20 Ιουλίου, 2024

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η κυβέρνηση προστάτευσε τους συμπολίτες μας με αναπηρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας»

Την ευκαιρία να παρουσιάσει τις δράσεις της κυβέρνησης για τους συμπολίτες με αναπηρίες είχε σήμερα η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία της Βούλας.

Η Υφυπουργός τόνισε ότι η δομή βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς το προσωπικό έχει αυξηθεί κατά 30% τον τελευταίο χρόνο, ενώ έχουν αποκατασταθεί προβλήματα που χρόνιζαν όπως ζητήματα προστασίας και ασφάλειας του χώρου.

Όπως δήλωσε η κυρία Μιχαηλίδου, «οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας μπορεί να άλλαξαν την καθημερινότητα μας, αλλά δεν άλλαξαν τις πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Οι συμπολίτες μας με αναπηρίες δεν αφέθηκαν απροστάτευτοι. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων, θωράκισε από την αρχή της κρίσης τις δομές που φιλοξενούν συνανθρώπους μας με αναπηρίες με τη διαμόρφωση αυστηρών ειδικών πρωτοκόλλων. Τα κρούσματα κορωνοϊού που υπήρξαν ήταν ελάχιστα, και όπου υπήρξαν, η διασπορά περιορίστηκε έγκαιρα».

Η φροντίδα των ατόμων με αναπηρία παραμένει πάντα προτεραιότητα της Πολιτείας. Στο επίπεδο της επιδοματικής πολιτικής, παρατάθηκε τόσο στο πρώτο κύμα, όσο και στο δεύτερο, η καταβολή αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων λόγω της αναστολής των συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ ώστε να διευκολυνθούν τους συμπολίτες μας στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. 

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Νοεμβρίου ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μαζί με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσίασαν στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου, το Υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων με βασικό άξονα την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑμεΑ. Συγκεκριμένα οι πολιτικές που σχεδιάζει και θα υλοποιήσει είναι:   

  • Η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού
  • Η κατάρτιση Εθνικής Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης
  • Η θεσμοθέτηση Κάρτας Αναπηρίας
  • Η δημιουργία της  Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας

Η δημιουργία νέου προγράμματος στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς για έγκαιρη διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση

Μετάβαση στο περιεχόμενο