19 Ιουνίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, στον ΣΚΑΪ

Για τον τραυματισμό του αστυνομικού και την οπαδική βία:

«Αυτό που συμβαίνει με αυτό το παιδί είναι τραγικό. Ως πατέρας σκέφτομαι τους γονείς του και ως συνάνθρωπος σκέφτομαι ένα νέο παιδί, το οποίο αυτή τη στιγμή μπορεί και να χάσει τη ζωή του ή να ζήσει με σοβαρά προβλήματα υγείας. Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στην οικογένειά του. Προσεύχομαι για αυτόν, γιατί το παιδί αυτό θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να μπορέσει να καταφέρει. Αισθάνομαι μεγάλη θλίψη που ένας νέος συμπολίτης μας κατά την εργασία του, βρέθηκε εκείνη τη στιγμή σε αυτό το φρικτό γεγονός».

 

«Η οπαδική βία είναι ένα διεθνές φαινόμενο, πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμο ακόμα και για πολύ μεγάλα κράτη, αλλά ο Μητσοτάκης είναι πολύ αποφασισμένος. Η κοινωνία λέει ένα μεγάλο «δεν πάει άλλο». Βλέπετε ότι μεταφέρεται η βία. Τώρα έγινε σε αγώνα βόλεϊ. Εύκολες λύσεις κατά της οπαδικής βίας δεν υπάρχουν. Το θέμα είναι πολύ σύνθετο και αν δεν ήταν θα το έλυναν εύκολα οι κυβερνήσεις. Να μην λαϊκίζουμε, ούτε να αντιδικούμε, όλοι στην ίδια πλευρά είμαστε. Υπάρχει κάποιος που θέλει να συγκαλύψει την οπαδική βία; Υπάρχει κάποιος που θέλει να τη γλιτώσει ο ένοχος που χτύπησε τον αστυνομικό; Εμείς θέλουμε να βρεθεί ο δολοφόνος του αστυνομικού. Αυτό θέλουμε. Ο Μητσοτάκης δεν φοβάται κανέναν. Θα γίνουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν».

 

Για την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας:

«Η προχθεσινή μέρα για την Ελλάδα ήταν μια σημαντική μέρα. Η πολιτική που χτίστηκε σε έναν δρόμο από τον Αντώνη Σαμαρά μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη – και με τον Αλέξη Τσίπρα που το ακολούθησε, γιατί εγώ θέλω να είμαι δίκαιος σε αυτό- έφερε χθες τον Μητσοτάκη να του λέει ο Ερντογάν για «τουρκική μειονότητα» και να του απαντάει ο Μητσοτάκης ορθά – κοφτά ότι η Λωζάνη τη λέει «μουσουλμανική μειονότητα», για την Κύπρο ότι δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα πάρα μόνο την εφαρμογή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και για το Αιγαίο ότι δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα παρά μόνο την Υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Άρα, τι πήρε ο Ερντογάν που φοβόντουσαν όλοι;».

 

Για την αύξηση του βασικού μισθού και το «ξεπάγωμα» των τριετιών:

«Στον αλγόριθμο που καθορίζει την αύξηση του βασικού μισθού είναι ο πληθωρισμός ένα τμήμα του αλγορίθμου και ένα άλλο τμήμα είναι η ανάπτυξη. Η ιδέα του βασικού μισθού και της αύξησής του είναι να μπορεί η αύξηση να είναι στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας. Για αυτό λαμβάνει και τις δύο παραμέτρους. Ό,τι και να πω θα βγει τίτλος «ο Γεωργιάδης είπε ότι θα είναι τόσο ο βασικός μισθός» και δεν θέλω. Θέλω όμως να σας πω το εξής: η απόφασή μας να ξεπαγώσουμε νωρίτερα τις τριετίες δικαιώθηκε  από την ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας. Από το 9,6% που είχαμε το μήνα Οκτώβριο. Και έτσι με αυτό τον τρόπο απεδείχθη ότι όταν πήραμε αυτή την απόφαση ξέραμε τι κάναμε. Πάρα πολύς κόσμος δεν μπορεί να το καταλάβει τώρα γιατί είναι τεχνικά ζητήματα αυτά. Θα το καταλάβει στο μισθό του όμως μέσα στο  2024 και μέσα στο 2025».

 

«Δεν μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί την αύξηση στο μισθό του εργαζόμενου από τριετίες. Εάν κρατήσει τον εργαζόμενο στη δουλειά του θα πρέπει να του δώσει την τριετία. Γιατί αυτό είναι ο νόμος. Δεν μπορεί να αρνηθεί. Δεν έχω όμως ανησυχία. Σήμερα είναι τέτοιο το έλλειμα στην αγορά εργασίας που να διώξει κάποιος έναν υπάλληλο για το 10%, το βρίσκω απίθανο. Τώρα είμαστε στη φάση που οι εταιρείες ψάχνουν να βρουν εργαζόμενο. Άρα, να μην ανησυχούν. Αλλά, επειδή πάντα υπάρχει και το αλλά, αν γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τέτοια άρνηση, αμέσως θα δράσουμε και αμέσως θα επιβληθούν και πρόστιμα. Επαναλαμβάνω, δεν είναι εθελοντική η εφαρμογή της τριετίας, είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της τριετίας». 

 

Για την δυνατότητα εργασίας των συνταξιούχων χωρίς ποινή:

«Η σύνταξη χωρίς ποινή είναι το πρώτο πράγμα που είπα θα λύσω όταν έγινα Υπουργός Εργασίας. Το πρώτο πράγμα που έλυσα. Είχα πει δεν μπορώ να δέχομαι ότι τιμωρώ έναν συνταξιούχο διότι θέλει να εργαστεί την ώρα που δεχόμαστε όλοι ότι πρώτον, οι συντάξεις δεν επαρκούν αναγκαστικά για το επίπεδο διαβίωσης δυστυχώς και δεύτερον, δεν θεωρούμε τους συνταξιούχους άχρηστους. Το ότι έφτασε κάποιος σε ηλικία να βγει σε σύνταξη δεν σημαίνει ότι έγινε άχρηστος.  Σημασία έχει ότι μπορεί να είναι απολύτως ενεργός, να θέλει να δουλέψει και να θέλει να προσφέρει. Δεν μπορούμε λοιπόν αυτό τον άνθρωπο να τον τιμωρήσω. Είχα ανακοινώσει στις προγραμματικές δηλώσεις ότι αυτό το θέμα θα το λύσω. Ε, λύνεται με την διάταξη που ψηφίζουμε στις 18 Δεκεμβρίου».

 

Για τις επικουρικές συντάξεις στο Δημόσιο:

«Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα στο δημόσιο για τις επικουρικές συντάξεις: Ο κανόνας ήταν για να κατοχυρώσεις δικαίωμα επικουρικής σύνταξης πήγαινες με το νόμο της κύριας σύνταξης του δημοσίου. Ενώ στο ΙΚΑ για να πάρεις  επικουρική σύνταξη έπρεπε να έχεις συμπληρώσει 15 χρόνια. Ήταν δυο διαφορετικοί κανόνες. Πάω λοιπόν στο Υπουργείο βλέπω 62.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και συγκαλώ μια μέρα μια σύσκεψη. Λέω «φέρτε μου να δω γιατί είναι εκκρεμείς οι συντάξεις». Και βλέπω ότι είναι μέσα 16.000 αιτήματα συντάξεων τα οποία είναι δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει 15ετία αλλά δεν είχαν συμπληρώσει 25ετία. Άρα δεν μπορούσε να πάει να πατήσει το κουμπί να του δώσει τη σύνταξη. Ψηφίζουμε τη διάταξη, ενοποιούμε τον κανόνα, φέρνουμε μια αίσθηση δικαίου στους ανθρώπους και αυτόματα την επόμενη μέρα, 18/12 ψηφίζεται ο νόμος, 19/12 βγαίνει το ΦΕΚ. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν πάρει την επικουρική».

 

Για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες:

«Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχουμε βάλει τη μεγαλύτερη διάταξη απ’ όλες που είναι το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Στον ΕΟΔΕΑΠ π.χ. δεν έπαιρναν οι μητέρες επίδομα μητρότητας. Έπαιρναν μόνο επίδομα λοχείας. Τους δίνουμε 9 μήνες επίδομα μητρότητας. Έμπρακτα στηρίζουμε τη γυναίκα να κάνει το παιδί της, να κάνει οικογένεια, να προχωρήσει το δημογραφικό. Έμπρακτα. Όχι στα λόγια. Στα ΑμεΑ, είχα ανακοινώσει ότι έχω αποφασίσει να μην κόβεται η αναπηρική σύνταξη σε έναν ανάπηρο ο οποίος αποφασίζει να εργαστεί. Είχαμε βάλει στη δημόσια διαβούλευση έναν κανόνα που ίσχυε στο ΙΚΑ που έβαζε κάποια εισοδηματικά όρια. Μετά από μεγάλη συζήτηση με τον κύριο Βαρδακαστάνη της ΕΣΑΜΕΑ, βγάλαμε τον κανόνα».

 

Για το εφάπαξ των ιερέων:

«Σήμερα για να πάρουν το εφάπαξ τους οι ιερείς, πρέπει να βγουν σε σύνταξη, αλλά οι ιερείς δεν βγαίνουν σε σύνταξη στα 67, βγαίνουν στα 80. Στα 67 θα παίρνουν το εφάπαξ. Αυτό ήταν αίτημά τους εδώ και 30 χρόνια και εμείς το λύνουμε με αυτό το νομοσχέδιο».

 

Για τη μεγάλη επένδυση της SHELMAN στην Κομοτηνή:

«Θέλω δημοσίως να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, για τη μεγάλη βοήθεια που μου προσέφερε όταν ήμουν Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για να ξεμπλοκάρει η μεγάλη επένδυση της SHELMAN στην Κομοτηνή. Και με τη δική του ενεργή βοήθεια ξεμπλόκαρε και έχουν γίνει ήδη οι 30 πρώτες προσλήψεις. Το εργοστάσιο της SHELMAN είχε κλείσει από το 2015 και στην αρχή της θητείας μου είχα πει ότι θέλω να βρω λύση και ευτυχώς βρέθηκε λύση λίγο πριν λήξει η θητεία μου εκεί».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο