15 Ιουνίου, 2024

«Το πρόβλημα της ΝΔ είναι το πρόγραμμά της, όχι οι ερμηνείες του»

Το νομοσχέδιο των 120 δόσεων για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία «δίνει ανάσα σε περισσότερους από 5 εκατ. συμπολίτες μας», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την ομιλία της στη συζήτηση του νομοσχεδίου, στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο, πρόσθεσε, γίνονται δύο πολύ σημαντικά βήματα για την ελάφρυνση των ασφαλισμένων και τη μόνιμη ενίσχυση των συνταξιούχων, ενώ μειώνεται ο ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «με το σχήμα των 120 δόσεων οι ασφαλισμένοι μπορούν οριστικά πια να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος, γιατί το συγκεκριμένο σχήμα είναι ανοιχτό για όλους όσους χρωστάνε, χωρίς περιορισμούς και για πρώτη φορά προβλέπει και κούρεμα βασικής οφειλής. Επιπλέον, αυτό το σχήμα δίνει τη δυνατότητα σε 80.000 εγκλωβισμένους συμπολίτες μας που μέχρι χθες δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη, λόγω του χρέους που έχουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία, να κουρέψουν το χρέος τους, να λάβουν σύνταξη και να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε βάθος χρόνου μέσω μιας μικρής παρακράτησης από τη σύνταξη. Επίσης, με το νομοσχέδιο εισάγουμε τη ρύθμιση για τη νέα 13η σύνταξη. Είναι ένα μόνιμο μέτρο και όχι μία εφάπαξ παροχή. Είναι μία νέα σύνταξη που προστίθεται στο εισόδημα των 2,5 εκατ. συνταξιούχων και το αυξάνει σε σταθερή βάση».

Αναφερόμενη στη στάση της ΝΔ επισήμανε ότι «προσπαθεί επίμονα να στρέψει την προσοχή μακριά από τη 13η σύνταξη. Με αντιπερισπασμούς, με ανυπόστατες κατηγορίες και άλλοτε με υποτίμηση. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει καθημερινά να χαρακτηρίζει τη νέα 13η σύνταξη ως “επίδομα ευρωεκλογών”, το οποίο λέει είναι “ξεδιάντροπο” και δίνεται  με στόχο την εξαγορά των συνταξιούχων. Δεν υπάρχουν πιο προσβλητικές αναφορές για τους συνταξιούχους από αυτές, γιατί ο κ. Μητσοτάκης τους χαρακτηρίζει εξαγοράσιμους και αγνοεί τις ανάγκες τους. Η επιμονή του αυτή και το γεγονός ότι ο ίδιος, όπως δήλωσε, δεν θεωρεί εφικτή τη χορήγηση 13ης σύνταξης και δεν θα την έδινε, επιβεβαιώνουν την ουσία της θέσης τους. Ότι δηλαδή στις προτεραιότητές τους δεν είναι οι ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, και γι αυτό δεν τις θεωρούν εφικτές».

Η Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης ότι «ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε ξεκάθαρα για θέσπιση 7ήμερης εργασίας. Έκτοτε οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθούν με διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων, με δήθεν αποκαλύψεις, με νέες δηλώσεις να δικαιολογήσουν τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης και να τον υπερασπιστούν. Έχουν αναλάβει μια δύσκολη, αν όχι αδύνατη αποστολή. Διότι στη συνείδηση του κόσμου έχει καταγραφεί ο πολιτικός σχεδιασμός της ΝΔ για θέσπιση της 7ήμερης εργασίας».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «η ουσία δεν είναι πώς ερμηνεύουμε τις διευκρινίσεις δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη. Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για τα εργασιακά όπως και για το ασφαλιστικό είναι βαθιά αντικοινωνικό. Και το πρόγραμμα αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τα πεπραγμένα της όσο ήταν στην κυβέρνηση, όσο  και από τη στάση της ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Κι επειδή λέτε ότι σας παρερμηνεύουμε:

Ήσασταν ή δεν ήσασταν στην συγκυβέρνηση όταν μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 22%;

Ήσασταν ή δεν ήσασταν στην κυβέρνηση όταν θεσπίστηκε ο ντροπιαστικός υποκατώτατος μισθός για τους νέους στα 510 ευρώ;

Ήσασταν ή δεν ήσασταν στην κυβέρνηση όταν ανεστάλησαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις;

Ήσασταν ή δεν ήσασταν εσείς που τα υπερασπιζόσασταν όλα αυτά ως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να πάρει μπροστά η ανάπτυξη;

Ήσασταν ή δεν ήσασταν εσείς που μιλούσατε για ιδεοληψίες της αριστεράς όταν διαπραγματευόμασταν σκληρά με τους δανειστές για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας; 

Και τότε σας παρερμηνεύσαμε; 

Και ας αφήσουμε το παρελθόν. Ας έρθουμε στο σήμερα: 

Πείτε μου πόσες φιλεργατικές διατάξεις απ’ όσες εισηγηθήκαμε στη βουλή τα τελευταία τριάμισι χρόνια υπερψήφισε η ΝΔ; Πόσες και ποιες; 

Ψηφίσατε τη ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες; Όχι.

Ψηφίσατε τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό από δημόσιο χρήμα τον κατ’ εξακολούθηση παραβατών της εργατικής νομοθεσίας; Όχι.

Ψηφίσατε τις ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων από την απλήρωτη εργασία; Όχι.

Θα ψηφίσετε τη ρύθμιση για την αιτιολόγηση των απολύσεων που έχουμε σ’ αυτό το νομοσχέδιο;

Άρα τι ακριβώς μας λέτε; Ότι αδικούμε το φιλεργατικό σας προφίλ; 

Δεν έχετε ψηφίσει βασικές φιλεργατικές διατάξεις που έφερε το Υπουργείο Εργασίας σ’ αυτό το κοινοβούλιο εδώ και 3,5 χρόνια.

Και μιλάτε για μονταζιέρες;

Όποια νομοθετική ρύθμιση φέρνουμε για την προστασία των εργαζομένων σ΄ αυτό το κοινοβούλιο, η αντιπολιτευτική σας γραμμή είναι μια verbatim επανάληψη των θέσεων του ΣΕΒ. Τι είπε ο ΣΕΒ για το αιτιολογημένο των απολύσεων; Το ίδιο και η ΝΔ. Τι είπε ο ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις; Το ίδιο και η ΝΔ. Τι είπε ο ΣΕΒ για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία; Το ίδιο και η ΝΔ. Τι είπε ο ΣΕΒ για τις εργολαβίες; Το ίδιο και η ΝΔ.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι ότι σας παρερμηνεύουμε. Το πρόβλημα είναι ότι το πρόγραμμά σας όπως και τα πεπραγμένα σας έχουν σαφές πρόσημο. Είναι εις βάρος του κόσμου της εργασίας, εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, και υπέρ της οικονομικής ελίτ αυτού το τόπου.

Αυτό είναι το ζήτημα και αυτό πια έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου».

Κλείνοντας την ομιλίας της η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «η νέα 13η σύνταξη είναι πραγματικότητα και θα ενισχύει μόνιμα και σταθερά 2,5 εκατ. συνταξιούχους, που σήκωσαν στην πλάτη τους τα βάρη της λιτότητας. Οι 120 δόσεις είναι πραγματικότητα και ελαφραίνουν οριστικά 5 εκατ. συμπολίτες μας από τα βάρη και τα χρέη του παρελθόντος. Οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες. Οι εργαζόμενοι διανομείς θα έχουν πλέον ένα νομοθετικό πλαίσιο να τους προστατεύει. Οι νέοι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν πια με υποκατώτατο μισθό και τα δικαιώματά τους προστατεύονται από το ΣΕΠΕ. Είναι αυτά επαρκή για να αντιστρέψουν το κοινωνικό όλεθρο που παραλάβαμε;  Προφανώς και όχι. Είναι όμως μεγάλα βήματα μιας μακράς πορείας έμπρακτης ενίσχυσης της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Μεγάλα βήματα ενίσχυσης των πολλών.  Εκεί έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο. Σ’ αυτούς δίνουμε τα διαπιστευτήριά μας».

Μετάβαση στο περιεχόμενο