23 Ιουλίου, 2024

Συνάντηση Κωστή Χατζηδάκη με τους κοινωνικούς εταίρους για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «Δουλειές ξανά» για τον ΟΑΕΔ ανέλυσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο ενημερωτικής τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι οι τρεις άξονες της παρέμβασης αφορούν:

Πρώτον, στον εκσυγχρονισμό του ίδιου του ΟΑΕΔ ώστε να μετατραπεί από επιδοματικό γραφειοκρατικό οργανισμό σε αποτελεσματική Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (όπως άλλωστε και θα μετονομαστεί), στα πρότυπα των προηγμένων ευρωπαϊκών υπηρεσιών, που με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα βρίσκει δουλειές στους ανέργους.

Δεύτερον, στον εξορθολογισμό του καθεστώτος των παροχών και των ωφελημάτων του ΟΑΕΔ με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, διότι –όπως είπε- «άλλο είναι η στήριξη των ανέργων και άλλο η κάλυψη της απάτης»

Τρίτον, στον επανασχεδιασμό του πλαισίου της επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε «τα χρήματα να πιάνουν τόπο», ιδίως με δεδομένο ότι στον τομέα αυτό θα διοχετευθούν τα επόμενα χρόνια κονδύλια ύψους άνω του 1 δις. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, με αυστηρούς όρους και ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, όπου μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν η εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων στη ΔΥΠΑ και ο τρόπος διαχείρισης του ΛΑΕΚ μέσω του Συμβουλίου των Κοινωνικών Εταίρων που προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε ότι η μεταβίβαση της διαχείρισης του ΛΑΕΚ από τον ΟΑΕΔ στους κοινωνικούς εταίρους ήταν ένα πάγιο αίτημα των τελευταίων που τώρα ικανοποιείται, ενώ αναφερόμενος στη νέα διοικητική δομή της ΔΥΠΑ έκανε λόγο για μια «νέα ισορροπία πραγμάτων», που προβλέπει ένα πιο ευέλικτο ΔΣ, με παράλληλη ισχυροποίηση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στα θέματα που τους αφορούν περισσότερο. Ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύθηκε επίσης ότι η στήριξη των ινστιτούτων των κοινωνικών εταίρων θα συνεχιστεί, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη νέα εποχή της επαγγελματικής κατάρτισης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Βιδάλης, ο Διευθυντής Τομέας Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ Χρήστος Ιωάννου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης και η Γενική Γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης Ελένη Γιώτη.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο