24 Απριλίου, 2024

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, στον ΑΘΗΝΑ 984

«Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κοινωνική ασφάλιση είναι βαθιά αντικοινωνικό», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ ΑΘΗΝΑ 984, επισημαίνοντας τρία σημεία:

«Πρώτον, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για το πέρασμα της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρείες, δεν απαντά στο βασικό ερώτημα: πως θα πληρώνονται οι σημερινοί 1,5 εκατομμύριο επικουρικοί συνταξιούχοι εάν περάσουν οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ; Και ποιος εγγυάται στα 2,5 εκατομμύρια των σημερινών επικουρικών ασφαλισμένων ότι θα λάβουν συντάξεις, εφόσον δεν θα υπάρχει η υποχρεωτικότητα και πρόνοια του κράτους για τη χορήγηση συντάξεων σε αυτούς. 

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης αποκλείει την αναδιανεμητική λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης. Πείτε μου όμως πώς οι εργαζόμενοι του σήμερα, των τελευταίων ετών, της κρίσης, οι οποίοι δεν είναι στη δική τους ευθύνη το να μην είχαν έναν κανονικό εργασιακό βίο, το να έμειναν με πολύ χαμηλούς μισθούς, να έμειναν δυο χρόνια άνεργοι και να ξαναέβρισκαν δουλειά μετά, ποιος θα εγγυηθεί σε αυτούς τους ανθρώπους αξιοπρεπείς συντάξεις εάν είχαμε ένα απολύτως ανταποδοτικό σύστημα.   

Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται οριζόντια μείωση στο 15% των εισφορών για την κύρια ασφάλιση. Αυτό σημαίνει μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία. Έλλειμμα 2 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό θέλει τελικά. Να ξαναγυρίσει την κοινωνική ασφάλιση στα θηριώδη ελλείμματα, όπως, δηλαδή, μας την παρέδωσαν. Διότι έτσι την παραλάβαμε».   

Σχετικά με τα εργασιακά, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «η μεγάλη πλειονότητα των μέτρων για τα οποία είχαμε δεσμευθεί απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αναφορικά με την προστασία της μισθωτής εργασίας, είναι ήδη σε ισχύ».

Αυτά, πρόσθεσε, «αφορούν ένα σύνολο μέτρων για τη θωράκιση εργασιακών δικαιωμάτων απέναντι στην αδήλωτη, την υποδηλωμένη και την απλήρωτη εργασία, που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς, μέσα από την παρουσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Αφορούν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είναι πλέον σε ισχύ μετά την 21η Αυγούστου. Ήδη επεκτείναμε τις πρώτες 4 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν 75.000 εργαζόμενους και έρχονται και οι επόμενες. Σε ό,τι αφορά την κεντρική μας δέσμευση για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, μέσα όχι μόνο από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά και από την αύξηση του κατώτατου μισθού, ξεκινάμε τις διαδικασίες άμεσα, σύμφωνα με τον νόμο. Μέσα σε ένα τετράμηνο, γιατί περίπου τόσο είναι το χρονοδιάγραμμα του νόμου αυτή τη στιγμή, θα καταλήξουμε σε μία Υπουργική Απόφαση που θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό. Και ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές, ρατσιστικές διακρίσεις».

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Ημερολόγιο Ανακοινώσεων

Απρίλιος 2024
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Μετάβαση στο περιεχόμενο