20 Ιουνίου, 2024

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου και η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος της UNHCR Ελλάδας, υπέγραψαν σήμερα, Μνημόνιο Συνεργασίας, με σκοπό να διασφαλιστεί η σταδιακή ένταξη των ασυνόδευτων παιδιών στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής-Υιοθεσίας, με προτεραιότητα στα παιδιά ηλικίας 0-12 ετών.

Στόχος του παρόντος Μνημονίου, είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώστε να καλυφθούν, οι ιδιαίτερες ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών, όπως είναι η διερμηνεία και η νομική υποστήριξη, κατόπιν της τοποθέτησης τους σε ανάδοχη οικογένεια, αλλά και η προώθηση του θεσμού της αναδοχής για τα ασυνόδευτα παιδιά μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης.

Ειδικότερα, το Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνει:

Την κατάρτιση επαγγελματιών σε σχέση με τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η κατάρτιση απευθύνεται σε επαγγελματίες των δημοσίων αρχών που συντονίζουν και εποπτεύουν την αναδοχή (π.χ. περιφέρειες, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, ΕΚΚΑ).
Την προσαρμογή του πακέτου επιμόρφωσης για τις ανάδοχες οικογένειες σε σχέση με τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά. Το εκπαιδευτικό υλικό πρέπει στη συνέχεια να υποβληθεί στην ΕΣΑΝΥ για έγκριση.
Την εκπαίδευση των ανάδοχων οικογενειών σε συνεργασία με τις εποπτεύουσες αρχές για την ανάδοχη φροντίδα κατόπιν αιτήματος τους .
Την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, σε συνεργασία με τις εποπτεύουσες αρχές για την ανάδοχη φροντίδα, για όσο διάστημα τα ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται σε ανάδοχη φροντίδα.
Την παροχή πρόσθετων υποστηρικτικών υπηρεσιών, ιδίως διερμηνείας και νομικής υποστήριξης, σε ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται σε ανάδοχη οικογένεια.
Τις τακτικές δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την αναδοχή ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών, με στόχο τις προσφυγικές κοινότητες καθώς και το ευρύτερο κοινό, και ευαισθητοποίηση των πιθανών ανάδοχων γονέων προσφύγων.
Την υποστήριξη της εθνικής καμπάνιας για την αναδοχή από το ΥΠΕΚΥΠ σε συνεργασία με τη UNICEF, με τη διάχυση πληροφοριών μέσω των δικτύων και των καναλιών της Υ.Α. ΟΗΕ, με στόχο δυνητικούς ανάδοχους γονείς ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών.

Η κα. Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Με την Υπογραφή του Μνημονίου ενδυναμώνουμε τη συνεργασία μας με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών και αναλαμβάνουμε από κοινού πρωτοβουλίες με στόχο την σταδιακή και ομαλή ένταξη των ασυνόδευτων παιδιών στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής-Υιοθεσίας. Αναπτύσσουμε συνεχώς δράσεις με στόχο πάντα την ενίσχυση και το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Θέλουμε όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν με ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα σε ένα υγιές και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον».

Η κα. Martin, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υπογράφουμε αυτό το Μνημόνιο σήμερα, το οποίο ελπίζουμε να βοηθήσει να ενταχθούν τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες στο εθνικό σύστημα αναδοχής, όπως επίσης και να συμβάλει στην πιθανή συμμετοχή οικογενειών προσφύγων και μεταναστών στην παροχή φροντίδας. Υπάρχουν σχεδόν 2.100 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα σήμερα. Η αναδοχή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της συνολικής προστασίας τους και πιθανώς και μια άμεση λύση ιδιαίτερα για τα πιο μικρά από αυτά τα παιδιά όταν φτάνουν στη χώρα. Τα παιδιά πρόσφυγες είναι παιδιά και έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες όπως κάθε παιδί: ένα ζεστό σπίτι, εκπαίδευση, ασφάλεια, φροντίδα, σεβασμό και ένα μέλλον. Μπορεί ακόμα να έχουν ιδιαίτερες ανάγκες εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που βιώνουν, κάτι στο οποίο η ανάδοχη οικογένεια μπορεί να βοηθήσει. Ελπίζουμε ότι η στενή μας συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες μέσα από στοχευμένες κοινές δράσεις».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο