19 Ιουνίου, 2024

Σημεία συνέντευξης Υφυπουργού Εργασίας Κ. Μπάρκα στην ΕΡΤ1

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική πλέον παίζει κυρίαρχο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας οφείλονται και στην απομόνωσή της, ως απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία ανακόψαμε τη “διαδρομή” της προς τα Βαλκάνια. Είναι γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία θεωρούνταν χώρα – δορυφόρος της Τουρκίας. Πλέον μετά την Συμφωνία, η Ελλάδα έχει αναβαθμισμένο και κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή», τόνισε, χθες, μεταξύ άλλων, στην ΕΡΤ1, ο υφυπουργός Εργασίας, και υποψήφιος βουλευτής Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Όπως υπογράμμισε, «ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή, τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της χώρας μας, ως οφείλει, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και στα αποτελέσματα των πράξεων της γειτονικής χώρας στη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη».

Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στα διεθνή τεκταινόμενα, ο κ. Μπάρκας σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει αναπτύξει μια δυναμική συνεργασιών με χώρες που μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα, όπως οι τριμερείς σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και με την Κύπρο».

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της, ο κ. Μπάρκας επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι παρούσα. Ο Πρωθυπουργός ήταν και παραμένει στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών ώστε να ενημερωθούν για ότι έχει συμβεί, η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί, υπάρχει μέχρι και τις εθνικές εκλογές. Με αυτήν την έννοια, δεν καταλαβαίνω την επιλογή της ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί συνεδριάζουν τα όργανα του κράτους. Εάν δεν είχε συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ, θα μας κατηγορούσαν εξίσου για την μη σύγκλησή του. Η Νέα Δημοκρατία τηρεί μια ανεύθυνη στάση. Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής μόλις επιστρέψει ο κ. Κατρούγκαλος από την Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ».

Μετάβαση στο περιεχόμενο