13 Ιουνίου, 2024

Δημογραφικό και προστασία των γυναικών απέναντι στη βία στο επίκεντρο των επαφών της Μ. Συρεγγέλα στη Θεσσαλονίκη

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η επίλυση του δημογραφικού βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό προχώρησε στη δημιουργία ενός επιτελικού φορέα σε κεντρικό επίπεδο με στόχο τη χάραξη, τον συντονισμό και την παρακολούθηση μίας οριζόντιας και μακροπρόθεσμης πολιτικής για την αντιμετώπισή του». Αυτό τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Το δημογραφικό ζήτημα – Η στήριξη των νέων οικογενειών».

Σύμφωνα με την κα Συρεγγέλα, «μέσα από δράσεις που διαπερνούν σχεδόν το σύνολο των υπουργείων δημιουργούμε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό για τη δημογραφική πολιτική που βασίζεται όχι σε ευχολόγια, αλλά σε αποφάσεις και συγκεκριμένα μέτρα. Προωθούμε μέτρα για την εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, μέτρα που στηρίζουν και διευκολύνουν την απόφαση κάποιου να αποκτήσει παιδί, καθώς και μέτρα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων».

Παράλληλα, η κα Συρεγγέλα, κατά την επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη, είχε σειρά επαφών με στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Κατερίνης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών στη Θεσσαλονίκη.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των δομών για τις υπηρεσίες που προσφέρουν δωρεάν στις γυναίκες – θύματα βίας και θέλησε να στείλει και από τη Θεσσαλονίκη το μήνυμα σε όλες τις γυναίκες ότι καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή. Την ίδια ώρα κάλεσε τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και να βρουν τη δύναμη να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές, λέγοντας πως «όλες οι δομές που υπάρχουν στη χώρα, όλοι μας είμαστε στο πλευρό τους. Στον αγώνα κατά της βίας καμία γυναίκα δεν είναι μόνη».

Οι δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη των γυναικών στην αγορά εργασίας και σε όλες τις εκφάνσεις του βίου, βρέθηκαν στη συνέχεια στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η κα Συρεγγέλα με μέλη της Επιτροπής της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «προστατεύουμε και στηρίζουμε τις γυναίκες και την εργασία, ενώ ενισχύουμε στην πράξη την ισότητα των φύλων. Με το νέο εργασιακό νόμο άρουμε τα αντικίνητρα για την πρόσληψη των γυναικών, ενισχύουμε τη θέση τους και δημιουργούμε ίσες ευκαιρίες εργασίας σε γυναίκες και άνδρες. Οι γυναίκες δεν πρέπει να έρχονται αντιμέτωπες με το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια», αλλά πρέπει να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας και στα κέντρα διοίκησης και λήψης αποφάσεων για να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικότητας, ανάκαμψη της οικονομίας και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο