19 Ιουνίου, 2024

Τελετή παραλαβής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Υπουργό κ. Αδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας από την Υπουργό κ. Σοφία Ζαχαράκη

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι αρμοδιότητες του οποίου κατανέμονται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στο νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η υπηρεσιακή Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου παρέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στον Υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη και στους Υφυπουργούς Πάνο Τσακλόγλου και Βασίλη Σπανάκη και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στην Υπουργό Σοφία Ζαχαράκη και στην υφυπουργό Μαρία Κεφάλα.  Είχε προηγηθεί σύσκεψη κατά την οποία η απερχόμενη υπηρεσιακή Υπουργός ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία των δυο Υπουργείων για θέματα σχετικά με τα χαρτοφυλάκιά τους.

Η απερχόμενη υπηρεσιακή Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου δήλωσε:  «Στις 26 Μαΐου ανέλαβα από τον Κωστή Χατζηδάκη το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σήμερα όμως παραδίδω δυο υπουργεία: Στον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στην κυρία  Σοφία Ζαχαράκη το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η διάσπαση ήταν αναμενόμενη, διότι το πρώην  Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ένα εξαιρετικά εκτεταμένο και διαφοροποιημένο αντικείμενο. Η κοινωνική πρόνοια στο παρελθόν ήταν εντεταγμένη στο Υπουργείο Υγείας, αργότερα στο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σήμερα αυτονομείται οργανωτικά και επιχειρησιακά.

Το αντικείμενο και των δύο υπουργείων έχει δυναμικό χαρακτήρα. Και οι εργασιακές σχέσεις και η κοινωνική ασφάλιση και η κοινωνική πρόνοια συνδέονται αναπόσπαστα με τις οικονομικές, επιστημονικές, τεχνολογικές, κοινωνικές και ιδεολογικές εξελίξεις.

Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ταχύτατα και διαρκώς οι θεσμοί της κοινωνικής προστασίας δεν μπορεί να παραμένουν ανεπηρέαστοι.  Στις αλλαγές αυτές προσαρμόζονται  ο νομοθέτης και η διοίκηση.  Σημαντικές ρυθμίσεις αναμένεται να θεσπιστούν  και στα δυο υπουργεία προκειμένου το εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας να επιτυγχάνει με τον βέλτιστο τρόπο τους στόχους του».

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω την υπηρεσιακή Υπουργό, κυρία Παπαρρηγοπούλου.  Η υπηρεσιακή Κυβέρνηση ευόρκως έκανε το καθήκον της αυτόν τον ένα μήνα όπως το Σύνταγμα της Ελλάδος ορίζει για την ενδιάμεση περίοδο δύο εκλογικών αναμετρήσεων, μας παραδίδει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

Θέλω φυσικά να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κύριο Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανανέωση της εμπιστοσύνης του στο πρόσωπό μου σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο Υπουργείο για την εξέλιξη της Ελληνικής οικονομίας και τη συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας.

Όταν πριν από τέσσερα χρόνια αναλάμβανα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τότε το κύριο αίτημα στην Ελλάδα ήταν να βρούμε στον κόσμο δουλειά.  Δουλέψαμε σκληρά, φέραμε επενδύσεις, γύρισε η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όταν παρέδιδα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην υπηρεσιακή Υπουργό, αυτό που μας έλεγαν οι επιχειρήσεις είναι «βρείτε μας εργαζομένους».

Είμαστε εδώ με τους δύο εξαιρετικούς συνεργάτες που μου εμπιστεύθηκε ο κύριος Πρωθυπουργός. Τον καθηγητή κύριο Πάνο Τσακλόγλου, άνθρωπο με τον οποίο με συνδέει μια εκτίμηση χρόνων. Έχει υπάρξει υπερασπιστής των συμφερόντων του Κράτους και του λαού σε πολύ δύσκολες στιγμές και τον ευχαριστώ που είναι μαζί μου. Θα έχουμε πιστεύω μια πολύ γόνιμη συνεργασία.

Και τον κύριο Βασίλειο Σπανάκη, φίλο και συμμαχητή μου χρόνια με τον οποίο πρόκειται να δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας, η οποία και πρέπει να κερδηθεί. Εδώ είμαστε για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη και αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε δουλεύοντας σκληρά, όσες ώρες και να χρειαστεί την ημέρα, χωρίς να σκεφτόμαστε καθόλου προσωπικό χρόνο και ξεκούραση.

Οι εκλογές τελείωσαν, δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο. Τα προβλήματα του κόσμου δεν περιμένουν και ο Ελληνικός λαός που μας έκανε τη μέγιστη τιμή να μας εμπιστευτεί περιμένει για να του βρούμε λύσεις στα προβλήματά του.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Διοικητές, τις Διοικήσεις, τους Γενικούς Γραμματείς και το προσωπικό του Υπουργείου. Από σήμερα, μετά από αυτή την ωραία τελετή, πιάνουμε δουλειά.

Θέλω επίσης να συγχαρώ την συνάδελφο Υπουργό, την κυρία Σοφία Ζαχαράκη. Τα δύο Υπουργεία πορεύθηκαν μαζί για ένα διάστημα, διασπώνται τώρα αλλά θα συνεργάζονται μαζί αναμφίβολα, καθώς έχουμε πολλές συναρμοδιότητες και κοινές δράσεις.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαι πολύ ευτυχής για την υπουργοποίηση της κυρίας Ζαχαράκη. Υπήρξε από την αρχή ένα κόσμημα για την κυβέρνησή μας, το 2019, και της εύχομαι την καλύτερη δυνατή επιτυχία σε αυτά τα νέα καθήκοντα.

Όπως επίσης και στη φίλη μου Μαρία Κεφάλα, η οποία έδωσε τη μάχη της Βουλής την περασμένη τετραετία και τώρα ξεκινάει από υψηλότερα καθήκοντα. Θα είμαι στο πλάι σας ως εμπειρότερος Υπουργός, για να βρούμε λύσεις σε όποιο τυχόν πρόβλημα παρουσιαστεί.

Μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιοι ότι θα είμαστε μία πολύ ωραία ομάδα. Θα κάνουμε πράγματα για το καλό των συμπολιτών μας και όταν με το καλό θα παραδώσουμε στους επόμενους, θα παραδώσουμε τα Υπουργεία σε ακόμα καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα παραλάβαμε.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω και τον προκάτοχο, τον κύριο Χατζηδάκη, ο οποίος έκανε πολύ καλή δουλειά στο Υπουργείο αυτό. Θα ήθελα να αναφερθώ κι στη θητεία του Γιάννη Βρούτση, γιατί τα αποτελέσματα της προηγούμενης τετραετίας είχαν δυο υπουργούς.  Το κράτος έχει συνέχεια, οι πολιτικές έχουν συνέχεια, οι άνθρωποι έχουν συνέχεια και εδώ είμαστε μόνο για έναν σκοπό: Για να ζήσουν οι Έλληνες πολίτες σε μία καλύτερη Ελλάδα».

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Κάνουμε μια νέα αρχή στο κομμάτι της κοινωνικής πρόνοιας και της οικογενειακής πολιτικής εδώ στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο πλέον σπάει σε δύο. Μαζί με την υφυπουργό την κ. Μαρία Κεφάλα  θα δουλέψουμε πάνω στο κομμάτι της ενίσχυσης της οικογένειας και σε όλη αυτή την εναρμόνιση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, η οποία είναι ζώσα ανάγκη κάθε μέρα. Πάνω στην προστασία των ατόμων με αναπηρία, πολιτικές που πραγματικά θα εξαλείψουν τη διάκριση και θα δώσουν τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας με αναπηρία να είναι παρόντες κάθε μέρα σε όλες τις δραστηριότητες. Πάνω στην  προώθηση πολιτικών ίσης μεταχείρισης, ίσων ευκαιριών, καταπολέμησης των διακρίσεων των φύλων, την αναβάθμιση και αναθεώρηση της πολιτικής για τα επιδόματα. Και βέβαια θα δουλέψουμε πάνω στην στήριξη των παιδιών που θα είναι στην καρδιά αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Και βέβαια όλα αυτά θα συνοδευτούν με τις πολιτικές για την ενίσχυση της νεολαίας. Όπως είναι γνωστό έχει ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα για τη στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια και συνεχίζουμε όλα αυτά που έχουν ξεκινήσει ήδη. Και επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΑ. Κάθε άνθρωπος πρέπει να νιώσει το αγκάλιασμα του Υπουργείου αυτού, και θα το νιώσει».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεχίζω σε αυτό το υπουργείο το οποίο έγινε πάρα πολύ σημαντική δουλειά την προηγούμενη τετραετία.  Στο  δικό μου κομμάτι, το τεράστιο πρόβλημα που είχαμε με τις εκκρεμείς συντάξεις έχει επιτέλους επιλυθεί. Δημιουργήθηκε το ΤΕΚΑ, γίνανε διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες οι οποίες έφεραν νομίζω σημαντικές και καλές αλλαγές στη ζωή των Ελλήνων. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμα και προς αυτήν εδώ την κατεύθυνση θα εργαστούμε στα επόμενα στάδια».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης δήλωσε: «Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να πετύχουμε τους στόχους για καλυτέρευση των όρων των συνθήκων εργασίας για καλύτερους μισθούς και για υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβερνητικής πρότασης που υπερψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μέριμνα μας θα είναι η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, η ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου, η ενθάρρυνση της συνδικαλιστικής έκφρασης και διαπραγμάτευσης, η μείωση της γραφειοκρατίας και η καταπολέμηση θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα όπως είπε προηγουμένως και ο Υπουργός και η περιφρούρηση του υγιούς ανταγωνισμού. Εύχομαι καλή αρχή σε όλους».

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα δήλωσε:  «Μια νέα Κυβέρνηση με πολλούς στόχους και με αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες από την ελληνική κοινωνία, πάντα στα πλαίσια και στα βήματα που έκανε την προηγούμενη τετραετία. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τα βήματα που έγιναν τα προηγούμενα 4 χρόνια σε άλματα και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών, αλλά και της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Από σήμερα ξεκινάμε δουλειά. Οι εκλογές είναι πίσω, καλή επιτυχία σε όλους».

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής παρευρέθησαν οι  Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Στρατινάκη, Παυλίνα Καρασιώτου, Ελένη Γιώτη, Καλυψώ Γούλα, η υπηρεσιακή Γραμματέας Ματθούλα Τριανταφύλλου, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργος Τζιλιβάκης, ο Διοικητής του e- ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Γλούμης, ο Διοικητής του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, ο Διοικητής του ΜΤΠΥ Επαμεινώνδας Ατσαβές, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΕΚΑ Κίμων Βολίκας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος Εταιρείας Αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ Κατερίνα Τζοάννου, οι Υποδιοικητές του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης και Γιώργος Γκράτζιος και οι Υποδιοικητές της ΔΥΠΑ κ.κ. Γιάννα Χορμόβα και Γιώργος Καραχάλιος.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο