14 Ιουλίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, στον ρ/σ Παραπολιτικά FM.

Για τη δυνατότητα εργασίας σε δυο εργοδότες:

«Σήμερα η νομοθεσία επιτρέπει να έχεις ή μια πλήρους απασχόλησης δηλαδή 8 ώρες ή δύο μερικής απασχόλησης δηλαδή 4 και 4 ώρες. Πλέον θα έχεις το δικαίωμα αν θέλεις να έχεις και μια μερική απασχόληση εκτός από την κύρια. Άρα, θα πληρώνεις περισσότερα ένσημα. Αφού θα πληρώνεις περισσότερα ένσημα, θα έχεις μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης οπότε και μεγαλύτερη σύνταξη».   

 Για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων ΕΦΚΑ:

«Έχουμε λύσει πολλά θέματα ανθρώπων που καθυστερούσε να βγει η σύνταξή τους. Το ιδανικό θα ήταν να φτάσουμε σε έναν ΕΦΚΑ που δεν θα χρειάζεται την παρέμβαση κανενός. Αλλά όσο ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε κάθε συμπολίτη μας».

 Για τις αντιδράσεις του κόσμου στο νέο νομοσχέδιο:

«Το νομοσχέδιο που έχει βγει τώρα στη δημόσια διαβούλευση, θυμάστε πόσες αντιδράσεις είχε στην αρχή. Δεν ακούω πλέον από κανέναν σοβαρή αντίδραση γιατί οι εργαζόμενοι που διαπίστωσαν τι περιλαμβάνει είναι πολύ ευχαριστημένοι. Αν διαβάσετε τα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση στην πλειοψηφία τους είναι υπέρ του νομοσχεδίου. Επί της ουσίας ο κόσμος της εργασίας καταλαβαίνει τι είναι αυτό που κάνουμε. Δούλεψα πολύ για το νομοσχέδιο αυτό και ήδη τώρα που μιλάμε δουλεύουμε το επόμενο, το οποίο θα αφορά ζητήματα του ασφαλιστικού συστήματος». 

 Για το πότε θα ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο:

«Στις 8 Σεπτεμβρίου τελειώνει η δημόσια διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου και αμέσως την επόμενη εβδομάδα θα «μπει» στις επιτροπές. Για να ψηφιστεί, θέλει δυο-τρεις εβδομάδες. Θέλει πρώτη ανάγνωση, δεύτερη ανάγνωση, τρίτη ανάγνωση κτλ».

 Για τους στόχους του Υπουργείου σχετικά με τις συντάξεις:

«Δουλεύουμε πολύ για να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Και έχουμε δυο στόχους μέχρι τέλος του χρόνου. Οι 32.000 εκκρεμείς συντάξεις να πέσουν κάτω από 25.000 και να μειώσουμε στο μισό τις επικουρικές. Δουλεύουμε πολύ εντατικά για αυτά».

 Για τους δικαιούχους της προσωπικής διαφοράς:

«Με την προσωπική διαφορά έχουμε πει τι θα γίνεται. Κάθε χρόνο θα δίνουμε ένα έκτακτο επίδομα στους δικαιούχους προσωπικής διαφοράς εν είδει της αύξησης της σύνταξης που δεν μπορούν να πάρουν. Δεν μπορούμε με νόμο να αλλάξουμε τον υπολογισμό της σύνταξης, γιατί σε αυτή την περίπτωση, γράφεται στο μεσοπρόθεσμο, αλλάζει όλη η δημοσιονομική εικόνα της χώρας, έχει αντίκτυπο στις αγορές, στα επιτόκια, στην επενδυτική βαθμίδα, στα πάντα. Πάντως οι δικαιούχοι προσωπικής διαφοράς πρέπει να ξέρουν ότι η πολιτική δέσμευση της Κυβερνήσεως παραμένει στο ακέραιο».

 Για τις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις:

«Τον τρόπο αυξήσεως των συντάξεων τον έχει ρυθμίσει ένας παλιότερος νόμος του Γιάννη Βρούτση που υπολογίζει την αύξηση του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος, τον πληθωρισμό, διάφορους δείκτες στην ανεργία, κτλ. Θα είναι μια καλή αύξηση και φέτος».

 «Όλος ο στόχος της κυβερνητικής μου θητείας εδώ είναι να ανέβει η αξία της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα.  Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Και το νομοσχέδιο που έχουμε φέρει είναι για να κλείσει όλες τις τρύπες για τη μαύρη εργασία προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στον μισθωτό να αυξήσει τα πραγματικά του εισοδήματα».

 Για την υποψηφιότητα Κασσελάκη:

«Η διαφημιστική εταιρεία που έχει προσλάβει δεν χρειάζεται να πουλάει παραμύθι. Είναι λίγο σαν καλοντυμένος Βαρουφάκης».

«Η πολιτική είναι μαραθώνιος. Δεν είναι κατοστάρι. Στις 16 Σεπτεμβρίου κλείνω 16 χρόνια βουλευτής. Ξέρετε πόσους είδα να εμφανίζονται λαμπεροί, να κάνουν φασαρία, να λένε ότι θα γίνουν πρωθυπουργοί και μετά από λίγο να εξαφανίζονται; Σέβομαι ότι ο κύριος Κασσελάκης έχει προκαλέσει ενδιαφέρον  στην κοινή γνώμη. Μπράβο του! Δεν ξέρω ποιους διαφημιστές έχει προσλάβει, αλλά κάνουν καλή δουλειά. Ο ίδιος είναι ένα πρόσωπο όμορφο, λαμπερό, έχει ταλέντα. Δεν τον υποτιμώ καθόλου. Οι πολιτικές του ιδέες όμως δεν μου έκαναν κάποιο ιδιαίτερο κλικ. Οι μισές ήταν λίγο ξαναζεσταμένο αριστερίστικο φαγητό».

 Για τις νέου τύπου ταυτότητες:

«Αυτό που θέλω να πω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, είναι ότι πλέον η ζωή προχώρησε και όλοι οι άνθρωποι εξελιχθήκαμε. Όποιος άνθρωπος έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο, η ιδέα ότι φοβάται τον γεωεντοπισμό του, είναι γελοία. Διότι το κινητό τηλέφωνο επιτρέπει τον γεωεντοπισμό οποιουδήποτε ανθρώπου ανά πάσα στιγμή. Αν έχεις ανοιχτό το κινητό σου τηλέφωνο μπαίνεις στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και βρίσκει που είσαι. Άρα, δεν χρειάζεται το κράτος να σου φτιάξει ειδική ταυτότητα για να τα κάνει αυτά. Τα έχεις κάνει από μόνος σου».

 

 Ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο