12 Ιουνίου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Εκπαιδεύουμε πολίτες και φορείς στην αναπηρία και τη διαφορετικότητα

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εκπαιδεύουμε πολίτες και φορείς στην αναπηρία και τη διαφορετικότητα. Σήμερα κάναμε ακόμα ένα βήμα για μια προσβάσιμη κοινωνία που μας χωρά όλες και όλους», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής δράσης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ), σήμερα στη Βουλή.

Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση αλλά και η εξοικείωση των εργαζόμενων της Βουλής, γύρω από ζητήματα εξυπηρέτησης ατόμων με οπτική αναπηρία. Στον ρόλο των εκπαιδευόμενων βρέθηκαν στελέχη της Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Τη δράση συντόνισε το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) με τη διοικήτρια αυτού, κ. Σοφία Χαμονικολάου και τους κ.κ. Παναγιώτη Μαρκοστάμο, Εκπρόσωπο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών στο ΔΣ του ΚΕΑΤ, Κωνσταντίνο Ορλώφ, Γενικό Γραμματέα Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Μαρία Πλαστήρα, Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης να πραγματοποιούν μια βιωματική εκπαίδευση σχετικά με την αισθητηριακή αναπηρία της όρασης.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι στιγμής, αντίστοιχες δράσεις που αφορούν στην προσβασιμότητα αλλά και τον τρόπο προσέγγισης των ατόμων με οπτική αναπηρία στους χώρους πολιτισμού και τα θέατρα έχουν λάβει χώρα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί και στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη του εκπαιδευτικής δράσης, έκανε λόγο για «ένα είδος “κήρυξης πολέμου” κατά του αποκλεισμού που αποτελεί μία από τις πιο απολίτιστες μορφές συμπεριφοράς», τονίζοντας πως: «Είναι δείγμα και πολιτισμού και συνταγματικής τήρησης αλλά και ανθρωπιάς η άρση των αποκλεισμών που προέρχονται από ανθρώπινες αδυναμίες στις οποίες θα μπορούσε ο καθένας μας να υπόκειται. Αίροντας αυτούς τους αποκλεισμούς, γινόμαστε πιο οικείοι με τον συνάνθρωπό μας, ο οποίος δικαιούται να έχει πρόσβαση σε όλα αυτά τα πνευματικά κληροδοτήματα που φυλάσσονται, στεγάζονται και εκτίθενται στη Βουλή».

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Η σημερινή εκπαιδευτική δράση στους υπαλλήλους της Βουλής, έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Γιατί η Βουλή, ως κορυφαίος Δημοκρατικός θεσμός, πρέπει να είναι η αφετηρία για μια συμπεριληπτική κοινωνία η οποία στηρίζει έμπρακτα τα δικαιώματα και την ανεξάρτητη διαβίωση όλων των πολιτών, ειδικά των πιο ευάλωτων. Σήμερα, οι εργαζόμενοι της Βουλής, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με οπτική αναπηρία στην καθημερινότητά του, αλλά και τους τρόπους που τα εμπόδια μπορούν εύκολα να αρθούν, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους και τις υπηρεσίες, ανεξάρτητα από την αναπηρία τους. Γιατί για εμάς η ισότιμη πρόσβαση κάθε πολίτη στον πολιτισμό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Γι’ αυτό και διασφαλίζουμε έμπρακτα την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτόν. Πολιτεία και αρμόδιοι φορείς, με μικρές αλλά και μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, δημιουργούμε συνεχώς τις προϋποθέσεις, ώστε να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής όλων, ειδικά εκείνων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Η πρόεδρος και διοικήτρια του ΚΕΑΤ, Σοφία Χαμονικολάου, εξήγησε στους παρευρισκόμενους πως: «Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των εργαζόμενων οποιουδήποτε εργασιακού κλάδου σε ζητήματα εξυπηρέτησης ατόμων με οπτική αλλά και οποιαδήποτε άλλης μορφής αναπηρία εν γένει, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αποτελεσματική και ισότιμη πρόσβασή αυτών. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους εργαζομένους της Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων – ενός διαχρονικού συμβόλου της Δημοκρατίας εντός του οποίου έχουν ληφθεί καίριες αποφάσεις και που αποτελεί μέχρι και σήμερα μέρος της συλλογικής μνήμης– που στο εξής, χάριν των εκπαιδευμένων πλέον υπαλλήλων του σε ζητήματα ατόμων με αναπηρία όρασης, θα είναι μπορεί να δέχεται όλους τους ενδιαφερόμενους στους κόλπους του, ανεξαιρέτως. Στόχος όλων, εξάλλου, οφείλει και πρέπει να είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με οπτική αναπηρία σε κάθε χώρο ιστορικό ή πολιτισμού, η ανεμπόδιστη εξυπηρέτηση τους και, κυρίως, η ισότιμη αντιμετώπισή τους από συνανθρώπους τους προετοιμασμένους να τους κατευθύνουν και να τους οδηγήσουν μέσα στην ιστορία».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο