12 Ιουνίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη στο MEGA TV

Για την τροπολογία για τους μετανάστες:

«Η διάταξη αυτή απηχεί την κοινή λογική, δεν είναι διάταξη ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Η διάταξη αφορά σε όσους παράνομους μετανάστες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς το κράτος να γνωρίζει την ύπαρξή τους, ποιοι είναι και που είναι. Αυτοί δουλεύουν στην λεγόμενη «μαύρη οικονομία». Το Υπουργείο Εργασίας, από την πρώτη μέρα που ανέλαβα την ευθύνη αυτού του Υπουργείου, έχει ακολουθήσει μια πολύ συνεπή στρατηγική για να κλείσουμε τα παράθυρα στη μαύρη εργασία».

 

«Αυτή η διάταξη είναι οne off άπαξ, για όσους ήταν εδώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2023. Γιατί βάλαμε αυτό το όριο; Γιατί δεν θέλαμε να δώσουμε στον παρόντα χρόνο το κίνητρο να πει κάποιος «ελάτε τώρα στην Ελλάδα και θα πάρετε άδεια εργασίας». Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως pull factor, ως μαγνήτης για να έρθουν και άλλοι, γιατί δεν αφορά αυτούς που έρχονται τώρα».

 

«Η άδεια διαμονής και εργασίας δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο. Είναι μόνο για να εργάζεσαι στην Ελλάδα, τίποτε άλλο. Δεν μπορείς να πας πουθενά. Δουλεύεις στην Ελλάδα, πληρώνεις ένσημα, αποκτάς συνταξιοδοτικά δικαιώματα, συμβάλεις στο ασφαλιστικό σύστημα και έτσι μειώνουμε τη μαύρη εργασία, αποκτάμε νόμιμα εργατικά χέρια χωρίς να μπορείς να πας να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, χωρίς να μπορείς να φέρεις την οικογένειά σου από το εξωτερικό, χωρίς να αφορά αυτούς που έρχονται τώρα, χωρίς τίποτε από όλα αυτά. Ό,τι διαβάζω στο διαδίκτυο ως κριτική στην διάταξη είναι εντελώς λάθος. Η διάταξη δεν αλλάζει την μεταναστευτική πολιτική».

 

Για το αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας:

«Αυτά είναι θέματα που τα διαχειρίζεται ο κύριος Πρωθυπουργός. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι δεν νοείται Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας να μην ψηφίζει μια κεντρική επιλογή της Κυβερνήσεως. Όταν αποφασίζεις να είσαι σε ένα κόμμα δεσμεύεσαι από τις αποφάσεις του κόμματος. Εάν θες να κάνεις τη δικιά σου πολιτική, χαιρετάς και κάνεις κάτι άλλο. Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες. Πιστεύω πάντως ότι θα ψηφίσουν όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τη διάταξη».

 

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

«Το πιο σημαντικό που κάνουμε μέσα από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι ότι δίνουμε τη δυνατότητα στους κατόχους αναπηρικών συντάξεων να εργάζονται χωρίς να χάσουν τη σύνταξή τους. Ο Πρόεδρος της ΕΣ-ΑμεΑ κύριος Βαρδακαστάνης, είπε ότι είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας για τα άτομα με αναπηρία εδώ και 40 χρόνια. Μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα για αυτό και τον ευχαριστώ. Πιστεύω ότι αυτή μας η απόφαση αίρει μια μεγάλη κοινωνική αδικία των ατόμων με αναπηρία, άτομα τα οποία τα χρειαζόμαστε στην αγορά εργασίας. Δεν τους θεωρούμε δεύτερους πολίτες και δεύτερους εργαζομένους. Τους θεωρούμε άτομα άξια προς εργασία και θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα αυτό να το κάνουν».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη :

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο