14 Ιουλίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου στον ANT1 και τη Φαίη Μαυραγάνη

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Στούντιο με θέα” με την Φαίη Μαυραγάνη μίλησε για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Πόσο αυξάνονται οι αποδοχές των συνταξιούχων που εργάζονται από την κατάργηση του πέναλτι του 30%

«Αν αυτή τη στιγμή ήταν ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να γίνει καμία επιπρόσθετη παρακράτηση στη σύνταξη ή τα επιπρόσθετα εισοδήματα από απασχόληση του συνταξιούχου.

Όμως, αυτή τη στιγμή τα μισά χρήματα που δίνονται για συντάξεις προέρχονται από τον Έλληνα φορολογούμενο και όχι από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Το σύστημα που υπήρχε πριν το 2019 ήταν σχεδόν δημευτικό καθώς αν ένας συνταξιούχος εργαζόταν ακόμα και 1 ώρα έχανε το 60% της σύνταξης του, γεγονός που οδηγούσε αρκετούς στη μαύρη εργασία.

Προς μεγάλη μου έκπληξη και παρά το μέτρο, τότε περίπου 6.000 συνταξιούχοι εργάζονταν με αυτούς τους όρους.

Με το νόμο Βρούτση αυτό άλλαξε και το 60% της παρακράτησης πήγε στο 30% που είχε σαν συνέπεια τον πενταπλασιασμό των εργαζομένων συνταξιούχων.

Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται από 01.01.24 η παρακράτηση του 30% και θα υπάρχει ένας πόρος 10% μη ανταποδοτικός υπέρ ΕΦΚΑ πάνω στα επιπρόσθετα εισοδήματα του συνταξιούχου».

Σε ερώτηση για το αν το μέτρο ευνοεί την απασχόληση των συνταξιούχων εις βάρος των νέων ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το απόθεμα των θέσεων εργασίας σε μια οικονομία δεν είναι δεδομένο και πως η αύξηση της εργασίας ευνοεί συνολικά την οικονομία».

Επίδομα προσωπικής διαφοράς – Πότε και ποιοι θα πάρουν την έκτακτη ενίσχυση;

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς αφορά 750.000 συνταξιούχους και το πόσο ξεκινά από τα 200 ευρώ και φθίνει μέχρι να φτάσουμε τα 1.600 ευρώ στο σύνολο συντάξεων που λαμβάνει κάποιος και αναμένεται να δοθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά».

Που θα κλειδώσει η αύξηση των συντάξεων για το 2024;

Ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι με την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων η αύξηση των συντάξεων θα είναι κοντά στο 3% αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που βγαίνουν τα οριστικά στοιχεία θα γίνεται και η αναπροσαρμογή σε σχέση με τα οριστικά στοιχεία της αύξησης της προηγούμενης χρονιάς. Σε λίγες μέρες κατατίθεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, οπότε θα δούμε και επίσημα τότε πού θα κλειδώσει τελικά η αύξηση.

Επίδομα μητρότητας

«Μέχρι το 2019 είχαμε επιδόματα μητρότητας στο Δημόσιο Τομέα και στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, αλλά για μικρότερη διάρκεια σε σύγκριση με το δημόσιο τομέα. Στην διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας εξισώσαμε το χρονικό όριο για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα με αυτό του δημοσίου.

Αυτό που δεν είχε καλυφθεί μέχρι στιγμής ήταν οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες. Με το νέο νομοσχέδιο θα λαμβάνουν και αυτές επίδομα μητρότητας για 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (780 ευρώ το μήνα)».

Μετάβαση στο περιεχόμενο