17 Απριλίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην ενημερωτική εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας:

«Σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε σε όλη την αγορά εργασίας την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Ο πολύς κόσμος δεν έχει αντιληφθεί πόσο μεγάλη επανάσταση θα φέρει στις εργασιακές σχέσεις. Πλέον ο κάθε εργαζόμενος θα πληρώνεται  με το λεπτό της υπερωρίας του. Η «ΕΡΓΑΝΗ» θα μετράει το λεπτό και θα σου βγάζει στο τέλος τι θα  πρέπει να πάρει ο εργαζόμενος με ακρίβεια λεπτού του ευρώ».

 

Για την έκδοση των συντάξεων:

«Ο κάθε ένας που θα κάνει αίτημα για τη σύνταξή του, ο ΕΦΚΑ θα του στέλνει ένα email και έναν λογαριασμό Skype του εισηγητή που έχει χρεωθεί να του βγάλει τη σύνταξη. Εάν βλέπει ότι καθυστερεί, μπορεί ή ο εισηγητής να του στείλει μήνυμα «παρακαλώ πολύ, επικοινωνήστε μαζί μας γιατί λείπει αυτό το χαρτί» ή ο ασφαλισμένος να του πει «σας παρακαλώ πολύ θέλω να μου εξηγήσετε γιατί δεν έχει βγει ακόμα η σύνταξή μου ενώ έχουν περάσει π.χ. δύο μήνες». Στόχος μας είναι οι συντάξεις να βγαίνουν όλες στον ένα μήνα και οι εκκρεμείς συντάξεις να είναι μηδέν. Τώρα δεν είμαστε στο μηδέν, είμαστε γύρω στις 30.000 εκκρεμείς συντάξεις. Στο τέλος του χρόνου, θέλουμε να έχουμε φτάσει γύρω στις 25.000 και να προχωράμε με μεγαλύτερη ταχύτητα προς τα κάτω.

Άρα, για να δώσουμε στον συμπολίτη μας τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στο σύστημα, θα μπορεί να βλέπει τον εισηγητή μέσω της οθόνης. Αυτό βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε από τη ΔΕΘ και μετά».

 

Για τους εργαζομένους που θα απασχολούνται ταυτόχρονα σε δύο εργοδότες:

«Θα προσμετρώνται κανονικά τα ένσημα στον ασφαλιστικό τους χρόνο. Δεν θα παίρνει κάποιος γρηγορότερα σύνταξη, θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη. Θα αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης, δηλαδή θα παίρνει υψηλότερη σύνταξη».

 

Για την παρεμπόδιση στην εργασία:

«Βάλαμε ρύθμιση να μην επιτρέπεται να εμποδίζουν οι απεργοί δια της βίας κάποιον που θέλει να πάει να δουλέψει. Είναι σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία, καμία αντίρρηση. Σεβαστό όμως και το δικαίωμα στην εργασία».

 

Για τις πυρκαγιές:

«Δυστυχώς, πλέον οι πυρκαγιές θα είναι μαζί μας κάθε καλοκαίρι. Όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού. Οι επιστήμονες λένε ότι συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Δέχομαι ότι είναι μία λογική εξήγηση. Όσο το φαινόμενο αυτό εντείνεται, προφανώς εμείς θα πρέπει να οργανωνόμαστε καλύτερα. Ήδη, είχαμε σχεδόν τα διπλάσια πυροσβεστικά μέσα από ό,τι πριν από 4 χρόνια. Το ερώτημα είναι αν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και οι μεγάλες πυρκαγιές τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι η δικιά μας καλύτερη οργάνωση».

 

«Λοιδορήθηκε πολύ από την αντιπολίτευση και από ορισμένους δημοσιογράφους η επιλογή που έχει κάνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάζει σε προτεραιότητα τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.  Το 112.  Πρέπει να σας πω ότι είμαι πολύ περήφανος για αυτό. Ως Υπουργός Εργασίας επισκέφθηκα τη Ρόδο που έγιναν οι μεγάλες πυρκαγιές. Η Ρόδος προφανώς έπαθε ζημιά, αλλά κατάφερε να ανακάμψει. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν είχε νεκρούς».

 

Για την υποψηφιότητα Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ:

«Είναι ενδιαφέρον ότι για υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει από σήμερα κάποιος κύριος που έχει  ζήσει το “American dream”. Στο βίντεο που βλέπουμε, ο κύριος Κασσελάκης είναι η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου και της επιτυχίας του καπιταλιστικού συστήματος. Άρα, ένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ… καπιταλιστής».

«Θα τον κρίνουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι καλό για τη χώρα τα  κόμματα να πάψουμε να έχουμε την τοξική πολιτική αντιπαράθεση του παρελθόντος, να μπορούμε να μιλάμε για προγραμματικά ζητήματα, να μην φοβόμαστε να πούμε ότι «δούλεψα στην Goldman Sachs», να μην φοβόμαστε να πούμε ότι «είμαι εφοπλιστής», να μην φοβόμαστε να πούμε ότι «πήρα δάνειο από τράπεζα και πήρα το πλοίο». Αυτά είναι θετικά πράγματα. Δεν είναι βέβαια πολύ ΣΥΡΙΖΑϊκά, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το κρίνουν οι ίδιοι».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο