24 Μαΐου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη, στην ΕΡΤ

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023, στην ενημερωτική εκπομπή «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, στην ΕΡΤ, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

Για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης:

«Το νομοσχέδιο κατά βάση περιλαμβάνει τα επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία και την μεταρρύθμισή τους, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες – είναι ένα πολύ γενναίο μέτρο που δείχνει και το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για την οικογένεια και για τη μητέρα-,  τη ρύθμιση για τη διαγραφή της περικοπής του 30% στις συντάξεις, τη ρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις και πολλές άλλες ρυθμίσεις. Θα είναι πάλι ένα ενδιαφέρον νομοσχέδιο».

Για τις επικουρικές συντάξεις:

«Όταν ανέλαβα Υπουργός Εργασίας οι εκκρεμείς επικουρικές που παρέλαβα ήταν περίπου 65 χιλιάδες. Εχουμε κάνει πολλές ρυθμίσεις, έχουμε ανακοινώσει κατά καιρούς διάφορα πράγματα και μέσα στο καλοκαίρι, τα πληροφοριακά συστήματα που τις επιταχύνουν και τα λοιπά. Πλέον είμαστε στις 42 χιλιάδες, άρα έχουμε πέσει 23 χιλιάδες μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Με τη ρύθμιση που φέρνουμε στη Βουλή με το νέο νομοσχέδιο, πιστεύω αρχές Νοεμβρίου, θα πάμε αυτόματα σε μία απόδοση περίπου 15 χιλιάδων επικουρικών συντάξεων του δημοσίου».

Για τον e-ΕΦΚΑ:

«Ο στόχος μας είναι σε τρία χρόνια να έχουμε πλήρως ψηφιοποιήσει όλα τα αρχεία του ΕΦΚΑ, δηλαδή όλο τον ασφαλιστικό βίο των ασφαλισμένων μας. Όταν θα φτάσουμε εκεί, θα έχει συμβεί το εξής: θα μπορείς να έχεις μία εφαρμογή στο κινητό σου τηλέφωνο, να πατάς το κουμπί και να σου βγάζει πότε θα πάρεις σύνταξη και πόση θα είναι η σύνταξη».

Για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αυξήσεις στους δικαστικούς:

«Το βασικό σκεπτικό της απόφασης είναι ότι το status των δικαστών είναι τέτοιο που δεν μπορεί η συνταξιοδότησή τους να τους οδηγεί σε μια απότομη πτώση από αυτό το status. Τι λέει η απόφαση; Ότι πρέπει να είναι πολύ κοντά, το πολύ στο 80%, η διαφορά μεταξύ του μισθού που παίρνει o εν ενεργεία δικαστικός με τη σύνταξη που λαμβάνει, διότι το status του δικαστή πρέπει να διατηρείται και μετά την αφυπηρέτηση του.

Σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το status τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα όμως δεν είναι πάντα τι πρέπει να είναι αλλά και τι μπορεί να είναι. Στο ερώτημα μπορούμε να εφαρμόσουμε την απόφαση αυτή αναδρομικά για όλους τους δικαστές και για αυτούς που δεν έχουν προσφύγει; Θέλω να είμαι ειλικρινής, όχι δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά. Η απόφαση αυτή θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Δεν πιστεύω ότι θέλουν οι δικαστές να χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Αφότου βγήκε η απόφαση αυτή, δέχθηκα αμέσως τηλεφωνήματα από πρώην βουλευτές. Στο Σύνταγμα της Ελλάδος υπάρχει απόλυτη διασύνδεση των μισθών και των συντάξεων των βουλευτών με τους δικαστές, αυτή είναι η συνταγματική διάταξη. Λένε λοιπόν οι πρώην βουλευτές: “με συγχωρείτε, αν θα δώσεις αναδρομικά στους δικαστές δεν υποχρεούσαι να δώσεις αναδρομικά και στους βουλευτές και να επανέλθει η βουλευτική σύνταξη εκεί που ήταν προ των περικοπών;”. Φαντάζεστε μια Ελλάδα που θα ερχόμασταν και θα λέγαμε περικόπτουμε νομίμως τις συντάξεις όλων των άλλων ανθρώπων, αλλά επιστρέφουμε όλα τα λεφτά στους βουλευτές και στους δικαστές; Θα ήταν ωραίο αυτό;

Έχω μία πάγια άποψη. Δύνανται τα δικαστήρια να ασκούν δημοσιονομική πολιτική; Κατά τη γνώμη μου απερίφραστα όχι. Δημοσιονομική πολιτική μπορεί να ασκούν μόνο οι εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Η χώρα πέρασε μία τεράστια περιπέτεια. Βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, πριν από την έξοδο από το ευρώ. Κάναμε τόσο μεγάλη στροφή, είμαστε τώρα πραγματικά σε μία δημοσιονομική σταθερότητα. Πάμε μπροστά και θέλουμε να γυρίσουμε πίσω;».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

Μετάβαση στο περιεχόμενο