16 Ιουλίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην ενημερωτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1

Για την καθυστέρηση στις πληρωμές των αποζημιώσεων των 534 ευρώ:

«Οι περισσότεροι θα τα πάρουν αυτή την εβδομάδα, διότι τα τελικά στοιχεία των ΑΦΜ των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια εστάλησαν την Παρασκευή. Ακόμα υπάρχουν κάποιες ελλείψεις. Έχω δώσει εντολή να γίνει εκκαθάριση, ώστε να μην περιμένουν την τελική αποστολή των στοιχείων».

 

Για τις εισφορές και τα ένσημα των συνταξιούχων που εργάζονται:

«Δεν υπάρχει εργασία χωρίς εισφορές. Θα πληρώνει κανονικά τις εισφορές ο εργαζόμενος συνταξιούχος, αλλά οι εισφορές αυτές με το νόμο που προβλέπουμε, θα προστίθενται στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής του. Δε θα σταματάει η αύξηση της σύνταξής του επειδή πήρε σύνταξη. Όσο πληρώνει ένσημα θα αυξάνεται η σύνταξή του. Μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι παρά την παρακράτηση του 30%, πληρώνανε ένσημα, τα οποία πηγαίνανε υπέρ πατρίδος, δεν μετράγανε πουθενά. Με τον νέο νόμο τα ένσημα που πληρώνονται, θα προστίθενται στη σύνταξη. Δηλαδή κερδίζουν και από εκεί, δεν κερδίζουν μόνο από τις μέρες παρακράτησης».

 

Για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων:

«Ο Υπουργός Εργασίας και οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν καμία δυνατότητα να επιβάλλουν κλαδικές συμβάσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ο νόμος είναι πανευρωπαϊκός, είναι Ευρωπαϊκή οδηγία και λέει, όταν σε έναν κλάδο τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι υπογράψουν κλαδική σύμβαση και αποδείξουν ότι εκπροσωπούν τα Σωματεία πάνω από το 50% των εργαζόμενων ως εκπρόσωποι, τότε ο Υπουργός μπορεί να αποφασίσει μέσα από μια διαδικασία αν θα την κάνει υποχρεωτική σε όλο τον κλάδο ή όχι. Μέχρι σήμερα, και εγώ και οι προκάτοχοί μου, όσες φορές έχει υπογραφεί τέτοιου τύπου κλαδική σύμβαση, την έχουμε καταστήσει υποχρεωτική. Δηλαδή έχουμε πει ότι εφόσον το υπογράψουν μεταξύ τους να ισχύσει για όλους. Όμως, αυτή η διαδικασία δεν επιβάλλεται από το κράτος. Αυτή η διαδικασία επιβάλλεται από τους κοινωνικούς εταίρους».

 

«Να σας πω ότι υπάρχει και ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα. Το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ κύρωσε τη διεθνή συμφωνία του ILO για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του μισθού και όλα τα υπόλοιπα. Εξαίρεσε όμως το άρθρο 6. Ποιο είναι το άρθρο αυτό; Αυτό που λέει ότι δεν υπάρχει δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, αλλά είναι υποχρεωμένα τα μέρη να συζητούν μέχρι να βρουν λύση μεταξύ τους και αν θέλουν πάνε οι δυο τους στη διαιτησία».

 

Για τις συντάξεις χηρείας:

«Με το Νόμο Κατρούγκαλου απαγορεύεται να παίρνει κάποιος δύο εθνικές συντάξεις. Τι θα πει αυτό; Ότι αν μία χήρα ή ένας χήρος πάρει τη σύνταξη του θανούντος συζύγου ή της συζύγου, κανονικά πρέπει να χάσει το κομμάτι της Εθνικής σύνταξης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε παρέμβει ακόμα στις συντάξεις χηρείας, θα είναι η επόμενη φάση. Όλα τα σκεφτόμαστε αλλά πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο κουβάρι που υπάρχει στο Υπουργείο Εργασίας».

 

Για το θέμα της ακρίβειας: 

«Για το εάν θα συνεχιστεί η όχι το «Καλάθι του Νοικοκυριού» είναι απόφαση του κυρίου Σκρέκα. Προσωπικά, πιστεύω ότι το μέτρο με το μείον 5% φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει. Απ’ ότι είδα σε μια ανακοίνωση, 233 προϊόντα έχουν ήδη βάλει ταμπελάκι μείον 5% για 6 μήνες. Όσον αφορά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, η Ελλάδα είναι σταθερά στις πέντε χαμηλότερες θέσεις, δεν έχουμε δυσανάλογα μεγάλες αυξήσεις με άλλους. Για να καταλάβετε, η Ελλάδα είχε τον Αύγουστο που ανακοινώθηκε 9,8% αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα και η Ουγγαρία που είναι η πρώτη χώρα έχει 33%.

Η Ελλάδα είναι χαμηλά. Όταν ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εξουσία ήμασταν στη δεύτερη χαμηλότερη θέση σε όλη την Ευρώπη, τώρα είμαστε στην τρίτη χαμηλότερη. Δεν είμαστε σπουδαία, έχουμε ανέβει όμως μία θέση, δηλαδή και συγκριτικά με τους άλλους πάμε λίγο καλύτερα. Αν το δείτε συγκυριακά μήνα-μήνα μπορεί κάπου να αυξάνεται κάπου να μειώνεται, συνολικά είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση. Ξαναλέω λοιπόν τώρα οι δείκτες λένε ότι όπου και να το μετρήσεις, από όποια πλευρά κι αν το μετρήσεις, η οικονομία πάει καλύτερα».

 

Για τη διαφορά τιμολόγησης των ιδίων προϊόντων ανά χώρα:

«Ο τρόπος αντιμετώπισης της διαφοράς τιμολόγησης των ιδίων προϊόντων ανά χώρα, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά στον κόσμο, από τις πολυεθνικές εταιρίες είναι από τα δυσκολότερα πράγματα που μπορεί να φανταστεί κάποιος, διότι όσο τα κράτη προσπαθούν να βρουν τρόπο να ελέγξουν τις πολυεθνικές εταιρίες τόσο οι πολυεθνικές εταιρίες προσπαθούν να βρουν τρόπους να ξεφύγουν από αυτό  τον έλεγχο. Και επειδή οι πολυεθνικές εταιρίες έχουν τεράστια δίκτυα πωλήσεων και διανομής γιατί πρακτικά πουλάνε σε όλο τον πλανήτη, οι δυνατότητές τους τις περισσότερες φορές υπερβαίνουν των κρατών. Να φέρω ένα παράδειγμα: εγώ είχα προσπαθήσει τότε να πάρω στοιχεία από μια συγκεκριμένη εταιρία που μετράει ακριβώς τα προϊόντα των πολυεθνικών εταιριών ανά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορούμε να συγκρίνουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Η απάντηση της εταιρίας ήταν ότι “δεσμευόμαστε από όρους εχεμύθειας, δεν υπάρχει περίπτωση να σας τα δώσουμε ούτε με εισαγγελική παραγγελία”. Και μάλιστα είχε την έδρα της στο Λουξεμβούργο».

 

Για τον κ. Κασσελάκη:

«Ο μόνος που ήρθε τελικά “μια νύχτα ξαφνικά” ήταν ο Κασσελάκης, γιατί τον Ερντογάν δεν τον βλέπω. Ο Κασσελάκης ήρθε μια νύχτα ξαφνικά και τους πήρε το μαγαζί. Τώρα πώς το πήρε, δεν το ξέρω. Αν με ρωτάγατε στις 25 Αυγούστου ποιος είναι ο κύριος Κασσελάκης, δεν θα ήξερα να σας απαντήσω». 

 

Για τη θέση της Ελλάδας να απέχει από το ψήφισμα του ΟΗΕ που αφορούσε στην ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας:

«Η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι 15 χώρες συγκεκριμένα, επέλεξαν την ίδια στάση με την Ελλάδα, η οποία θεωρώ ότι είναι και η σωστή. Τι υποστήριξε η Ελλάδα; Υποστήριξε το καναδικό ψήφισμα που έλεγε «ναι, να περάσει το ψήφισμα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα, με παράλληλη ρητή καταδίκη των τρομοκρατικών χτυπημάτων της Χαμάς». Δυστυχώς αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή και αυτό που υποστηρίχθηκε ήταν το αραβικό ψήφισμα που είχε μόνο την προστασία των αμάχων στη Γάζα, χωρίς καμία αναφορά στη Χαμάς. Η Ελλάδα λοιπόν, λέει ναι, προφανώς πρέπει να προστατεύονται οι άμαχοι, κανείς δεν λέει το αντίθετο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτό που έγινε στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Δεν γίνεται».

 

Για τη Χαμάς:

«Όλα αυτά τα παιδιά και οι άμαχοι που έχουν πεθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο είναι φρικώδες, είναι θύματα της Χαμάς. Την ώρα που η Χαμάς έκανε τη σφαγή στο Ισραήλ, δεν περίμενε ότι το Ισραήλ θα αντιδράσει; Το περίμενε. Άρα, από την αρχή αυτοί που έκαναν το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα ήξεραν ότι θα πεθάνουν άνθρωποι στη Γάζα, τους οποίους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα».

 

«Βλέπω που έχουν χτίσει όλα αυτά τα τούνελ στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν αγοράσει ρουκέτες, πυραύλους, αντιαρματικά και κάνουν εκπαιδεύσεις στρατιωτών. Όλα αυτά κοστίζουν δισεκατομμύρια. Αν αυτά τα δισεκατομμύρια αντί να τα ξοδεύουν για να κάνουν τούνελ, τα ξόδευαν για να κάνουν σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ανθρώπινους χώρους στη Γάζα, δεν θα ζούσε καλύτερα ο λαός της Παλαιστίνης;».

 

Για τις αντιδράσεις του αραβικού κόσμου:

«Βλέπω τις αντιδράσεις πολλών αραβικών κρατών που τις δέχομαι και τις σέβομαι. Θα ήταν πιο εποικοδομητικό, αντί να κάνουν αντιδράσεις διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ, να ανοίξουν τα σύνορά τους και να πάρουν πρόσφυγες από τη Γάζα στις χώρες τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν πράγματι να συμβάλλουν στο να σωθεί κόσμος».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο