20 Ιουνίου, 2024

Συνέντευξη Τύπου της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου σχετικά με το θέμα της στέγασης των ασυνόδευτων παιδιών

Σήμερα, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου παραχώρησε συνέντευξη Tύπου σχετικά με τις ενέργειες που έχει υλοποιήσει το Υπουργείο κατά τον τελευταίο μήνα για την επίλυση του κρίσιμου προβλήματος στέγασης των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά:

  • Διερεύνηση μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) της δυνατότητας μετακίνησης όσο το δυνατόν περισσότερων ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά στην ενδοχώρα. 

Σύμφωνα με την κυρία Μιχαηλίδου, το γραφείο της είναι σε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με το ΕΚΚΑ και τις οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη συνοδεία των παιδιών από κέντρα κράτησης και καταυλισμούς σε χώρους φιλοξενίας προκειμένου να διευθετούνται άμεσα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν. Επιπλέον, η στενή συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υποδοχής έχει ως αποτέλεσμα την επίλυση κωλυμάτων που καθυστερούσαν τη διαδικασία τοποθέτησης και μεταφοράς ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομές φιλοξενίας. 

  • Αποστολή αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνέχιση της έκτακτης χρηματοδότησης για τη λειτουργία των ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν ασυνόδευτοι ανήλικοι. 

Το αρχείο με τίτλο “Strategic Plan For The Accommodation And Care Of Unaccompanied Minors” στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Οκτωβρίου. Το πλάνο περιλαμβάνει όλες τις πτυχές παιδικής προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης, δομές φιλοξενίας-ξενώνες, ξενοδοχεία και safe zones σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας). Λόγω, αφενός της αυξημένης ροής υπηκόων τρίτων χωρών αλλά και του πρόχειρα μελετημένου από την προηγούμενη κυβέρνηση πλάνου σταδιακής παύσης λειτουργίας των ξενοδοχείων, περίπου 180 θέσεις έμειναν κενές σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Με αίτημα που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο ζήτησε τη συνέχιση της χρηματοδότησης προκειμένου οι θέσεις στα ξενοδοχεία να αντικατασταθούν σταδιακά από άλλες πιο κατάλληλες μορφές φιλοξενίας, όπως οι ξενώνες. Όπως δήλωσε η Υφυπουργός, η Επιτροπή έκανε δεκτή τη συνέχιση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2020. H μετακίνηση ανηλίκων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης έχουν τοποθετηθεί 57 παιδιά. 

  • Εντατικοποίηση της συνεργασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σκοπό την επιτάχυνση  αξιοποίησης της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις μακροπρόθεσμης φιλοξενίας σε κατάλληλες δομές.

Σχετικά με την ενέργεια αυτή, η κυρία Μιχαηλίδου δήλωσε ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου είχε δώσει έμφαση στη δημιουργία θέσεων σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Για την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας σε κατάλληλες δομές, η Υφυπουργός έχει ξεκινήσει ενημέρωση των δημοτικών αρχών σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους σε επίπεδο δήμων. Ήδη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας 400 θέσεων στο νησί.

  • Διερεύνηση δυνατότητας αξιοποίησης ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου  με σκοπό τη δημιουργία νέων δομών σε συνεργασία με ενδιαφερόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις με γνώση και εμπειρία σε θέματα παιδικής προστασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνεργάζεται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου το δεύτερο να ανακαινίσει τέσσερα μικρά κτίρια τα οποία μέσω διαδικασίας διαγωνισμού ή ανάθεσης θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση. Οι ξενώνες που θα δημιουργηθούν θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τουλάχιστον τρία από τα τέσσερα κτίρια θα είναι έτοιμα προς χρήση πριν το τέλος του χρόνου.

  • Επιτάχυνση υλοποίησης του σχεδιασμού που υπάρχει για την προώθηση  εναλλακτικών μορφών  παιδικής προστασίας, όπως αυτή της αναδοχής.

Τέλος, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου για ενίσχυση της συνεργασία της Ελλάδας με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο