24 Μαΐου, 2024

Θ. Φωτίου για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Με χαιρετισμό της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, άρχισε η διήμερη συνάντηση ανάμεσα σε διοικητικούς εκπροσώπους 23 χωρών– μελών της Ε.Ε. που εφαρμόζουν προγράμματα Ελάχιστου Εισοδήματος, μεταξύ των οποίων και οι έλληνες εκπρόσωποι για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Η Αναπληρώτρια Υπουργός υπογράμμισε την καινοτομία της υπαγωγής στο ΚΕΑ με απλή δήλωση των εισοδημάτων για τους τελευταίους 6 μήνες, δίχως προσφυγή στα στοιχεία φορολογίας που αναφέρονται σε 1,5 χρόνο πριν. Καινοτομία που στηρίχθηκε στην άμεση (on-line) διασταύρωση 7 διαφορετικών δημόσιων δεδομένων και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα επιβεβαίωσης των στοιχείων του δικαιούχου του ΚΕΑ.

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη συνέχιση της καινοτομίας που είχε εισαχθεί με την προπληρωμένη, τραπεζική Κάρτα Αλληλεγγύης στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (2015-2016). Δηλαδή, την πίστωση του 50% του χρηματικού επιδόματος σε προπληρωμένη τραπεζική κάρτα για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών στα θεσμοθετημένα κανάλια της αγοράς, τη μείωση της φοροδιαφυγής και την παράλληλη τόνωση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επίσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός μίλησε για τα αποτελέσματα του εξαιρετικού σχεδιασμού του προγράμματος, που στόχευσε σωστά τα νοικοκυριά σε ανάγκη, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Από τους 700.000 (προϋπολογιζόμενους) δικαιούχους, σήμερα οι συμμετέχοντες στο ΚΕΑ είναι περίπου 470.000. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκαν και άλλα ωφελήματα, όπως η δωρεάν συμμετοχή των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ή σε κοινωνικά τιμολόγια νερού και ρεύματος, η προώθηση του 10% των ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης, η σταθερή προσπάθεια για ένταξη σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς, καθώς και τα μέτρα εργασιακής ασφάλειας (αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις, προστασία από αυθαίρετες απολύσεις, μείωση της αδήλωτης εργασίας), που αποτυπώθηκαν στη μείωση της ανεργίας στο 18% το 2018 και στη μείωση των ποσοστών φτώχειας σε 18,5% το 2017 (από 21,4% το 2014) και της παιδικής φτώχειας στο 22,7% (από 26,6% το 2014 και 23,0% το 2009!).

Η κ. Φωτίου εξέφρασε την απορία της για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΚΕΑ σε 1 δις ευρώ και των δικαιούχων του σε 800.000. Αυτή, είπε, είναι ακριβώς η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ζητούσε να ενταχθούν όλα τα επιδόματα, όπως το επίδομα παιδιού και το επίδομα αναπηρίας στο ΚΕΑ, να δίνονται δηλαδή μόνο σε ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και εξήγησε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των δαπανών για την πρόνοια και ιδιαίτερα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Τέλος, η Αναπληρώτρια Υπουργός αναφέρθηκε στα σχέδια για την επόμενη μέρα του ΚΕΑ, όπως η αύξηση κατά 11% του επιδόματος και η αύξηση στο 20% των ανέργων του ΚΕΑ που θα προωθούνται, με σχεδόν αυτόματο τρόπο, σε όλα τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο