19 Μαΐου, 2024

Τηλεφωνική παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στον ρ/σ REAL FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνετε να διευκρινίσω αυτό που είπα χθες. Κατ’ αρχάς, να ζητήσω συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων. Δεν είχα καμία διάθεση να τους προσβάλω. Προφανώς όλος ο ελληνικός λαός συγκλονίστηκε με αυτό το φοβερό δυστύχημα. Όλος ο ελληνικός λαός πενθεί και όλοι πονέσαμε για τα παιδιά που χάθηκαν. Νομίζω ότι αυτά είναι απολύτως αυτονόητα και δεν μπορείς να πιστέψεις ότι κάποιος θα θεωρούσε ότι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος δεν ενδιαφέρεται ή δεν πονάει ή δεν πενθεί για όλα αυτά τα θύματα».

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως, εδώ θα μου επιτρέψετε τη διακοπή. Ακόμη και αν κανείς δεχθεί ότι σχολιάζατε την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, να ζητήσουν προανακριτικές και εξεταστικές Επιτροπές για τα Τέμπη και τις υποκλοπές, δεν μπορεί κανείς να λέει ότι αυτά είναι θέματα που δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Ένα λεπτό. Ποια θέματα;».

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Και το θέμα των υποκλοπών είναι ένα θέμα θεσμικό, ένα θέμα δημοκρατίας και το θέμα της τραγωδίας και των ευθυνών που υπάρχουν για αυτή τη τραγωδία στα Τέμπη. Είναι ένα μείζον θέμα. Ένα κορυφαίο θέμα.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Τα θέματα των Τεμπών, να μείνουμε λίγο σε αυτό που με ενδιαφέρει τώρα. Το θέμα των Τεμπών φυσικά και μας ενδιαφέρει όλη του η διάσταση. Και το θέμα των ευθυνών διερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Έτσι δεν είναι;

Εγώ δεν είπα να μη διερευνηθεί. Προφανώς διερευνάται».

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Η ελληνική δικαιοσύνη δεν διερευνά τις πολιτικές ευθύνες. Διερευνά ποινικές ευθύνες.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Όταν κάποιο κόμμα ζητάει να κάνει προανακριτική Επιτροπή, σημαίνει ότι πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Αυτό όμως για να το πει κάποιος και να είναι κατά τη γνώμη μου σοβαρός, πρέπει προηγουμένως η δικαιοσύνη που ερευνά την υπόθεση να πει: «έχω πέσει σε πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικού προσώπου και τον λόγο τον έχει η Βουλή». Έτσι δουλεύει το Σύνταγμα. Όταν τα κόμματα ήδη από χθες διαφωνούν μεταξύ τους αν πρέπει να γίνει προανακριτική η εξεταστική, γιατί αυτό εγώ στηλίτευσα, αυτό σημαίνει αυθεντική ευαισθησία για τα θύματα; Δηλαδή η ανθρώπινη ευαισθησία μας για τους νεκρούς εκφράζεται με τον τσακωμό των κομμάτων;».

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Τα Τέμπη δεν είναι μια μεγάλη εθνική τραγωδία που πρέπει να ριχθεί άπλετο φως στις ευθύνες;

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Μα βεβαίως πρέπει».

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Όποιου κι αν αυτές βρίσκονταν;

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Μα βεβαίως και πρέπει. Σας είπα όμως ότι αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, σεβασμός στους νεκρούς, στα θύματα και στις οικογένειές τους, ο πολιτικός τσακωμός των κομμάτων. Αυτό στηλίτευσα χθες, ότι από αυτό δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι, άλλο πράγμα είναι..».

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Είπατε όμως ότι δεν ενδιαφέρει τους πολίτες..

Άδωνις Γεωργιάδης:

«…για το αν θα γίνει προανακριτική ή εξεταστική. Αυτό δεν με ρωτήσατε χθες; Γι’ αυτό συζητάγαμε, δεν συζητάγαμε για το αν ενδιαφέρει τους πολίτες να χυθεί άπλετο φως στα Τέμπη. Ναι, ασφαλώς και θα πρέπει να χυθεί. Χθες εμείς αυτό που συζητάγαμε ήταν αν πρέπει να γίνει προανακριτική ή εξεταστική».

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Εγώ δεν συμφωνώ με την άποψή σας ότι δεν ενδιαφέρει τους πολίτες, ωστόσο αυτό είναι μία αξιολογική πολιτική κρίση. Αυτό είναι άλλο και το να λέει κανείς…

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που γράφεται από τα troll του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο Άδωνις είπε πως κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη», αυτό κύριε Χατζηνικολάου στην εκπομπή σας δεν το είπα, αυτό είναι άλλο πράγμα από αυτό που είπα εγώ. Επαναλαμβάνω..»

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Ναι, πράγματι είναι άλλο πράγμα.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Για τους συγγενείς των θυμάτων και για όποιους έχουν μία ανθρώπινη ευαισθησία και ενοχλήθηκαν, να πω επειδή εμένα δεν μου αρέσει να κρύβομαι, η πολύχρονη εμπειρία μου στα media θα έπρεπε να με έχει προστατεύσει από την διαστρέβλωση που θα ακολουθούσε και σε αυτό έκανα λάθος και γι΄ αυτό και τους ζητώ και συγνώμη».

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Ναι, βλέπω σήμερα στην Αυγή ότι ο νομικός σύμβουλος του συλλόγου πληγέντων δυστυχήματος Τεμπών προαναγγέλλει αγωγές.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Δεν αντιδικώ ποτέ με τα θύματα ή με τους εκπροσώπους κύριε Χατζηνικολάου, ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει. Ξαναλέω τώρα, στο μέτρο το ανθρώπινο που αφορά στα θύματα, στους συγγενείς τους, στις οικογένειές τους, στους φίλους τους, στον ευρύτερο τους περίγυρο, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα που πόνεσε για τα Τέμπη, ούτε εγώ ούτε κανένας μας θα έλεγε ποτέ ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν το δυστύχημα αυτό καθαυτό.

Στους πολιτικούς μου αντιπάλους που έχουν αρχίσει μία “κλωτσοπατινάδα” για το θέμα..»

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως και η διερεύνηση ενδιαφέρει, κύριε Υπουργέ.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«…για το θέμα του πως θα κερδίσουν πολιτικά, αυτό για μένα δεν ενδιαφέρει πραγματικά τον κόσμο. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει να μην ξαναγίνει ποτέ ένα τέτοιο δυστύχημα».

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Η διερεύνηση όμως ενδιαφέρει, γιατί η διερεύνηση είναι αυτή που οδηγεί στο να βρεθούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι και να μην ξαναγίνει ένα τέτοιο δυστύχημα.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Αν η διερεύνηση γίνει για να αποφευχθεί μία τέτοια τραγωδία στο μέλλον, έχετε απόλυτο δίκιο. Αν η διερεύνηση όμως γίνεται απλώς για να κάνουμε αντιπολίτευση και να τσακώνονται τα κόμματα, θα επιμείνω στη δήλωσή μου, δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Να γίνει απόλυτη διερεύνηση, να έρθουν όλα στο φως. Αναμένουμε να ακούσουμε την ελληνική δικαιοσύνη τι έχει να μας πει και όλοι μας θα τοποθετηθούμε επ΄ αυτών που θα πει η ελληνική δικαιοσύνη.

Οι αρμόδιοι να κάνουν το δυνατόν μεγαλύτερη έρευνα για να μην ξανά ζήσουμε ποτέ μια τέτοια τραγωδία, αλλά αυτός δεν είναι ο χώρος για να γίνεται μια φτηνή αντιπολίτευση και να κάνεις πάνω σε τέτοιες ανθρώπινες τραγωδίες φτηνή πολιτική αντιπαράθεση. Αυτό στηλίτευσα.

Τώρα, το αν το είπα με κάποιον τρόπο που μπόρεσαν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι να το αξιοποιήσουν κατά τον τρόπο που το έκαναν αναλαμβάνω το μερίδιο της δικής μου ευθύνης, επαναλαμβάνω, η εμπειρία μου θα έπρεπε να με έχει προστατεύσει, δεν με προστάτευσε, ήταν μια ας το πούμε κακιά στιγμή ως προς την επικοινωνία. Αλλά εσείς που με ακούσατε εχθές αν είχα πει αυτό που λένε, εσείς ο Χατζηνικολάου δεν θα με διακόπτατε να μου το στηλιτεύσετε;»

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Σας είπα, εγώ θεωρώ ότι ποιοτικά έχει διαφορετικά αυτό που γράφουν από αυτό που είπατε. Σας είπα όμως επίσης ότι διαφωνώ και με το ότι..

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Εντάξει, εσείς μπορεί να θέλετε να γίνει και προκαταρκτική και εξεταστική. Δεν έχω αντίρρηση. Μα πρώτα από όλα εγώ δεν έχω αντίρρηση, καμία αντίρρηση».

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να διερευνηθεί με όλους τους τρόπους για να έχουμε πλήρες φως.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Πρέπει να διερευνηθεί με όλους τους τρόπους και να έχουμε πλήρες φως αλλά η κομματική αντιπαράθεση θα προκαλέσει συσκότιση και όχι πλήρες φως. Αυτό προσπαθώ να σας πω τόση ώρα. Εάν ένα τέτοιο ζήτημα γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης δεν συμβάλει στο να ρίξουμε φως, συμβάλει στο να μείνει γκρίζο. Άρα, αν πραγματικά αυθεντικά πονάς για αυτούς τους ανθρώπους και για αυτή τη φοβερή τραγωδία δεν πρέπει αυτό να το υποβιβάσεις σε ένα τέτοιο χαμηλότερο επίπεδο.  Αυτό προσπάθησα να πω εχθές».

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Κρατώ τη συγγνώμη σας και τον σεβασμό σας προς τις οικογένειες των θυμάτων. Αυτό κρατώ από τη σημερινή μας συνομιλία.  Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Εντάξει, κύριε Χατζηνικολάου, ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά».

 

Ολόκληρη η τηλεφωνική παρέμβαση :

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο