13 Ιουνίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο: 

«Το νομοσχέδιο αυτό, που από προχθές το βράδυ μπήκε στη δημόσια διαβούλευση, θα μου επιτρέψετε να πω έχει πάρα πολύ έντονο κοινωνικό πρόσημο. Είμαι πολύ περήφανος που με αξίωσε ο Θεός να έχω αυτή τη θέση αυτή τη στιγμή και να έχω την εμπιστοσύνη του κυρίου Πρωθυπουργού, για να μπορώ να λήγω με το νομοσχέδιο αυτό αδικίες πάρα πολλών ετών».

 

Για την κατάργηση της παρακράτησης στις συντάξεις αναπηρίας:

«Μέχρι σήμερα ο έχων σύνταξη αναπηρίας δεν μπορούσε να εργαστεί, γιατί αν πήγαινε να εργαστεί αυτομάτως έχανε τη σύνταξη αναπηρίας. Το 100%. Άρα, λέγαμε στον ΑμεΑ συμπολίτη μας, ο οποίος δικαιούτο σύνταξη αναπηρίας, ότι “κύριε, θα κάθεσαι σπίτι σου και δεν θα εργάζεσαι”.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι σύνταξη αναπηρίας, είναι επίδομα αναπηρίας. Εφόσον κάποιος μπορεί να εργάζεται, γιατί να μην εργαστεί και να αυξήσει το εισόδημά του και να μπορεί να έχει μια καλύτερη ζωή; Υπάρχουν άνθρωποι που λαμβάνουν το επίδομα αναπηρίας και εργάζονται μαύρα γιατί αν ασφαλιστούν θα χάσουν τη σύνταξη.

Άρα, αλλάζουμε τη ρύθμιση αυτή και λέμε: εάν εργάζεσαι, καλώς εργάζεσαι. Θα πάρεις το εισόδημά σου από την εργασία σου και θα πάρεις και σύνταξη αναπηρίας».

 

Για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας:

«Ήταν μία προεκλογική δέσμευση, την οποία έδωσε στον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα την εκπληρώνουμε και μάλιστα καλύτερα από ότι την είχαμε υποσχεθεί, ακριβώς γιατί θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέγαμε προεκλογικά. Όταν θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός θα ανεβαίνει και αυτό προφανώς».

 

Για τη σύνταξη σε ορφανά τέκνα:

«Έχασα και τους δυο γονείς μου στα 18 μου χρόνια. Έχω ζήσει δηλαδή την ορφάνια από μικρός. Την ορφάνια την έχει ζήσει από μικρός και ο Υφυπουργός μου, ο Βασίλης Σπανάκης. Όταν κάναμε screening όλων των αδικιών, διαπιστώσαμε ξαφνικά ότι υπάρχει αυτό το θέμα. Ένα παιδί ορφανό στα 18 του χρόνια δεν είναι ένα πλούσιο παιδί, είναι ένα παιδί που ψάχνει τα πατήματά του. Άρα, μιλάμε για συμπολίτες μας που ξεκινάνε τον βίο τους με μία πολύ μεγάλη δυσκολία. Μου λέει ο Βασίλης Σπανάκης: Υπουργέ, είναι ντροπή, εγώ ορφανός, εσύ ορφανός και να μη λύσουμε αυτό το θέμα. Λύνεται λοιπόν και αυτό».

 

Για την κατάργηση της περικοπής του 30% των συντάξεων στους εργαζόμενους συνταξιούχους:

«Υπολογίζουμε ότι κατά μέσο όρο ένας συνταξιούχος εργαζόμενος θα κερδίσει το χρόνο από αυτή τη ρύθμιση 2.200 ευρώ. Θα έχει δηλαδή 2.200 ευρώ αύξηση εισοδήματος μόνο από αυτή τη ρύθμιση».

 

«Τα ένσημα που πληρώνεις θα αυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης. Αν κάποιος παίρνει μικρότερη σύνταξη και θέλει να αυξήσει τη σύνταξή του μπορεί να πάει να εργαστεί. Θα έχει μηδέν παρακράτηση και θα αυξήσει και τη σύνταξή του».

 

Για την εξαίρεση των εργαζόμενων συνταξιούχων από το τεκμαρτό εισόδημα:

«Είμαι σε επαφή με τον κύριο Χατζηδάκη και θα υπάρξει ρητή εξαίρεση των εργαζόμενων συνταξιούχων από το τεκμαρτό εισόδημα».

 

Για τους εποχικούς εργαζόμενους:

«Υπάρχει μεγάλο έλλειμα εργατικού δυναμικού στον τουρισμό και στην εστίαση για τους χειμερινούς μήνες και πολλοί δουλεύουν μαύρα για να μην χάνουν το εποχικό επίδομα που λαμβάνουν. Με το νέο νομοσχέδιο θεσπίζουμε ότι κάποιος θα μπορεί να δουλεύει μέχρι 3 μέρες την εβδομάδα, δηλαδή 12 μέρες το μήνα και να λαμβάνει ολόκληρο το επίδομα.

Με αυτό θέλουμε να λύσουμε δύο ζητήματα: πρώτον, να προσφέρουμε νόμιμους εργαζομένους στις επιχειρήσεις που έχουν πολύ μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα τις μέρες των εορτών και τα Σαββατοκύριακα και δεν βρίσκουν εργαζόμενους και δεύτερον, να αυξήσουμε το νόμιμο εισόδημα των ανθρώπων που παίρνουν το εποχικό επίδομα».

 

 Για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης:

«Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αυξήσεως ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τελεία».

 

Για την απονομή των επικουρικών συντάξεων:

«Εξομοιώνουμε τον τρόπο αποδόσεως των επικουρικών συντάξεων μεταξύ του δημοσίου και του πρώην ΙΚΑ. Τι θα πει αυτό πρακτικά; Στο δημόσιο για να πάρεις επικουρική σύνταξη πρέπει να συμπληρώσεις 25 χρόνια. Στο ΙΚΑ 15 χρόνια. Εξομοιώνοντας τους δυο κανονισμούς απελευθερώνουμε από το στοκ των επικουρικών συντάξεων που ακούτε 45.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, αυτόματα 15.000 αιτήματα. Άρα, με την ψήφιση του νόμου μέχρι το τέλος του χρόνου, οι επικουρικές συντάξεις τις οποίες παρέλαβα στις 65.000 θα πέσουν κάτω από τις 30.000, δηλαδή 50% κάτω σε έξι μήνες».

 

Για τις συντάξεις χηρείας:

«Έχω πει ότι το πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα που έχω κληρονομήσει από την περίοδο Κατρούγκαλου, είναι το θέμα των συντάξεων χηρείας. Πραγματικά σας λέω, είναι ο πιο μεγάλος μου γρίφος. Θέλω όμως να ξέρουν όλες οι χήρες ότι δεν υπάρχει περίπτωση επί Υπουργού Αδώνιδος Γεωργιάδου να αδικηθούν».

 

Για τη συνάντηση με τους συνταξιούχους διαδηλωτές στο Υπουργείο Εργασίας:

«Όσο είμαι εγώ Υπουργός, οι πόρτες του Υπουργείου Εργασίας για τους συνταξιούχους αυτής της χώρας θα είναι πάντα ορθάνοιχτες. Για εμένα είναι ζήτημα σεβασμού στους πατεράδες μας, στις μανάδες μας, στους παππούδες μας και στις γιαγιάδες μας. Στο Υπουργείο Εργασίας εργαζόμαστε για αυτούς τους ανθρώπους.

 

Θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί οι άνθρωποι που ανέβηκαν χθες στο γραφείο μου, μιλήσανε με πολύ αξιοπρέπεια και πολιτισμό και θέλω και να πω για τους ανθρώπους που διαδηλώσανε το εξής: Τους σέβομαι. Εγώ ανθρώπους που ήρθαν χιλιόμετρα από όλη τη χώρα για να διαδηλώσουν, δεν τους βλέπω εχθρικά. Καταλαβαίνω ότι για να φτάσει ένας συνταξιούχος να έρθει στην Αθήνα από την Αλεξανδρούπολη για να κάνει διαδήλωση, δεν ήρθε να κάνει βόλτα. Τον σέβομαι. Σκύβω το κεφάλι. Μακάρι να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.

Ένα από τα θέματα που μας θέσανε, ήταν και αυτό για το ΝΑΤ και έχουμε δεσμευτεί με τον κύριο Τσακλόγλου και τον κύριο Σπανάκη να το δούμε και να απαντήσουμε».

 

Για την πορεία της οικονομίας:

«Σε μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες υπήρχε ολοσέλιδο αφιέρωμα στην ελληνική οικονομία με τίτλο: «Η Ελλάδα μειώνει το εξωτερικό της χρέος ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα». Εάν σας έλεγα την εποχή των μνημονίων ότι στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα δίνουν επαίνους για το πώς προοδεύει η ελληνική οικονομία ως προς το εξωτερικό της χρέος, θα με πιστεύατε; Αυτό έχει πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξέρετε πόσο μεγάλο πράγμα είναι αυτό για την Ελλάδα; Διότι ο επενδυτής που σκέφτεται αν θα έρθει στην Ελλάδα, όταν βλέπει το δημοσίευμα ότι πέφτει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ταχύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ξέρετε τι λέει; Πάμε στην Ελλάδα τώρα να προλάβουμε την ευκαιρία. Έτσι γεννούνται θέσεις εργασίας, έτσι βρίσκει ο κόσμος δουλειά, έτσι αλλάζει η ζωή των ανθρώπων και έτσι αυξάνεται το εισόδημά του».

 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο χειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά μας από τη μία με ανθρωπιά και κοινωνική δικαιοσύνη και από την άλλη με σύνεση, ώστε να μη τεθεί ξανά η χώρα σε κίνδυνο, η Ελλάδα θα πηγαίνει ολοένα και καλύτερα. Αν τηρούμε αυτές τις δύο αρχές, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα για το μέλλον».

 

Για τη δήλωση του Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τσακλόγου για τους δικηγόρους:

«Θέλω ως Υπουργός Εργασίας να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους δικηγόρους της χώρας. Προσωπικά ζητώ συγγνώμη και τους λέω ότι σε καμία περίπτωση αυτή η δήλωση δεν εκφράζει ούτε το Υπουργείο Εργασίας, ούτε την Κυβέρνηση, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ούτε και τον κύριο Τσακλόγλου, ο οποίος είναι ένας αξιοπρεπέστατος άνθρωπος και όταν κατάλαβε ότι αυτό που είπε μπορεί να παρερμηνευτεί βγήκε κατευθείαν ο ίδιος και ζήτησε συγγνώμη.

Θέλω λοιπόν να πω στους δικηγόρους ότι και ο  Πρωθυπουργός και εγώ και το σύνολο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σεβόμαστε απολύτως το δικηγορικό λειτούργημα. Οι δικηγόροι είναι άξιοι επιστήμονες και απολύτως χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία».

 

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεν μπαίνω στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Τα κόμματα θα βρουν τον δρόμο τους. Εμείς εκλεγήκαμε και ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε για δεύτερη φορά με μία ευθύνη. Να αξιοποιήσουμε την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία που μας έδωσε για να του λύσουμε τα προβλήματα. Για μένα αυτό είναι το στοίχημα. Εμείς με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχουμε φέρει τώρα, προσπαθούμε να λύσουμε 100 προβλήματα. Αν λύνουμε προβλήματα ο κόσμος θα συνεχίζει να μας υποστηρίζει. Αν δεν λύνουμε προβλήματα θα έρθει ο επόμενος, γιατί έτσι δουλεύουν οι δημοκρατίες.  Μακριά από μας η αλαζονεία και οι ειρωνείες, εμείς θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο