημίας. Στις κύριες προτεραιότητες του Σχεδίου Δράσης συμπεριλαμβάνονται η καταπολέμηση της έμφυλης βίας, η στήριξη της ίσης συμμετοχής των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η ίση συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας με πρωτοβουλίες για την ισορροπία στην επαγγελματική και προσωπική ζωή, καθώς και η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο