12 Ιουνίου, 2024

Σημεία συνέντευξης Υφυπουργού Εργασίας, Κ. Μπάρκα, στo Kontra Channel

«Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν μπορεί να θεωρείται προεκλογικό αντίδωρο, ειδικά όταν αυτά τα δικαιώματα είχαν χτυπηθεί τόσο πολύ, όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο Kontra Channel, ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Μπάρκας.

Όπως ανέφερε, «εμείς προωθήσαμε από την αρχή μια άλλη αντίληψη για εργασιακά. Αναβαθμίσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, εξορθολογίσαμε το ασφαλιστικό σύστημα, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό. Ακόμα και αν η εργασιακή πραγματικότητα δεν είναι η ιδεατή, αυτή τη στιγμή δημιουργούνται σταθερά νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η ανεργία μειώνεται, ενώ οι εργαζόμενοι στη χώρα μας νιώθουν πως υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν τους αφήνει μόνους τους».

Σε σχέση με το φαινόμενο του brain drain, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «είναι γεγονός πως η χώρα αντιμετώπισε μια μεγάλη φυγή ανθρώπινου δυναμικού, με υψηλά προσόντα, κάτι όμως που ήδη αντιστρέφεται. Να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο και τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας που έχουμε υλοποιήσει και στόχευαν ακριβώς σε αυτές τις ομάδες. Όταν μια χώρα όπως η Ελλάδα έχει βιώσει μια τόσο βαθειά κρίση, με κυβερνήσεις που έλεγαν πως την κρίση αυτή πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, δινόταν ένα σήμα προς τη νέα γενιά, ότι οι κυβερνήσεις δεν τους υπερασπίζονται. Το δικό μας έργο βρίσκεται στον αντίποδα όλων αυτών». 

Ασκώντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Μπάρκας υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να κομπάζει πως είναι ένα κόμμα που διεκδικεί κοινωνικά δικαιώματα και υπερασπίζεται ευπαθείς ή υποβαθμισμένες κοινωνικές ομάδες. Οι κυβερνήσεις τους δεν έδωσαν ποτέ, ακόμα και σε καθεστώς οικονομικής ανάπτυξης, καμία μάχη για την προστασία αυτών των ομάδων. Αντίθετα, από την δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Ρομά, μέχρι την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αυτή η κυβέρνηση έδωσε και κέρδισε πληθώρα κοινωνικών μαχών». 

Τέλος, αναφορικά με το επερχόμενο ν/σ του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Μπάρκας δήλωσε ότι «είναι ένα ακόμα βήμα προς την κανονικότητα, αφού θα βοηθήσει μια πολύ μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Περιλαμβάνει, όμως, και πολύ σημαντικά μέτρα για την θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως το άρθρο που αφορά στην τεκμηριωμένη απόλυση, αλλά και οι ρυθμίσεις για την προστασία των διανομέων».

Μετάβαση στο περιεχόμενο