18 Μαΐου, 2024

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, στη Real News

“Η υλοποίηση και η ωρίμανση μιας σειράς μέτρων, τα οποία στηρίζουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και βελτιώνουν τη θέση και το εισόδημα των εργαζομένων, αποτελούν το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις”, τονίζει η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα REAL NEWS. 

“Η αξιωματική αντιπολίτευση το μόνο που έχει να επιδείξει είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης ενισχυμένο από ακροδεξιές θέσεις, με επιδιωκόμενες πολιτικές απολύσεων, διάλυσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, καταβαράθρωσης της εργασίας”, σημειώνει η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι “το γεγονός, εξάλλου, ότι η αντιπολίτευση έχει ανάγκη τα fake news για να βάλλει κατά της κυβέρνησης, μαρτυρά την αγωνία της να αποκρύψει από τους πολίτες τόσο το έργο που έχει παραχθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια όσο και το αντικοινωνικό της σχέδιο”.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπογραμμίζει ότι “τα γεγονότα διέψευσαν την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε από τη Ν.Δ. και από μερίδα του Τύπου, ότι οι επιχειρήσεις δεν θα ανταποκριθούν και θα προχωρήσουν σε απολύσεις”. Όπως επισημαίνει, “τον μήνα της αύξησης του κατώτατου μισθού, τον Φεβρουάριο, καταγράφηκε ρεκόρ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, με τον πλέον εμφατικό τρόπο η θέση μας ότι η αύξηση των μισθών και η αύξηση της απασχόλησης μπορούν όχι απλώς να συμβαδίζουν, αλλά στην πραγματικότητα η πρώτη να αποτελεί προϋπόθεση της δεύτερης”.

Η Υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι “η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Θα περιλαμβάνει «κούρεμα» της βασικής οφειλής μέσω του επανυπολογισμού της και οριζόντιο «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 85%, με αποτέλεσμα η τελική οφειλή να μειώνεται κατά 60-65% μεσοσταθμικά” και  παράλληλα, τονίζει ότι “με το πλέγμα των ρυθμίσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων και την επιδότηση ενοικίου, η κυβέρνηση υλοποιεί για πρώτη φορά στη χώρα μια συνολική στεγαστική πολιτική”.

Τέλος, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει ότι “η δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου που θα ανακόψει τον κίνδυνο ο οποίος αναδύεται από τη συμπόρευση του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς είναι παραπάνω από αναγκαία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Από κει και πέρα, όμως, για να μετατραπεί αυτό το μέτωπο σε ευρύτερη συμμαχία απαιτείται προγραμματική σύγκλιση σε κεντρικά ζητήματα, όπως η οικονομία, τα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο