8 Ιουνίου, 2023

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, στον ρ.σ. ΑΘΗΝΑ 9.84

«Βρισκόμαστε ενόψει της υλοποίησης ενός συνολικού σχεδιασμού αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια, όπως έχει ήδη προαναγγείλει και ο Πρωθυπουργός», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Αθήνα 9,84» .

Πρόκειται, σημείωσε, για «ένα συνολικό πλαίσιο το οποίο θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα νόμο Σταθάκη-Κατσέλη, προκειμένου να προστατευθούν οι δανειολήπτες για δάνεια πρώτης κατοικίας  και ταυτόχρονα να υποστηριχτούν στην αποπληρωμή των δανείων τους μέσω ενίσχυσης που θα δίνεται από το κράτος». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το Δημόσιο θα έρθει στην πραγματικότητα να καλύψει ένα μέρος της οφειλής, συμβάλλοντας στηv αποπληρωμή του δανείου, μέσω μηνιαίας επιχορήγησης προς τους δανειολήπτες».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η επιδότηση για το δάνειο της πρώτης κατοικίας έχει προβλεφτεί ήδη στον προϋπολογισμό του 2019, εντός του συνολικού πακέτου για το στεγαστικό επίδομα». Το συνολικό σχήμα που θα έρθει, σημείωσε, «θα παρέχει τη σημερινή προστασία, οπότε να μη δημιουργείται ανησυχία σε αυτό. Αντιθέτως, το νέο σχήμα θα έχει και το επιπρόσθετο βήμα της επιδότησης των νοικοκυριών».

Σε ερώτηση σχετικά με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων σημείωσε ότι «δεν θεωρούμε πολιτικά ορθό οι κοινοβουλευτικές ομάδες οι οποίες εξελέγησαν από τον ελληνικό λαό και υποστηρίχτηκαν για να έχουν φωνή εντός του κοινοβουλίου, να διαλύονται κατά τη διάρκεια της ίδιας της κοινοβουλευτικής θητείας. Οφείλει να ανοίξει ένας διάλογος επ’ αυτού. Το ζήτημα δεν είναι νομικό. Είναι πολιτικό. Και αυτή είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει». 

Αναφερόμενη στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε τον προηγούμενο μήνα η Κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός πήρε μία απόφαση μεγάλης πολιτικής τιμιότητας. Αν και δεν ήταν απαραίτητο συνταγματικά, θέλησε να μην υπάρχουν σκιές για το αν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής αυτή η Κυβέρνηση για να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο της».

Για την απόφαση της αύξησης του κατώτατου μισθού η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «ελήφθη κατόπιν απόλυτης και αυστηρής μελέτης όλων των επιπτώσεων που θα έχει στα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση στην απασχόληση. Αντιθέτως, θα έχει μία προωθητική τάση στην οικονομία μέσα από την τόνωση της ζήτησης». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το επίπεδο της αύξησης θεωρώ πως είναι ουσιαστικό, ως προς την ενίσχυση των εργαζομένων και ιδίως των νέων, συνάμα όμως και αρκετά ασφαλές, ώστε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «το επίπεδο της αύξησης του κατώτατου μισθού δεν αποτελεί αντικείμενο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Αυτό το γνωρίζουν και οι εκπρόσωποι των θεσμών, που στην τελευταία μας συνάντηση τοποθετήθηκαν λέγοντας ότι η αρμοδιότητα για το επίπεδο κατώτατου μισθού ανήκει στην απόλυτη κυριαρχική σφαίρα της ελληνικής κυβέρνησης».

Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε τέλος και στην παράταση που δόθηκε στις επιχειρήσεις, μέσω υπουργικής απόφασης, ώστε μέχρι 28/02/2019 να δηλώσουν τις αυξήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και τόνισε ότι «το Σ.ΕΠ.Ε. θα είναι παρόν στην αγορά εργασίας προκειμένου να συλλάβει φαινόμενα παραβατικότητας», καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να προβαίνουν σε καταγγελίες σε περιπτώσεις παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο