22 Ιουνίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην ενημερωτική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΙ FM

Για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων απέναντι στο νέο κύμα καύσωνα:

«Έχει βγάλει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μία υπουργική απόφαση που ισχύει από την περασμένη εβδομάδα. Η απόφαση ορίζει, τι πρέπει να κάνει κάθε επιχείρηση και ο κάθε εργαζόμενος αναλόγως το επίπεδο του καύσωνα που ισχύει στην περιοχή του. Από σήμερα ξεκινάει πάλι καύσωνας και φαίνεται ότι θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες. Μέλημα του Υπουργείου Εργασίας είναι να μην κινδυνεύσει καμία ζωή εργαζόμενου και να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια στην εργασία του. Παράλληλα, θα γίνονται και έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεωρήσεως Εργασίας και θα μπαίνουν και τα ανάλογα πρόστιμα. Καλούμε τις επιχειρήσεις να είναι πολύ προσεκτικές. Εκεί που ο δείκτης βιοκλιματικής δυσφορίας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι στο μαύρο, δηλαδή στο χειρότερο σημείο, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να πραγματοποιεί εξωτερική χειρωνακτική εργασία. Εκεί που η κλίμακα είναι λίγο χαμηλότερη, μπορεί να υπάρχουν τέτοιου τύπου εργασίες, βεβαίως τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφαλείας όπως το να φοράνε καπέλο, να πίνουν συχνά νερό, και να κάνουν διαλείμματα ώστε ο  εργαζόμενος να μπαίνει σε κλιματιζόμενο χώρο και να συνέρχεται».

 

Για τις φωτιές και την κλιματική κρίση:

«Η κλιματική κρίση επηρεάζει τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα και ασφαλώς και την εργασία. Η τέτοιου τύπου ατζέντα υπάρχει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως προς την κριτική για τις πυρκαγιές, πρέπει να σας πω ότι όλες οι κινήσεις της Κυβέρνησης, έχουν έναν γνώμονα, να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Όλα τα υπόλοιπα τα φτιάχνουμε. Προστατεύουμε τις ανθρώπινες ζωές και πιστεύω ότι στο μέτρο του εφικτού το κράτος έχει κάνει την παρουσία του παντού σε όλα τα μέτωπα όσο περισσότερο γίνεται. Να ξέρετε ότι, και στην Ισπανία που ήμουν και στην Ιταλία που είχα πάει πριν από δύο μήνες, οι πυρκαγιές ήταν ασταμάτητες και παντού. Δεν είναι πια αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ευθύνεται στη κλιματική αλλαγή. Ίσως, όχι μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά σίγουρα και λόγω της κλιματικής αλλαγής».

 

Για τα περιστατικά στην Μάνδρα Αττικής:

«Προχθές πήρε μεγάλη δημοσιότητα η καταγγελία κάποιων εργαζομένων και συνδικαλιστικών εκπροσώπων για δυο εταιρείες στη Μάνδρα που δεν άφηναν τους εργαζομένους τους να φύγουν λόγω της φωτιάς και του καπνού που υπήρχε εκεί. Η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε έλεγχο και στις δύο αυτές εταιρείες. Καμία από τις δύο δεν φάνηκε να έχει κάνει αυτό για το οποίο καταγγέλθηκε.  Η μία μάλιστα από τις δύο έδιωξε το προσωπικό της πολύ νωρίτερα και από την οδηγία που είχαμε εκδώσει εμείς. Η άλλη το μεσημέρι, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιος κίνδυνος για τους εργαζομένους». 

 

Ολόκληρη η συνέντευξη :

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο