18 Ιουλίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαου Μηλαπίδη στους δημοσιογράφους Φοίβο Κλαυδιανό & Νίκο Παναγιωτόπουλο στο ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio

Σχετικά με την φορολόγηση εφάπαξ:

«Υπάρχει σύγχυση σε μερίδα του Τύπου ότι θα έρθει φορολόγηση στο εφάπαξ των κοινών συνταξιούχων και της βασικής παροχής από το Κράτος, το οποίο δεν ισχύει. Αυτό που ετοιμάζει το Υπουργείο, είναι η αναμόρφωση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, της επαγγελματικής ασφάλισης που είναι προαιρετικού χαρακτήρα».

«Η πολιτεία αυτό που λέει είναι ότι, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και του δημοσιονομικού κινδύνου, πέρα από τον πρώτο πυλώνα που αφορά όλες τις συντάξεις και όλα τα εφάπαξ, θα προωθήσει επίσης και το θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης που έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος αν θέλει δίνει ένα μέρος των εισφορών του για συμπληρωματική παροχή και αν θέλει στη συνέχεια μπορεί να τα πάρει πίσω. Αν αποφασίσει να τα πάρει, θα φορολογηθεί με κάποιους συντελεστές ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στο ταμείο. Περισσότερα χρόνια παραμονής ισοδυναμούν με μικρότερο φόρο ενώ λιγότερα χρόνια παραμονής, με μεγαλύτερο φόρο, δίνοντας κίνητρο για αποταμίευση μέσα από την οποία δημιουργούνται κεφάλαια που αποτελούν το καύσιμο των επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Για παράδειγμα, έστω ότι μια εταιρεία θέλει να δώσει μια συμπληρωματική παροχή στον εργαζόμενο της. Συμφωνεί ο εργαζόμενός προαιρετικά να δίνει ένα 2% των εισφορών του, βάζει και ο εργοδότης κάτι αντίστοιχο όπως είθισται να είναι η συμφωνία και σε 20 – 25 χρόνια από τώρα αν τα πάρει ως εφάπαξ θα φορολογηθεί με έναν συντελεστή. Αν τα πάρει ως σύνταξη θα φορολογηθεί με διαφορετικό συντελεστή».

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

«Το νομοσχέδιο που έρχεται, θα περιλαμβάνει την αναμόρφωση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης καθώς και μια σειρά από διατάξεις που θα ενθαρρύνουν την απασχόληση των συνταξιούχων, καθώς περικόπτεται το 30% παρακράτησης  από τη σύνταξη τους. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα σε συνταξιούχους με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και μέχρι ενός ορίου να πάρουν κανονικά τη σύνταξη τους, θα επεκταθεί το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και τέλος θα νομοθετηθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς που θα δοθεί στους συνταξιούχους».

Μετάβαση στο περιεχόμενο