24 Μαΐου, 2024

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Σταμάτη στην Υπουργική Σύνοδο για τη Γήρανση της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης εκπροσώπησε την Ελλάδα στις εργασίες της Υπουργικής Συνόδου για τη Γήρανση στο πλαίσιο της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη που διεξήχθη στη Ρώμη το διήμερο 16-17 Ιουνίου.

Η Σύνοδος συνδιοργανώθηκε με την ιταλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του Διεθνούς Σχεδίου Δράσης της Μαδρίτης για τη Γήρανση και της Περιφερειακής Στρατηγικής Εφαρμογής του. Το κεντρικό της θέμα ήταν «Ένας βιώσιμος κόσμος για όλες τις ηλικίες: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για αλληλεγγύη και ίσες ευκαιρίες σε όλη τη ζωή».

Ο κ. Σταμάτης συμμετείχε στις δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των Υπουργών των χωρών- μελών της UNECE, οι θεματικές των οποίων αφορούσαν στη διασφάλιση της πρόσβασης σε μακροχρόνια φροντίδα και στην υποστήριξη των φροντιστών και των οικογενειών καθώς και στην ενσωμάτωση της διάστασης της γήρανσης για την προώθηση μίας κοινωνίας για όλες τις ηλικίες.  Κατά τις τοποθετήσεις του παρουσίασε τις  πολιτικές και δράσεις που υλοποιεί η ελληνική Πολιτεία για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην άμεση λήψη μέτρων για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων κατά την περίοδο της πανδημίας, στις υπηρεσίες και την επιδοματική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα για τη στήριξη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, στις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες για θεσμοθέτηση προσώπου αναφοράς για την προστασία των ηλικιωμένων σε δομές φροντίδας, καθώς και στη στροφή από την ιδρυματικού τύπου φροντίδα στην προώθηση της αυτονομίας και της ανεξάρτητης διαβίωσης. Ανέλυσε επίσης  τις δράσεις που υλοποιούνται ειδικά για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, στο πλαίσιο και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, αλλά και για τη στήριξη εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, μέσω ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης.

Επιπλέον, ο κ. Σταμάτης περιέγραψε τις υπό κατάρτιση ολιστικές πολιτικές και δράσεις για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και συμπερίληψης για τους ηλικιωμένους, τόσο στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας 2021-2027, όσο και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο κ. Σταμάτης παρουσίασε τέλος το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Υγιή και Ενεργό Γήρανση.

Οι εργασίες της Υπουργικής Συνόδου ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση Διακήρυξης στην οποία τονίζονται οι προτεραιότητες για την περαιτέρω υλοποίηση των δεσμεύσεων του Διεθνούς Σχεδίου Δράσης της Μαδρίτης για τη Γήρανση, κυρίως ως προς τη διάσταση της αναγνώρισης της συνεισφοράς των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί των χωρώ- μελών της UNECEδεσμεύτηκαν στην προώθηση της ενεργού και υγιούς γήρανσης, στη διασφάλιση της πρόσβασης στη μακροχρόνια φροντίδα και στη στήριξη των φροντιστών και των οικογενειών των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και στην ενσωμάτωση της διάστασης της γήρανσης με στόχο τη δημιουργία μίας κοινωνίας ανοιχτής σε ανθρώπους κάθε ηλικίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο