23 Ιουνίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην ενημερωτική εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Για τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη:  

«Θα μου επιτρέψετε να κάνω τις εξής παρατηρήσεις. Λυπούμαι που χάλασα έστω και για λίγα λεπτά τις ωραίες διακοπές του κυρίου Κασσελάκη στο όμορφο Παρίσι, εκεί στην γκαλερί Lafayette που πήγε ή στις διάφορες Boulevard του κέντρου των Παρισίων. Φαντάζομαι ότι του έκανε μεγάλο κόπο να κάνει ανάρτηση στο Tik Tok για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Οφείλω όμως να πω ορισμένα πράγματα για αυτά που είπε. Πρώτον, είπε ότι ακόμα και ένα εκκρεμές έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία από τον κύριο Γεωργιάδη. Επειδή ο κύριος Κασσελάκης μας έχει πει πολλές φορές για τις σπουδές του, για την επιτυχία του στη Μαθηματική Εταιρεία και διάφορα τέτοια. Εκπλήσσομαι που ένας άνθρωπος που δηλώνει πόσο μορφωμένος είναι, δεν γνωρίζει ότι το εκκρεμές είναι όργανο υψηλής ακριβείας. Το εκκρεμές είναι το όργανο που χρησιμοποιούν οι ωρολογοποιοί για να ρυθμίζουν σωστά τους μηχανισμούς των ρολογιών, είναι το όργανο που χρησιμοποιούν οι μουσικοί για να μετράνε σωστά το τέμπο της μουσικής σε μία ορχήστρα, είναι δηλαδή το κατ’ εξοχήν επιστημονικό όργανο μεγίστης ακριβείας. Εάν λοιπόν με συγκρίνει με ένα εκκρεμές, προφανώς μου αναγνωρίζει πολύ μεγάλη ακρίβεια στις θέσεις μου και γι’ αυτό τον ευχαριστώ. Προφανώς δεν το έκανε γι’ αυτό. Δεύτερον, την προχθεσινή ανάρτηση του Υπουργού του Πακιστάν, που έλεγε «με τη βοήθεια του Θεού θα έχουμε σύντομα μία διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα για εισαγωγή 500 χιλιάδων εργατών στον κλάδο της οικοδομής», στην οποία και αναφέρθηκε ο κύριος Κασσελάκης, ο ίδιος ο Υπουργός του Πακιστάν την διέψευσε λίγες ώρες αργότερα, ο οποίος είπε ότι το επιτελείο του έκανε κάποιο λάθος και ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Να μην ανησυχεί ο κύριος Κασσελάκης. Του εύχομαι καλές διακοπές στο Τέξας που σκοπεύει να πάει και καλά ψώνια στην γκαλερί Lafayette».

 

«Εγώ με τον κύριο Κασσελάκη έχουμε μια ειδοποιό διαφορά. Ο κύριος Κασσελάκης, τρεις μήνες αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο διακοπεύει.  Πότε στα Χάμπτονς, πότε στη Νέα Υόρκη, τώρα στο Παρίσι, μετά στο Τέξας και όπου αλλού. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος  που είμαι κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ, Σταδίου 29».

 

«Εχθές, 50.000 συμπολίτες μου εργαζόμενοι συνταξιούχοι είδαν αύξηση 30% στις συντάξεις τους από το νόμο που ψηφίσαμε προχθές. Σήμερα που βγήκε το ΦΕΚ, όλοι οι κάτοχοι αναπηρικής σύνταξης μπορούν να εργάζονται νόμιμα χωρίς να χάνουν τη σύνταξή τους. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που παίρνουν επίδομα ανεργίας μπορούν να εργαστούν αυτό το σαββατοκύριακο νόμιμα χωρίς να χάσουν το επίδομα ανεργίας. Οι ιερείς που 25 χρόνια περιμένανε να πάρουν το εφάπαξ, μπορούν να κάνουν αίτηση αν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους να πάρουν το εφάπαξ που δεν το έπαιρναν ούτε στα 80. Και πολλές ακόμα κατηγορίες συμπολιτών μου οι οποίοι ωφελήθηκαν από τους νόμους που έχω ψηφίσει και για να τους φτάσω στη Βουλή να ψηφιστούν έχω δουλέψει πάρα πολύ σκληρά. Ε, όχι τώρα από την γκαλερί Lafayette να μου κάνει και μάθημα ο Κασσελάκης. Μέχρι εδώ».

 

Για τη δήθεν διακρατική συμφωνία με το Πακιστάν:   

«Ξαναλέω, ως προς την δήθεν διακρατική συμφωνία με το Πακιστάν για εισαγωγή εργατών, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο. Οι χώρες με τις οποίες είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία είναι η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ινδία. Πιστεύω ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, θα έχουμε υπογράψει και θα έχουμε κυρώσει από τη Βουλή αυτές τις συμφωνίες. Και οι αμέσως επόμενες θα είναι οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Αρμενία. Δεν είναι το Πακιστάν στις πολιτικές μας προτεραιότητες».

 

Για το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χειρών στην Ελλάδα:

«Θα χρειαστεί η Ελλάδα εισαγωγή εργατικών χειρών; Μάλιστα, θα χρειαστεί και γι’ αυτό κάνουμε τις διακρατικές συμφωνίες, για τη νόμιμη μετανάστευση εργατικών χειρών. Θα πάμε να πάρουμε 300, 400, 500 χιλιάδες από μία χώρα; Δεν πρόκειται να το κάνουμε. Καταλαβαίνετε τι προβλήματα θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτό στην Ελλάδα. Δεν είμαστε ανόητοι. Προφανώς είναι άλλο πράγμα η ορθή διαχείριση των νόμιμων μεταναστευτικών ροών, που πρέπει να τις κάνουμε για να επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη που θέλουμε, γιατί χρειαζόμαστε εργατικά χέρια και άλλο πράγμα είναι να μην δημιουργούμε προβλήματα στην πατρίδα μας».

 

Για τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε λαθρομετανάστες να εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας:

«Είναι άσχετη η τροπολογία από τις διακρατικές συμφωνίες, μην συγχέετε δυο άσχετα θέματα. Η τροπολογία που ψηφίσαμε  είναι μια τροπολογία που αφορά στους ήδη ευρισκομένους εν Ελλάδι λαθρομετανάστες και έχει σκοπό να μειώσει και να καταπολεμήσει τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία σε αυτό τον τομέα των ανθρώπων. Στην Ελλάδα, ισχύει ένας νόμος από το 2014 που στα 7 χρόνια μπορεί κάποιος λαθρομετανάστης να γίνει νόμιμος. Στο νόμο αυτόν προβλέπεται ο τρόπος που κάποιος αποδεικνύει ότι είναι στην Ελλάδα 7 χρόνια. Θα γίνεται με τη μέθοδο του εγγράφου βεβαίας χρονολογίας. Βέβαιη χρονολογία δεν είναι η δήλωση μέσω εργοδότη γιατί αυτός θα μπορούσε να έχει πληρωθεί για να το πει.

Έχουμε μια κατηγορία εργαζομένων κυρίως οικιακές βοηθοί από τις Φιλιππίνες, από την Ινδονησία και αλλού που έχουν μπει στην Ελλάδα κανονικά με το διαβατήριό τους. Έχει λήξει η άδεια παραμονής στην Ελλάδα και παραμένουν και δουλεύουν. Αυτές έχουν διαβατήριο, συνήθως ληγμένο που έχει όμως μέσα θεώρηση βίζας ποια μέρα μπήκανε. Αυτό είναι βεβαία χρονολογία. Υπάρχει παραδείγματος χάρη η δυνατότητα κάποιος να έχει νοσηλευτεί σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Αν έχει βεβαίωση εξιτηρίου από δημόσιο νοσοκομείο, αυτό είναι μία βεβαία χρονολογία, όχι από ιδιώτη γιατρό, από δημόσιο νοσοκομείο. Εάν έχει παραδείγματος χάρη στείλει ένα τραπεζικό έμβασμα προς την πατρίδα του, με το ονοματεπώνυμο που λέει στο διαβατήριό του, αυτό είναι βεβαία χρονολογία».

 

«Ο μηχανισμός ήδη εφαρμόζεται για εφτά χρόνια. Στον ίδιο μηχανισμό που ήδη εφαρμόζεται για εφτά χρόνια, εντάσσουμε την άπαξ τροπολογία των τριών ετών. Είναι ο μηχανισμός που προβλέπεται στο νόμο του Αντώνη Σαμαρά. Άρα, δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Τον έχουμε το μηχανισμό. Με βάση αυτό το μηχανισμό νομιμοποιούνται περίπου 6.000 ως 8.000 το χρόνο. Αυτόν τον ίδιο το μηχανισμό χρησιμοποιούμε για τα τρία χρόνια. Θα ήταν πολύ ευχάριστο για μένα και για την Ελλάδα να πέσουμε έξω στις εκτιμήσεις μας και να μην πάνε 30.000, να πάνε όσοι είναι στην Ελλάδα. 100.000 – 200.000 – 300.000, δεν ξέρω πόσοι είναι. Κανείς δεν ξέρει».

 

«Δεν υπάρχει κανένα κράτος στον πλανήτη γη που να ξέρει πόσους λαθρομετανάστες έχει. Δεν υπάρχει. Όταν λέμε τη λέξη λαθρομετανάστης, τι θα πει αυτή η λέξη; Κρυφός μετανάστης. Δεν μπορεί να δηλώσει ψέματα γιατί για να το δηλώσει πρέπει να έχει βεβαία χρονολογία. Είναι μόνο για όσους έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια ως 30 Νοεμβρίου του ’23».

 

Για τις εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις:

«Είχα πει στις προγραμματικές μου δηλώσεις ότι στόχος μου είναι οι εκκρεμείς συντάξεις να πάνε κάτω από τις 30 χιλιάδες στο τέλος του χρόνου. Τις παραλάβαμε 38 χιλιάδες στα τέλη Ιουνίου και σήμερα είμαστε κάτω από τις 25 χιλιάδες. Έχουμε μείωση ρεκόρ των εκκρεμών συντάξεων 30% σε έξι μήνες. Στις επικουρικές συντάξεις η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη. Τις παραλάβαμε 68 χιλιάδες και τώρα είναι κάτω από τις 30 χιλιάδες, που σημαίνει μείωση άνω του 50% σε έξι μήνες».

 

«Σήμερα, στις 18:00, έχουμε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση όπου θα παρουσιάσουμε όλα τα πεπραγμένα του ΕΦΚΑ κατά το σύνολο της πρώτης τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλα τα πεπραγμένα του ΕΦΚΑ κατά το πρώτο εξάμηνο της υπουργίας του Άδωνι Γεωργιάδη καθώς και ό,τι σχεδιάζει ο ΕΦΚΑ για τα επόμενα τρία χρόνια. Θα μιλήσουν και οι προκάτοχοί μου Υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Κωστής Χατζηδάκης, που μου κάνουν την τιμή να είναι εκεί, γιατί η προσπάθεια είναι συλλογική».

 

Για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Φθιώτιδας για τα ομόφυλα ζευγάρια:

«Στις γραφές υπάρχει μια φράση πολύ συγκεκριμένη και πολύ ταιριαστή σε αυτό που με ρωτάτε. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Οι ιεράρχες έχουν κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να μιλούν για την Εκκλησία, να υπερασπίζονται τη χριστιανική ηθική και τους κανόνες της ιερής μας Εκκλησίας. Αυτό είναι δικό τους θέμα, άρα πολύ καλώς είπε ο Σεβασμιώτατος Συμεών όσα είπε ή όσα θα πει ο οποιοσδήποτε άλλος ιεράρχης, τους οποίους εγώ προσωπικά τους ακούω ευλαβικά και το ξεκαθαρίζω, ποτέ δεν ήθελα «μουγκή» Εκκλησία. Η Εκκλησία πρέπει να είναι «λαλίστατη». Η Εκκλησία είμαστε όλοι εμείς. Όμως, τη νομοθεσία ενός κράτους δεν την έχει η Εκκλησία, την έχει η εκλεγμένη Κυβέρνηση, δηλαδή η Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο. Άλλο ρόλο και τομέα ευθύνης έχει η Δημοκρατία, η Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο και άλλο ρόλο και τομέα ευθύνης έχει η Εκκλησία».

 

Για το νομοσχέδιο για το γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια:

«Έχω εξηγήσει πολλές φορές δύο πράγματα: Πρώτον, δεν τοποθετούμαι για ένα νομοσχέδιο τόσο σοβαρό εάν δεν δω. Να σας εξηγήσω και το γιατί. Εγώ αξιωματική διαφωνία στο να μπορούν κάποιοι να ρυθμίζουν τα της προσωπικής τους ζωής όπως θέλουν, δεν έχω καμία, εγώ είμαι φιλελεύθερος. Μου αρέσει το κράτος να μην περιορίζει την ανθρώπινη ελευθερία. Αυτή είναι η ιδεολογία μου και πάντα έλεγα ότι «είμαι δεξιός φιλελεύθερος». Επίσης, πρέπει να σας πω ότι δεν θέλω να υπάρχει διάκριση βάσει των ερωτικών επιλογών και προσωπικών επιλογών ενός εκάστου ημών. Η προσωπική ζωή ενός εκάστου ημών πρέπει να είναι προσωπική. Άρα, και εκεί δεν έχω πολύ μεγάλη διαφωνία. Όμως για να σας πω αν θα ψηφίσω ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα πρέπει πρώτα να το διαβάσω. Υπάρχουν νομοσχέδια στα οποία φαίνεται να συμφωνείς αλλά έχουν μέσα ένα άρθρο που για σένα είναι ανυπέρβλητο και δεν μπορείς να το ψηφίσεις. Και υπάρχουν άλλα νομοσχέδια με τα οποία διαφωνείς αλλά τα διαβάζεις και τελικά συμφωνείς. Όταν γίνει γνωστό το σχέδιο νόμου, ευχαρίστως να σας πω».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο