16 Ιουνίου, 2024

Θ.Φωτίου Χαιρετισμός στη συνάντηση για θέματα Ρομά

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στη συνάντηση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών – μελών στο πλαίσιο διεργασιών του ευρωπαϊκού δικτύου EUROMA για θέματα Ρομά.

Η κ. Φωτίου τόνισε ότι «είναι αναγκαίο και επείγον να κρατήσουμε το θέμα των Ρομά στην ημερήσια  διάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών – μελών για: α) να στηρίξουμε τις αρχές της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, β) να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό και την προκατάληψη που δυστυχώς εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο».

Αναφερόμενη στις πολιτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, επισήμανε ότι «στο τέλος του 2016 η Κυβέρνηση δημιούργησε την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, στο πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δηλώνοντας την σοβαρή δέσμευσή της να αντιμετωπίσει τα θέματα:

  • Του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά. 
  • Να θέσει τις βάσεις και να υλοποιήσει την μετεγκατάσταση των Ρομά από καταυλισμούς όπου διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης.
  • Να προάγει και να ενθαρρύνει την ένταξη μέσω της εκπαίδευσης, της εργασίας, της υγείας και της κατοικίας.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, και παρά την οικονομική κρίση, σημαντικοί εθνικοί πόροι χρειάζεται να κατανεμηθούν για να υλοποιηθούν παρεμβάσεις, κυρίως στο ζήτημα της κατοικίας και των υποδομών».

«Η ένταξη των Ρομά είναι ένα δύσκολο καθήκον, ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση εντός του τομέα ευθύνης μου, σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι απόλυτα δεσμευμένοι στην υπόθεση ένταξης των Ρομά, παρά τη ρατσιστική ρητορική και τα υποτιμητικά σχόλια που διατυπώνονται με αφορμή την παρουσία τους σε πολιτικές μας εκδηλώσεις» τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Μετάβαση στο περιεχόμενο