16 Ιουνίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην ενημερωτική εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για το «ξεπάγωμα» των τριετιών:

«Αποφασίσαμε να φέρουμε το «ξεπάγωμα» των τριετιών περίπου 2 χρόνια νωρίτερα. Η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου του ’12 έλεγε ότι από 14 Φεβρουάριου του ’12 αναστέλλεται η εφαρμογή των τριετιών, του επιδόματος ωρίμανσης όπως λέγεται, του επιδόματος προϋπηρεσίας και ό,τι άλλο συνδέεται με αυτά τα επιδόματα. Αυτή η αναστολή θα ίσχυε, μέχρις ότου η ανεργία θα έχει πέσει επί 4 συνεχόμενα τρίμηνα κάτω από 10%. Εάν αναμέναμε το αυτόματο «ξεπάγωμα» των τριετιών, αυτό θα συνέβαινε περίπου σε 1,5 με 2 χρόνια. Εμείς το φέρνουμε λοιπόν δύο χρόνια νωρίτερα. Θα κατατεθεί η τροπολογία σήμερα και θα ψηφιστεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή, αναλόγως πως θα πάει το νομοσχέδιο. Ο στόχος είναι να δώσουμε στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα γρηγορότερα αυξήσεις».

«Η αύξηση δεν αφορά μόνο το βασικό μισθό. Αφορά και σε ό,τι συνδέεται με το βασικό. Πενταετίες, επιδόματα, διάφορα. Η οικονομία μας πάει καλά και μπορούμε να το κάνουμε γιατί εμπιστευόμαστε ότι η ιδιωτική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και άρα, θα καταφέρει να αντέξει αυτό το βάρος. Κυρίως όμως το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγάλη αδικία ότι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων δεν έχουν πάρει καμία αύξηση όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Εάν στο ενδιάμεσο διάστημα κάποιος εργοδότης έχει δώσει αυξήσεις πάνω από το βασικό μισθό, αυτές θα προσμετρηθούν στην αύξηση. Αν έχει δώσει παραπάνω από το 30% δεν θα πάρεις παραπάνω αύξηση. Αν έχει δώσει παρακάτω από το 30% και εσύ έχεις συμπληρώσει τρεις τριετίες, θα πάρεις το υπόλοιπο».

«Αυτοί τους οποίους αφορούν οι τριετίες είναι στο σύνολο πάνω από 1,5 εκατομμύριο.  Περίπου 600.000 είναι αυτοί που δεν έχουν δει καμία αύξηση στον ιδιωτικό τομέα, άρα θα αρχίσουν να βλέπουν αυξήσεις και οι άλλοι που θα δουν λιγότερη αύξηση».

Για την απεργία της ΑΔΕΔΥ για το εργασιακό  νομοσχέδιο:

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους, αφορά στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Είναι οξύμωρο και αντιφατικό η ΑΔΕΔΥ να κάνει απεργία γι’ αυτούς που δεν την αφορούν. Εν πάση περιπτώσει, για να μην παρεξηγηθώ, δημοκρατία έχουμε, όποιος θέλει κάνει απεργία. Θα δούμε την Πέμπτη τι πραγματική συμμετοχή θα έχουν και στους δρόμους και ανά τη χώρα».

Για την έρευνα της Metron Analysis σχετικά με τις μέχρι τώρα επιδόσεις της Κυβέρνησης:

«Είναι ένα δύσκολο τρίμηνο, έχει συμβεί μία αλληλουχία πολύ δυσάρεστων γεγονότων. Φωτιά στη Ρόδο, φωτιά στον Έβρο, φωτιά στον Ασπρόπυργο, η φοβερή δολοφονία στο λιμάνι του Πειραιά αυτού του ατυχούς συμπολίτη μας, οι φοβερές πλημμύρες στη Θεσσαλία, τώρα το τραγικό δυστύχημα ή ό,τι άλλο είναι στη Λιβύη. Είναι φυσιολογικό στον κόσμο να έχει δημιουργηθεί μία στεναχώρια, δηλαδή αντικειμενικά και από πέτρα να είσαι, αυτά τα οποία συμβαίνουν δεν μπορεί να μην σου δημιουργούν μία στεναχώρια. Αυτή η στεναχώρια προφανώς θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά. Αυτή όμως είναι η μισή εικόνα της Ελλάδος. Θέλετε να σας πω την άλλη μισή; Η Ελλάδα έχει και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τουριστικές εισπράξεις το έτος 2023 θα ξεπεράσουν και σε αριθμό επισκεπτών και σε τζίρο. Την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν για πρώτη φορά αύξηση μετά από 12 χρόνια. Με τις τριετίες που «ξεπαγώνουμε», εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικών υπαλλήλων θα πάρουν αυξήσεις που δεν είχαν δει εδώ και 12 χρόνια. Οι αυξήσεις είναι μόνιμες, ο πληθωρισμός είναι παροδικός και ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα πέσει. Οι αυξήσεις θα μείνουν. Αυτές οι κινήσεις που καταφέρνει και κάνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί συμβαίνουν; Γιατί η οικονομία μας πάει  καλά, αυτή είναι η άλλη εικόνα που δεν βλέπουμε».

Για τις κινήσεις της Κυβέρνησης στις πρόσφατες πλημμύρες της Θεσσαλίας:

«Βλέπεις τους ανθρώπους στη Θεσσαλία που ακόμα μετά από τόσο καιρό είναι μέσα στις λάσπες. Δεν μπορεί αυτό να σε αφήσει ανεπηρέαστο. Όμως, επαναλαμβάνω αυτή είναι η μισή εικόνα. Ξέρετε ποια είναι η άλλη μισή; Ότι το κράτος στη Θεσσαλία είχε έτοιμες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και έχει δώσει τις πρώτες αποζημιώσεις σε λιγότερο από 24 ώρες. Στο Υπουργείο Εργασίας βγάλαμε την πλατφόρμα για την αναστολή των εργαζομένων μέσα σε δέκα ώρες για να πάρουν οι εργαζόμενοι τα 534 ευρώ και να μην χάσει κανείς τη δουλειά του. Σήμερα καταθέτουμε τροπολογία στη Βουλή όπου δίνουμε ασφαλιστική κάλυψη σε όλους όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ στις πληγείσες περιοχές για να μπορούν να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Δώσαμε κατευθείαν αναστολή στις πληρωμές του ΕΦΚΑ. Μέσα σε διάστημα ωρών έγιναν όλα αυτά. Κάποτε στην Ελλάδα για να γίνουν αυτά περιμέναμε βδομάδες, αυτή είναι η άλλη εικόνα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Για την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη:

«Το παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον. Εγώ, ξέρετε, είμαι καπιταλιστής. Μάλλον πρέπει να είμαι ίσως και ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός που δημόσια υπερασπίζομαι τον καπιταλισμό ως το καλύτερο σύστημα της παγκοσμίου ιστορίας. Ο άνθρωπος που πάει και δουλεύει στην Goldman Sachs και είναι εφοπλιστής είναι καπιταλιστής, δεν τον λες κομμουνιστή, έτσι δεν είναι; Δεν το λέω ως κακό, ως καλό το λέω για τον κύριο Κασσελάκη».

 

«Εγώ προσωπικά δεν υποτιμώ κανέναν πολιτικό αντίπαλο και ξεκαθαρίζω, μακριά από εμάς η αλαζονεία. Δεν έχουμε κάνει καμία συμφωνία με κανέναν συμπολίτη μας ότι είναι υποχρεωμένος να μας ψηφίζει εσαεί επειδή μας ψήφισε την προηγούμενη φορά. Άρα, δυνητικά κάθε πολιτικός αντίπαλος μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος. Θα σας το πω και διαφορετικά. Για να αποδειχθεί κάποιος επικίνδυνος πάει να πει ότι κάνει κάτι καλό. Άρα, για τη Δημοκρατία γενικά αυτό δεν είναι κακό. Καλό πράγμα είναι. Τώρα, το αν θα αποδειχθεί είναι άλλο θέμα. Αυτό θα το γράψει η ιστορία».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=uillS-nFRk8

Μετάβαση στο περιεχόμενο