20 Ιουνίου, 2024

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, στον TV100

«Το 2019 για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν μία δεκαετία, θα υπάρχουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό από μόνο του δείχνει απτά και υλικά τι σημαίνει το τέλος των μνημονίων», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό TV100 της Θεσσαλονίκης.

Η θέση της κυβέρνησης, πρόσθεσε, «είναι ότι οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει τόνωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτό επιδιώκουμε με δύο τρόπους, με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που επαναφέραμε από την 21 Αυγούστου και με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να υπάρξει αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων σε όλα τα μισθολογικά επίπεδα». Για να τονωθεί η ζήτηση στην ελληνική αγορά, σημείωσε, «χρειάζεται να υπάρξει αύξηση των μισθών, αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι και η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ενσωματώνει το παράδειγμα της εσωτερικής υποτίμησης, που βιώσαμε στη χώρα την περίοδο 2010-2014».

Ειδικά για την αύξηση του κατώτατου μισθού υπογράμμισε ότι «θα γίνει τον Ιανουάριο και θα υπάρξει ταυτόχρονη κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, μιας ντροπιαστικής, ρατσιστικής διάκρισης για τους νέους». Αναφερόμενη στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τόνισε ότι «έχουν επεκταθεί ήδη 10 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν περίπου 200.000 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει αύξηση μισθών και βελτιωμένους όρους εργασίας για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους». Επισήμανε, παράλληλα, ότι με την υπογραφή και την επέκταση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας «οι μισθοί βγαίνουν από το πεδίο του ανταγωνισμού και οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται σε ένα περισσότερο υγιές πλαίσιο που είναι η παραγωγικότητά τους, το παραγόμενο προϊόν τους και η ποιότητά του».

Υπογραμμίζοντας ότι «οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχεδόν στο σύνολό τους έχουν ήδη νομοθετηθεί. Πρόκειται για μια σειρά μέτρων ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε παράλληλα ότι «καταφέραμε οριστικά να τελειώσουμε με το θέμα της περικοπής των συντάξεων. Επίσημα και οριστικά ακυρώσαμε το μέτρο. Μάλιστα, 620.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από τον Ιανουάριο του 2019».

Αναφερόμενη στην αγορά εργασίας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας», ενώ για την καταπολέμηση της παραβατικότητας «ενισχύσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με περίπου 200 άτομα προσωπικό».

Τέλος, για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι «έρχεται στην πόλη για να μιλήσει για τη Θεσσαλονίκη ως παράγοντα και διαμορφωτή εξελίξεων στα Βαλκάνια. Έρχεται στην πόλη για να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συμφιλίωσης μεταξύ των λαών, επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων που σκόρπιζαν τοξικές αναθυμιάσεις στα Βαλκάνια για δεκαετίες».

Μετάβαση στο περιεχόμενο