19 Μαΐου, 2024

Τοποθέτηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής

«Αναγκάζομαι να έρθω στη Βουλή και να κάνω αυτήν την παρέμβαση μετά από την τοποθέτηση αρχικά του κυρίου Κατρίνη και μετά του κυρίου Κασσελάκη. Αμφότεροι ζήτησαν την αποπομπή μου από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις δήθεν αποτρόπαιες δηλώσεις μου ότι «ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη».

 

Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων. Η εμπειρία μου η τηλεοπτική και ραδιοφωνική θα έπρεπε να με έχει προστατεύσει και να έχω αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή τη διαστρέβλωση που για μικροκομματικούς λόγους θα έκαναν μετά βεβαιότητας την επόμενη στιγμή οι πολιτικοί μου αντίπαλοι, αγνοώντας τον πόνο των θυμάτων για τους οποίους υποτίθεται ότι σήμερα κόπτονται.

 

Γιατί προφανώς εγώ ποτέ δεν είπα ότι ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη ούτε θα μπορούσα να το έχω πει. Μόνο ένας άνθρωπος χωρίς καρδιά θα μπορούσε να είχε πει κάτι τέτοιο.

 

Ευχαριστώ δημόσια τον κύριο Δελατόλα, τον δημοσιογράφο που μου έκανε χθες την ερώτηση, για τη σημερινή του τοποθέτηση στον «REAL FM», ο οποίος είπε: «επειδή εγώ έκανα την ερώτηση στον κύριο Γεωργιάδη οφείλω να πω από την ίδια συχνότητα ότι ποτέ δεν είπε αυτό που του καταλογίζουν».

 

Η ερώτηση ήταν ποια είναι η γνώμη μου για το αν πρέπει να γίνει προκαταρκτική ή εξεταστική για τα Τέμπη. Και αυτό που είπα είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για αυτό, δηλαδή για ποιο;  Για τα Τέμπη;  Όχι.  Για τον πολιτικό καυγά.  Για την κλωτσοπατινάδα των πολιτικών, για την πολιτική μικροεκμετάλλευση, για το εμπόριο της τραγωδίας.  Για αυτό δεν ενδιαφέρεται ο ελληνικός λαός.

 

Ο ελληνικός λαός ενδιαφέρεται να μην ξαναγίνει ποτέ ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα, να κάνει η πολιτεία ότι μπορεί για τους συγγενείς των θυμάτων και να διερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη ποιοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι και αυτοί να τιμωρηθούν.  Αυτά ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό. Δεν τον ενδιαφέρουν το να τσακώνονται τα κόμματα πάνω σε ένα τέτοιο φοβερό δυστύχημα.  Αυτό είπα, αυτό κατάλαβαν οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι πρώτοι από όλους προφανώς αν είχα πει κάτι τόσο αποτρόπαια φρικώδες, οι ίδιοι θα με έκοβαν και θα μου ασκούσαν κριτική την ίδια στιγμή και οι δύο, και ο κύριος Χατζηνικολάου και ο κύριος Δελατόλας, οι οποίοι είναι  εξαιρετικά έμπειροι για να μην σπεύσουν να σχολιάσουν αν είχα πει κάτι τόσο πραγματικά φρικώδες.

 

Σήμερα σε ένα πρωτοσέλιδο ήμουν «Γεωργιάδης-Άδης», ταυτίστηκα με τον θάνατο,  σύμφωνα με την εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Να πω παρενθετικά στον φίλο μου κύριο Φιλιππάκη, η κατάληξη Άδης στα ελληνικά επώνυμα είναι αρχαία, Πηλιάδης Αχιλλεύς είναι στην Ιλιάδα, είναι μια από τις αρχαιότερες καταλήξεις των ελληνικών επωνύμων και είμαι υπερήφανος για αυτό. Κλείνω την παρένθεση.

 

Άρα λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, απαντώντας στον κύριο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ τον κύριο Κατρίνη και στον κύριο Κασσελάκη που είπαν το ίδιο τελικά με κάποια μικρή καθυστέρηση ότι εάν είχα πει αυτό που εσείς λέτε, θα είχα παραιτηθεί από μόνος μου από ντροπή. Δεν είπα ποτέ αυτό που εσείς λέτε, αλλά παρά ταύτα επαναλαμβάνω, ζητώ πραγματικά συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων διότι αυτή μου η αναφορά έδωσε την ευκαιρία σε εσάς να κάνετε αυτή τη φασαρία και να τους προκαλέσετε, άθελά μου κι εγώ μαζί, περισσότερο πόνο, ενώ οι άνθρωποι έχουν περάσει ήδη πολύ πόνο για να τους προκαλούμε και περισσότερο.

 

Και ασφαλώς και εγώ και η Κυβέρνηση και όλοι μας δεσμευόμαστε να κάνουμε τα πάντα και για να μην ξαναγίνει ποτέ ένα τέτοιο δυστύχημα και για να έρθουν όλα στο φως, και αναμένουμε το πόνημα της ελληνικής δικαιοσύνης.

Να πω κλείνοντας ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε και μία δήλωση, ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την πρόταση περί εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε ή που θα καταθέσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Γιατί; Γιατί το να ψάξουμε τι πηγαίνει στραβά στο σύστημα ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ, αυτό ναι, είναι σωστό. Αυτό δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση, αυτό είναι διερεύνηση της ουσίας.

 

Τα υπόλοιπα και κλείνω με αυτό, απλώς δικαιώσατε τη χθεσινή μου δήλωση γιατί σπεύσατε να κάνετε αυτό που προέβλεπα ότι θα γίνει, μικροκομματική αντιπαράθεση. Σας επιστρέφω, λοιπόν, κύριε Κατρίνη όσα είπατε προηγουμένως».

 

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΚΕ, κ. Νίκο Καραθανασόπουλο, λέγοντας:

 

«Κύριε Καραθανασόπουλε απαντώ μόνο σε εσάς. Δόκιμη η κριτική σας. Προφανώς δεν έχετε ακούσει τη συνέντευξή μου ή δεν την έχετε ακούσει όλη. Δεν είστε και υποχρεωμένος. Δεν υπάρχει αντίφαση, γιατί εγώ απάντησα στο ερώτημα του αν πρέπει να γίνει προανακριτική ή εξεταστική. Δεν απάντησα στο αν αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί.

 

Προφανώς πρέπει να διερευνήσουμε την ασφάλεια των μεταφορικών μας μέσων, των σιδηροδρόμων και υπό την έννοια αυτή προφανώς και υποστηρίζω την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει αυτήν την πρόταση. Γιατί αυτό χρήζει σας είπα διερευνήσεως, αλλά η ερώτηση στην οποία απάντησα, ήταν διαφορετική.

 

Δέχομαι και για αυτό ζήτησα συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων, ότι ο τρόπος που το έκανα άφηνε την ευκαιρία σε αυτούς να κάνουν αυτήν την πολιτική εκμετάλλευση που κάνανε. Αυτή η πολιτική εκμετάλλευση όμως κατά τη γνώμη μου, δεν έδειξα εσάς κύριε, έδειξα αυτούς οι οποίοι διαστρέβλωσαν τη δήλωσή μου.

 

Ξαναλέω, κύριε Καραθανασόπουλε, δέχομαι ότι ο τρόπος με τον οποίον το έκανα άφησε την ευκαιρία σε όσους ήθελαν για μικροκομματικούς λόγους να διαστρεβλώσουν τη δήλωσή μου. Δεν συγκαταλέγω τον κύριο Κατρίνη σε αυτούς, δεν ξέρω γιατί εξερράγην. Καμιά φορά ο λαός λέει, «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται», αλλά το αφήνω. Προφανώς είδατε τον εαυτό σας, εγώ δεν αναφέρθηκα καθόλου σε εσάς.

Ξαναλέω όμως, όσοι έκαναν σήμερα μικροκομματική εκμετάλλευση της δήλωσής μου, αγνοώντας τον πόνο που προκαλούν στους συγγενείς των θυμάτων, είναι η απόδειξη του βασίμου του επιχειρήματός μου, ότι αυτό δεν είναι ένα ζήτημα για να γίνει πολιτική και κομματική αντιπαράθεση, αλλά ένα ζήτημα ουσίας για να διερευνήσουμε να μην ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα, για να έρθουν όλα στο φως και να τιμωρηθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι. Και γι’ αυτό υπάρχει, επειδή άκουσα για ποινικές ευθύνες, εν εξελίξει έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης η οποία και θα αποφανθεί.

 

Άρα, λοιπόν οτιδήποτε άλλο δεν έχει να κάνει με εμένα. Και θα σας πω κ. Καραθανασόπουλε, με γνωρίζετε πολλά χρόνια κι έχουμε σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, για έλλειψη ανθρωπιάς δεν πιστεύω να με κατηγορείτε όλα αυτά τα χρόνια. Και να το πω και λίγο διαφορετικά, μόνο κάποιος που δεν έχει καρδιά θα έλεγε ότι δεν συγκλονίστηκε και δεν συγκλονίζεται από το δυστύχημα αυτό και το δράμα των οικογενειών. Άρα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο».

 

Ολόκληρη η τοποθέτηση στο ακόλουθο link:

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο