14 Ιουλίου, 2024

Κ. Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε την πρόοδο των τελευταίων 4 ετών

«Βλακώδης» η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Φόρουμ των Δελφών

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η μείωση της ανεργίας δεν θα γίνει με αυτόματο τρόπο. Αν η χώρα πέσει σε αστάθεια και ακυβερνησία δεν θα μιλάμε για πτώση, αλλά για άνοδο της ανεργίας. Δεν πρέπει να επιβεβαιωθεί ο μύθος του Σισύφου. Έχουμε ανέβει αρκετά σκαλιά και δεν πρέπει να σπαταλήσουμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία 4 χρόνια, στο όνομα μιας πολιτικής που θυμίζει τον Άγιο Βασίλη και παραπέμπει σε αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015».

Αυτό επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο φόρουμ των Δελφών, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε «βλακώδη» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς σημαίνει δαπάνη 3 δισ. ευρώ από το Δημόσιο για την απόκτηση του ελέγχου της επιχείρησης, τον οποίο όμως ήδη έχει!

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%, που θα σημάνει το «ξεπάγωμα» των τριετιών και άρα σημαντική ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζόμενων βασίζεται στις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια «υπό την προϋπόθεση ότι θα ασκηθούν σοβαρές πολιτικές».

Υπενθύμισε δε ότι η φορολογική, ασφαλιστική, αδειοδοτική και εργασιακή πολιτική καθώς και το μήνυμα σοβαρότητας και σταθερότητας που εξέπεμψε η κυβέρνηση οδήγησε σε πτώση της ανεργίας στο 11,4 % από 17,5 % το 2019, 300.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και, ακόμη, στο ιστορικό ρεκόρ στο ισοζύγιο απασχόλησης (προσλήψεις – απολύσεις) τον Μάρτιο του 2023 από το 2001 που ξεκίνησε η μέτρηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι  οι εκλογές του Μαΐου είναι οι σημαντικότερες γιατί από αυτές θα τεθούν οι βάσεις είτε για κυβέρνηση συνεργασίας είτε για τον δεύτερο γύρο. «Αν έχουμε δεύτερες εκλογές, να ξεκινούμε από μια βάση που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία ξεκινά με καλές προϋποθέσεις για να πετύχει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές», είπε ο Υπουργός. Ανέφερε επίσης ότι από τη μια πλευρά έχουμε μια ομάδα με αρχηγό, στελέχη, σχέδιο και ατζέντα ενώ από την άλλη προτείνεται ένα «ραντεβού στα τυφλά», με διάφορα σχήματα συνεργασίας που οι ίδιοι αναιρούν ή κυβέρνηση ανοχής.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν  συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις ΔΕΚΟ –συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών εταιρειών και των ΔΕΚΟ των μεταφορών. «Στόχος μας είναι η περαιτέρω επέκταση του μέτρου που ήδη εφαρμόζεται στις τράπεζες, τα σουπερμάρκετ,  τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security. Αμέσως μετά τις εκλογές θέλουμε να προχωρήσουμε με τη βιομηχανία και κατόπιν με την εστίαση και τον τουρισμό».

Αναφερόμενος στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2023, εκδόθηκαν 570.000 κύριες συντάξεις.  «1 στους 16 ενήλικους Έλληνες δηλαδή  πήρε σύνταξη μέσα σε αυτούς τους 27 μήνες, αρκετοί εκ των οποίων περίμεναν 2,5 ή ακόμα και 7 χρόνια. Ουσιαστικά το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων έχει επιλυθεί. Αντίστοιχα μέτρα έχουμε λάβει και για τις επικουρικές συντάξεις και τώρα ξεκινά και η καταβολή και των λεγόμενων παράλληλων συντάξεων όπου οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι. Για να φτάσουμε έως εκεί λάβαμε μέτρα «έξω από το κουτί». Συγκρουστήκαμε με τους εραστές της ακινησίας, καθώς ό,τι και να προτείναμε πολεμήθηκε από την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ. Αλλά δεν κάναμε πίσω. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών μας είναι το 1555  που είναι μια γραμμή για να «βγάζεις άκρη» με τον ΕΦΚΑ και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας  αλλά και ο ευρύτερος εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ που συμπεριλαμβάνει και αυτό που κάναμε στη ΔΕΗ, δηλαδή την επιλογή Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα με τριετή συμβόλαια και με αυξημένες αμοιβές. Η ανάλυση κόστους-οφέλους είναι σαφώς υπέρ αυτής της ρύθμισης».  Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, «προτιμώ να ακούω την κριτική ότι βάζω «golden boys»  παρά να είμαι ένας από τους πολλούς που πέρασαν αφήνοντας πίσω τους όχι έργο, αλλά λόγια και δημόσιες σχέσεις».

Τέλος, σε ερώτηση για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ έκανε λόγο για βλακώδη πρόταση καθώς πέρα από τις νομικές περιπλοκές, σημαίνει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να δώσει 3 δισ. ευρώ προκειμένου να έχει τον έλεγχο της ΔΕΗ τον οποίο ήδη έχει! «Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είναι εκείνος που ήταν και πριν τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από 51 σε 33 %. Λυπάμαι για τον όρο, αλλά η πρόταση είναι απλώς βλακώδης», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο