15 Ιουνίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «ΑCTION TΩΡΑ» με τους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Μιλένα Ηλιοπούλου στο ACTION 24.

Για τις ρυθμίσεις στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:
«Έχουμε βάλει ως στόχο να βγει στη δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων 10 ημερών. Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή».

Για την κατάργηση ποινής 30% σε εργαζόμενους συνταξιούχους:
«Θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την διαγραφή του 30% της κρατήσεως στους συνταξιούχους, όπως γίνεται σήμερα εφόσον έχουν κάποια άλλη εργασία. Άρα, θα ρυθμίσουμε ένα ζήτημα το οποίο αφορά πάρα πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι αυτοί τη στιγμή επειδή κάνουν ένα ή δυο μεροκάματα το μήνα ή την εβδομάδα χάνουν το 30% της συντάξεώς τους. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με τις υπηρεσίες για το πως θα το φτιάξουμε ώστε να μην αδικηθεί κανένας. Δεν θα υπάρξει αναδρομική ισχύ. Οι νόμοι ισχύουν πάντα από την μέρα που ψηφίζονται και μετά».

Για την έκδοση σύνταξης για οφειλέτες ΕΦΚΑ:
«Θα θεσπίσουμε κάποια συγκεκριμένα κριτήρια για να ξεχωρίσουμε αυτούς που χρωστούν στον ΕΦΚΑ πάνω από 20.000 ευρώ αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή πάνω από 6000 ευρώ αν είναι αγρότες. Αυτοί που θέλουν πράγματι να πληρώσουν για να πάρουν τη σύνταξή τους και δεν μπορούν και αυτοί οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι πρώτοι πρέπει με κάποιον τρόπο να μπορούν να παίρνουν τη σύνταξή τους. Οι δεύτεροι ασφαλώς δεν μας ενδιαφέρουν».

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας:
«Ο σκοπός μας είναι να τηρήσουμε πλήρως το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα να δώσουμε και πολλά κίνητρα στις επιχειρήσεις για να εφαρμόσουν νωρίτερα την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Στόχος μας είναι να ξέρουμε ακριβώς πόσο εργάζεται ο κάθε εργαζόμενος και να αμείβεται αυτό που του αναλογεί».

Για την επενδυτική βαθμίδα:
«Η επενδυτική βαθμίδα, που πιστεύω ότι θα έρθει μέσα στο 2023, θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση σε κεφάλαια που εδώ και περίπου 12 χρόνια δεν μπορούν να πλησιάσουν τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, νέα αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, καλύτερη πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, περισσότερες συντάξεις, περισσότεροι μισθοί. Δίνουμε αυτή τη μάχη για να την κερδίσουμε για το καλό του ελληνικού λαού»

Για τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας:
«Είμαι σε συνεχή συνεργασία με την ανεξάρτητη αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία και έχουμε δεχθεί όλα τους τα θεσμικά αιτήματα για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα. Με απασχολεί πολύ το ζήτημα των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων στον τουρισμό και των συνθηκών εργασίας. Θέλουμε οι έλεγχοι να αυξηθούν ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές όσο γίνεται περισσότερο».

Για το έλλειμμα στην αγορά εργασίας:
«Το έλλειμα στην αγορά εργασίας είναι μεγάλο και όσο έρχονται περισσότερες επενδύσεις και ανοίγουν περισσότερες δουλειές, τόσο θα γίνεται μεγαλύτερο. Στην Ελλάδα έχουμε αυξημένη ζήτηση εργασίας και μειωμένη προσφορά. Αυτό που πρέπει να γίνει αυτήν την τετραετία είναι ο μέσος μισθός των εργαζομένων να συναντήσει την πραγματική αξία της μισθωτής εργασίας στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ένα εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση. Η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας είναι ένα εργαλείο σε αυτήν την κατεύθυνση. Η επανεκπαίδευση των εργαζομένων σε δεξιότητες που έχει απόλυτη ανάγκη η οικονομία μας είναι ένα εργαλείο σε αυτήν την κατεύθυνση. Όλα τα εργαλεία αυτά συγκεντρωμένα θα δημιουργήσουν πολύ περισσότερους εργαζομένους και με καλύτερο μισθό».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο