23 Ιουλίου, 2024

Θεανώ Φωτίου: «Η τρίτη ηλικία να παραμείνει ενεργό κύτταρο της κοινωνικής ζωής»

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών διημερίδας του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με θέμα «Κοινωνίες και πόλεις φιλικές προς την τρίτη ηλικία». 

 

Η κ. Φωτίου αφού εξήρε τη σημαντική προσφορά του ΕΚΔΔΑ στη δημόσια διοίκηση αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία ενίσχυσης των κοινωνικών δομών ώστε η τρίτη ηλικία να παραμείνει ενεργό κύτταρο και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής.  Εστίασε δε στο επιτυχημένο παράδειγμα της Φινλανδικής πόλης Μαριάλα όπου τόσο η πολεοδομική όσο και η κοινωνική οργάνωση έχουν στο επίκεντρο τους ηλικιωμένους. 

 

«Το κράτος οφείλει να αντιμετωπίζει ολιστικά την τρίτη ηλικία και τη δημιουργική ένταξή της στην κοινωνία και να ενισχύσει τη διαγενεακή  αλληλεγγύη διότι οι ηλικιωμένοι έχουν πολλά να προσφέρουν στους νέους και το αντίστροφο. Η ένταξη στην κοινωνία και η δημιουργική απασχόληση δεν σημαίνει επιμήκυνση του υποχρεωτικού χρόνου εργασίας αλλά ενίσχυση της συμβολής που μπορούν να έχουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας στην κοινωνία», σημείωσε. 

 

Στη συνέχεια η Αναπληρώτρια Υπουργός αναφέρθηκε σε μια νέα διοικητική  δομή η οποία ιδρύεται μέσω ΕΣΠΑ. Πρόκειται για 150 κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) τα οποία θα ιδρυθούν σε 150 Κέντρα Κοινότητας. Η δομή αυτή δίνει πληροφορίες και λειτουργεί υποστηρικτικά στα άτομα της τρίτης ηλικίας ενώ ταυτόχρονα συντονίζει 3 υφιστάμενες δημοτικές δομές: Τα 62 ΚΗΦΗ, 800 περίπου ΚΑΠΗ και το «Βοήθεια στο Σπίτι» με 3.500 εργαζόμενος. «Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζουμε και τα υφιστάμενα ΚΑΠΗ, ένα κορυφαίο θεσμό, ο οποίος, όμως, με την πάροδο του χρόνου, έχασε τη δυναμική του και απαξιώθηκε» συμπλήρωσε η κ. Φωτίου.  

Μετάβαση στο περιεχόμενο