24 Απριλίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, στην ΕΡΤ 1.

Για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας:

«Η «Δημοκρατία» έχει μία διαχρονική αγάπη στο πρόσωπό μου. Πρέπει να είμαι ο πολιτικός που έχει αφιερώσει τα περισσότερά της πρωτοσέλιδα και τους ευχαριστώ για αυτό. Σήμερα ενδεχομένως, θα βγει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει ως βασικό κορμό την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας. Είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που δεν έχει ενσωματώσει τη σχετική οδηγία και απειλούμαστε με πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν το έχουμε κάνει. Είναι μία ρύθμιση εξαιρετικά υπέρ των εργαζομένων και όχι «σκλαβιά», όπως γράφει η «Δημοκρατία».

 «Η Κυβέρνησή μας είναι με τον κόσμο της εργασίας. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε μια ανάπτυξη η οποία θα έρθει από συνθήκες «σκλαβιάς» γιατί πέραν του ηθικού ζητήματος, όλοι ξέρουμε ότι αν μια οικονομία δεν στηρίζεται σε υγιείς σχέσεις εργοδοτών – εργαζομένων είναι λίγα τα ψωμιά της. Εμείς δεν θέλουμε πια την Ελλάδα της «αρπαχτής». Θέλουμε την ευρωπαϊκή Ελλάδα. Και η ευρωπαϊκή Ελλάδα έχει στον πυρήνα της τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Άρα, να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι. Να διαβάσουν το νομοσχέδιο που θα μπει στη δημόσια διαβούλευση για να δουν με τα μάτια τους πόσο υπέρ των εργαζομένων είναι οι ρυθμίσεις που φέρνουμε, χωρίς να βλάπτουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Γιατί αυτό που κάνουμε δεν είναι να λέμε να καταστραφεί η επιχείρηση από τον εργαζόμενο. Λέμε να δημιουργούνται καθαρές σχέσεις εργαζόμενου-εργοδότη έτσι ώστε τελικά και η επιχείρηση να μπορεί να βάζει τα πράγματα σε τάξη και ο εργαζόμενος να λαμβάνει όλα αυτά που δικαιούται».

 Για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο:

  •  «Δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου με εργαζομένους. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πριν ότι υπάρχει ανάγκη να πάει να δουλέψει. Θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές, άρα, δεν θα είναι μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πάρει άλλους από αυτούς που έχει δηλώσει. Είναι μία ρύθμιση εξαιρετικά υπέρ των εργαζομένων ώστε να μην μπορεί ο εργαζόμενος να είναι στο έλεος της μαύρης εργασίας. Η μαύρη εργασία βλάπτει πρωτίστως τον εργαζόμενο και δευτερευόντως όλη την οικονομία».

 

  • «Ένας εργαζόμενος θα μπορεί να κάνει μία επιπλέον σύμβαση εργασίας υπό τον όρο ότι δεν θα ξεπερνάει τα ελάχιστα όρια ξεκούρασης που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή τις 11 ώρες ξεκούρασης το 24ωρο. Αυτή η ρύθμιση, που έγινε τόση φασαρία, υπάρχει για να δώσει το δικαίωμα στους εργαζόμενους που θέλουν να αυξήσουν νόμιμα το εισόδημά τους και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους».

 

  • «Σήμερα ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται μπορεί να δουλεύει 12 μήνες και να απολυθεί στους 12 μήνες χωρίς αποζημίωση με το νόμο που ισχύει από το 2010. Με την ευρωπαϊκή οδηγία, αυτό το όριο του δόκιμου εργαζόμενου γίνεται 6 μήνες. Δηλαδή, η αυτόματη απόλυσή του, που σήμερα είναι 12μηνη γίνεται 6μηνη».

 

  • «Σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται «μαύρα». Πλέον, θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης του προσαυξημένο κατά 40%».

 

  • «Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας απαλλάσσονται σχεδόν από το σύνολο της γραφειοκρατίας στην «ΕΡΓΑΝΗ». Δεν θα χρειάζεται να κάνουν προαναγγελία υπερωριών κλπ., άρα ελαφρύνουμε πολύ το γραφειοκρατικό κόστος της επιχείρησης αν επιλέξει να εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα και μπορούμε να την ελέγξουμε στο πόσο χρησιμοποιεί τον κάθε εργαζόμενο και ποιους εργαζόμενους έχει».

 

  • «Θεσπίζουμε ως ποινικό αδίκημα την παρεμπόδιση της εισόδου μιας εταιρίας από συνδικαλιστικές δράσεις. Εάν οι εργαζόμενοι θέλουν να απεργήσουν θα απεργούν. Εάν οι εργαζόμενοι όμως θέλουν να δουλέψουν θα δουλέψουν.  Δια της βίας δεν θα εμποδίζεται κανένας για τίποτα. Ούτε για να μην απεργήσει, ούτε για να απεργήσει».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις:

«Οι εκκρεμείς συντάξεις διαρκώς μειώνονται. Κάθε μήνα έχω δώσει εντολή και δημοσιεύουμε τα στοιχεία από τον «Άτλαντα», το ηλεκτρονικό σύστημα που καταγράφει όλες τις εκκρεμείς συντάξεις που υπάρχουν από τον ΕΦΚΑ. Οι εκκρεμείς συντάξεις του μηνός Ιουλίου ήταν περίπου 32.000. Ο στόχος που έχω θέσει στον ΕΦΚΑ είναι, στο τέλος του χρόνου, να βρισκόμαστε κάτω από τις 25.000. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Πιστεύω ότι με τις αυτοματοποιήσεις που έχουμε βάλει εμπρός και δουλεύουν με μεγάλη ταχύτητα, θα τον πετύχουμε».

Για τη σύνταξη σε οφειλέτες:

«Με τις οφειλές σήμερα ισχύει το εξής: εάν οφείλεις έως 20.000 ευρώ αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή έως 6.000 ευρώ αν είσαι αγρότης, κάνεις αίτηση, παίρνεις σύνταξη και η οφειλή σου αυτή «σπάει» σε 60 δόσεις και την πληρώνεις από τη σύνταξή σου σε 60 δόσεις. Αν χρωστάς πάνω από 20.000 ή πάνω από 6.000 δεν παίρνεις σύνταξη, πρέπει να εξοφλήσεις το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ και μετά να μπεις στη ρύθμιση των 60 δόσεων. Αυτό το 20.000 θέλουμε να το αυξήσουμε στις 30.000. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί οι ρυθμίσεις που αφορούν σε παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα, συνταγματικά πρέπει να περνάνε πρώτα από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Άρα, θα τις στείλουμε πρώτα εκεί, θα πάρουμε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετά θα τις περάσουμε με νομοσχέδιο».

 Για το ενδεχόμενο νέας μείωσης ασφαλιστικών εισφορών:

«Πολιτική μας βούληση, όπως είχαμε πει προεκλογικά, είναι να προχωρήσουμε σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τα σενάρια τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι είναι 2-3 διαφορετικά. Δεν θέλω να τοποθετηθώ γιατί θα πρέπει πρώτα να καταλήξουμε σε κάποιο, αλλά σίγουρα θα πάμε σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων:

«Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές και εφαρμόζονται στα πλαίσια των αντοχών του προϋπολογισμού».

Για το εποχικό επίδομα:

«Μου έχουν θέσει τα αιτήματά τους για την αλλαγή του ταμείου ανεργίας ως προς τους εποχικούς υπαλλήλους του τουρισμού και τα αιτήματά τους στο πλαίσιο της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου. Εμείς ενεργοποιούμε τη διάταξη όπου κάποιος που παίρνει το ταμείο ανεργίας ως εποχικά εργαζόμενος στον τουρισμό, θα μπορεί στο τρίμηνο να δουλεύει 30 μεροκάματα χωρίς να χάνει το επίδομα. Και θα δούμε αν θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα υπόλοιπα αιτήματά τους. Δεν θα ανακοινώσω κάτι παραπάνω τώρα».

Για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα νησιά και στους παραθαλάσσιους προορισμούς:

«Αυτό το καλοκαίρι κάναμε ρεκόρ ελέγχων. Όταν δημοσιεύσουμε, στο τέλος του μήνα, τα στοιχεία των ελέγχων που κάναμε τον Αύγουστο του 2023 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, θα τρίβετε τα μάτια σας. Θέλω να ευχαριστήσω την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και τους ελεγκτές οι οποίοι δούλεψαν με αυταπάρνηση. Δεν υπάρχει νησί που δεν πήγαν. Κάναμε πολλούς ελέγχους, μπήκαν αναγκαστικά αρκετά πρόστιμα και συνεχίζουμε. Δυστυχώς, βρήκαμε πολλές περιπτώσεις και αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας».

Για την επίσκεψη των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής στην Ελλάδα:

«Η σημερινή συνάντηση των ηγετών των δυτικών Βαλκανίων είναι από μόνη της ένα πολύ μεγάλο γεγονός. Είναι μεγάλο γεγονός πρώτα από όλα γιατί μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να παραμείνει η κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων. Είναι μία πολιτική που η Ελλάδα ασκεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες με επιτυχία. Αξιοποιήσαμε και  αξιοποιούμε το ότι ήμασταν η πρώτη χώρα που μπήκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια χάρη στον αείμνηστο εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή και αυτό μας έδωσε ένα μεγάλο πλεονέκτημα γεωπολιτικό, οικονομικό και πολιτικό το οποίο αξιοποιούμε μέχρι σήμερα».

«Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι δεν προσεκλήθη ο Έντι Ράμα.  Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσκαλέσει όλους τους άλλους ηγέτες εκτός του κ. Ράμα  δείχνει ότι η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη δεν περνάει καθόλου «αβρόχοις ποσί» από την ελληνική Κυβέρνηση. Όσοι πιστεύανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποδειχθεί ένας «ήπιος» Πρωθυπουργός όσον αφορά την αντίδρασή του σε αυτό το θέμα, έχουν κάνει λάθος».

Για τη στάση της Ελλάδας έναντι της Αλβανίας αναφορικά με την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη:

«Το μήνυμα προς την Αλβανία σήμερα είναι σαφές: εάν συνεχίσουν να εμποδίζουν την ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη θα πρέπει να ξεχάσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία και τα λεφτά από την Ευρώπη. Θα δούμε και τι άλλο, γιατί η Ελλάδα έχει πολλά ακόμα όπλα στα χέρια της».

Για την Τουρκία:

«Δεν πρέπει να καλλιεργούμε υπερβολικές προσδοκίες στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η Τουρκία  έχει συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους. Μπορεί να αλλάζει λίγο την τακτική της ανά περίοδο ανάλογα με το πως βολεύει τον κύριο Ερντογάν, αλλά οι κεντρικοί της στόχοι δεν αλλάζουν. Και οι κεντρικοί της στόχοι είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδος, εις βάρος του ελληνισμού εν γένει. Δυστυχώς, είναι μία χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. Τα γεγονότα στην Κύπρο είναι δηλωτικά. Η επίθεση στις δυνάμεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι πρωτοφανής».  

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Ημερολόγιο Ανακοινώσεων

Απρίλιος 2024
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Μετάβαση στο περιεχόμενο