12 Ιουνίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Σήμερα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο στον ΣΚΑΙ TV

Για το δεύτερο κύμα καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες μέρες:

«Το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε από την προηγούμενη Δευτέρα, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με υποχρεωτικό χαρακτήρα, μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το μεγάλο θερμικό φορτίο, προλαμβάνοντας κατά πολύ το κύμα καύσωνα. Η απόφαση θα ισχύσει ακριβώς η ίδια και για το επερχόμενο κύμα. Από την ημέρα δηλαδή, που θα μας υποδείξει η ΕΜΥ».

Για τους ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας:

«Η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας κάνει ελέγχους χωρίς να διατάξει ο Υπουργός, γι’ αυτό λέγεται και Ανεξάρτητη Αρχή. Περιμένω να μου γίνει επίσημη ενημέρωση των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν. Με ενημέρωσε ο κύριος Διοικητής ότι έχουν γίνει πάρα πολλοί έλεγχοι και μάλιστα έχουν μπει και αρκετά πρόστιμα. Οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής είναι φέτος 20% πάνω από πέρσι. Πλησιάζουμε τους 70 χιλιάδες ελέγχους φέτος που είναι ρεκόρ όλων των εποχών. Ας μην ισοπεδώνουμε τη δουλειά κάποιων ανθρώπων. Αν μου λέτε ότι υπάρχει δυνατότητα το κράτος να είναι πανταχού παρόν, όχι δεν μπορεί να γίνει αυτό, θέλω να είμαι ειλικρινής. Σέβομαι ιδιαιτέρως και ενδιαφέρομαι για τους εργαζόμενους γι’ αυτό το λόγο βγάλαμε και για πρώτη φορά απόφαση με υποχρεωτική ισχύ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά έγινε υποχρεωτική για τους ντελιβεράδες, γι’ αυτούς που δουλεύουν στην οικοδομή, γι’ αυτούς που δουλεύουν στα ναυπηγεία».

Για το θέμα της ακρίβειας:

«Η ακρίβεια είναι εισαγόμενο πρόβλημα. Είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Εάν νομίζετε ότι εκλέγετε θαυματοποιούς, κάνετε λάθος. Θαυματοποιοί δεν υπάρχουν. Στον πραγματικό κόσμο έχουμε εισαγόμενο πληθωρισμό και τον πολεμάμε. Και τον πολεμάμε καλύτερα από τους άλλους. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης πάρα πολύ μεγάλος, διψήφιος. Μία χώρα μόνο έχει μονοψήφιο, όλες οι άλλες χώρες έχουν διψήφιο. Εμείς είμαστε τέταρτοι από το τέλος. Για να καταλάβετε, η Ουγγαρία έχει 33% πληθωρισμό στα τρόφιμα. Εμείς έχουμε 12%.  Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 16,7% και εμείς έχουμε 12%. Είμαστε κάτω από το μέσο όρο». 

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας:

«Πρώτα από όλα να σας υπενθυμίσω ότι η σταδιακή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο όπλο ακριβώς για να παρακολουθούμε την πραγματική εργασία των εργαζομένων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρώπη που θα έχει καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Βεβαίως, η εφαρμογή της πρέπει να γίνει με προσοχή. Για παράδειγμα, στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ δουλεύει, αλλά όταν πηγαίνει προς τα κάτω στις μικρότερες επιχειρήσεις πρέπει να δώσεις χρόνο προσαρμογής.  Δεν πας να τις κλείσεις, ούτε να τις καταστρέψεις. Πρέπει η ψηφιακή κάρτα να γίνει ένα όπλο καλών σχέσεων και διαφάνειας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.  Και το κάνουμε με πολλή μεγάλη προσοχή. Θα βγει σε λίγες μέρες, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο μου νομοσχέδιο που έχει πολλές αλλαγές πάνω στη ψηφιακή κάρτα εργασίας και μείωση της γραφειοκρατίας σε μεγάλο βαθμό για τις επιχειρήσεις που θα την επιλέξουν. Παράλληλα, αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει πάρα πολύ την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας, γιατί πια θα έχουμε real time απεικόνιση το που είναι και τι κάνει ο κάθε εργαζόμενος». 

Για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων:

«Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε κάθε Έλληνα πολίτη, το τονίζω, κάθε Έλληνα πολίτη να ασκήσει ανεμπόδιστα το εκλογικό του δικαίωμα όπου και αν βρίσκεται. Εάν έχει γίνει κάπου κάποιο λάθος και κάποιοι δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αυτό είναι λάθος και πρέπει να διορθωθεί».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο