23 Ιουλίου, 2024

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, βραβεύτηκε για το έργο της για την ευαισθητοποίηση και αποδοχή του αυτισμού

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ολοκληρώθηκε εχθές στο Οίτυλο, παρουσία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, ο διεθνής αγώνας κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, Oceanman Greece. Ο αγώνας, ο οποίος τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ήταν αφιερωμένος, στην ευαισθητοποίηση και αποδοχή του αυτισμού- «Κολυμπάμε για τον αυτισμό – Swim for autism».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία βραβεύτηκε από τους διοργανωτές, ως πρωτοπόρος, για το έργο και την διαρκή δραστηριοποίησή της, στον αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων και την συμπερίληψη των συμπολιτών μας, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, δήλωσε:

«Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Oceanman Greece 2021 για την ευαισθητοποίηση και αποδοχή του αυτισμού. Είναι τιμή για εμάς που ο διεθνής αυτός αθλητικός αγώνας αφιερώθηκε στον σκοπό μας. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να γίνει αυτή η “αόρατη” αναπηρία ορατή και γινόμαστε όλοι κομμάτι του ίδιου πάζλ! Για εμάς, η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, δεν είναι μονάχα μια ανθρωποκεντρική επιλογή, αλλά μονόδρομος και για την ανάπτυξη της χώρας μας».

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχεδιάζει ένα συνολικό σχέδιο δίνοντας έμφαση:

  1. Στην πρώιμη ανίχνευση του αυτισμού από την προσχολική ηλικία και στην επακόλουθη πρώιμη παρέμβαση. Από την επόμενη χρονιά, «τρέχουμε» πιλοτικό πρόγραμμα πρώιμης ανίχνευσης του αυτισμού σε παιδιά 100 βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση για το κάθε ένα ξεχωριστά με βάση τις ανάγκες του.
  2. Στην κατάρτιση και στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Αξιοποιούμε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και στοχευμένης διασύνδεσης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού με την αγορά εργασίας. Επεξεργαζόμαστε κίνητρα προς τους εργοδότες για την εξεύρεση των κατάλληλων θέσεων εργασίας που ταιριάζουν στις δεξιότητες των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.
  3. Στην αυτόνομη διαβίωση των συμπολιτών μας στο φάσμα του αυτισμού. Δημιουργούμε εξειδικευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζουμε υψηλότερη χρηματοδότηση για μικρές μη-ιδρυματικές δομές εντός του κεντρικού αστικού ιστού (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) που φιλοξενούν άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Έτσι προχωρούμε στην αποϊδρυματοποίηση και βοηθούμε ουσιαστικά τις οικογένειες των συμπολιτών μας στις μεγάλες αγωνίες τους αναφορικά με την ηλικιακή εξέλιξη και φροντίδα των παιδιών τους.

Περισσότερα για τις ενέργειές μας υπάρχουν στο «raceforautism.gr», την ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το κοινό σε ότι αφορά τον αυτισμό.

Στον αγώνα κολύμβησης συμμετείχε και η ακτιβίστρια για τον αυτισμό, Άδα Σταματάτου, η οποία τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή που φέτος, στο Oceanman Greece πάνω από 600 κολυμβητές αγωνίστηκαν με το λογότυπο του αυτισμού στο χέρι τους. Η διαταραχή φάσματος αυτισμού (ASD) είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα νευροαναπτυξιακών διαταραχών και αφορά όλους μας ως κοινωνία».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο περιθώριο της εκδήλωσης, συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα της αρμοδιότητάς της που αφορούν την περιοχή.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο