18 Ιουλίου, 2024

Σημεία συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαου Μηλαπίδη στην εκπομπή «Στούντιο με θέα» με τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη στον ANT1

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαος Μηλαπίδης σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή Στούντιο με θέα με την Φαίη Μαυραγάνη μίλησε για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα για τις αυξήσεις συντάξεων, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, την απασχόληση συνταξιούχων καθώς και για το επίδομα μητρότητας και την επιτάχυνση των επικουρικών συντάξεων.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς – Πότε πληρώνεται

«Μέσα στον Δεκέμβριο, πριν τις γιορτές, όπως πέρσι έτσι και φέτος θα πάρουν επίδομα προσωπικής διαφοράς από 100 έως 200 ευρώ όσοι συνταξιούχοι δεν θα δουν αύξηση καθώς έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη μέχρι 1.600 ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ξεκαθάρισε πως όσο μεγαλύτερη ανάπτυξη έχει η οικονομία τόσο θα ροκανίζεται η προσωπική διαφορά και θα περνάμε από το καθεστώς της προσωπικής διαφοράς στις αυξήσεις των συνταξιούχων ενώ, δήλωσε πως  οι συνταξιούχοι θα δουν τις αναμενόμενες αυξήσεις στις συντάξεις τους πριν τις γιορτές καθώς αυτές προκαταβάλλονται.

Απασχόληση συνταξιούχων

«Κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση μειώθηκε η παρακράτηση των συνταξιούχων από το 60% στο 30% το οποίο οδήγησε σε πενταπλασιασμό των εργαζόμενων συνταξιούχων.

Από 01.01.24 φεύγει η παρακράτηση αυτή και μαζί της το παράδοξο να γίνεται η κράτηση αυτή είτε δουλεύει ένας συνταξιούχος 1 ημέρα, είτε 25 μέσα στον μήνα.

Η σύνταξη πλέον θα καταβάλλεται ακέραιη και θα καταβάλλεται ένας πόρος 10% υπέρ ΕΦΚΑ πάνω στον μισθό. Συνεπώς αν ένας συνταξιούχος λαμβάνει 1.000 ευρώ σύνταξη, αυτήν θα την λαμβάνει ακέραια, και αν λαμβάνει 1.000 ευρώ από μισθωτή εργασία εισάγεται ένας πόρος 10%, συνεπώς 100 ευρώ επί του μισθού».

Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Μηλαπίδης ξεκαθάρισε πώς από όσα μοντέλα έχουν τρέξει ως τώρα φαίνεται ότι το 90%  των συνταξιούχων θα έχει οικονομικό όφελος ενώ για πρώτη φορά  η διάταξη αυτή θα επιτρέψει και στους συνταξιούχους με αναπηρία να εργαστούν και να πάρουν κανονικά τη σύνταξη τους.

«Μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι ΑμεΑ είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στην σύνταξη τους ή στο να δουλέψουν. Με το νέο νόμο θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν την σύνταξη με την εργασία τους ακόμα κ και αυτοί που παίρνουν κάποιο επίδομα αναπηρίας».

 

Επίδομα μητρότητας – Ποιες μητέρες θα λάβουν έως 7.000 ευρώ

Δίκαιο αίτημα που άργησε πολύ η πολιτεία να το κάνει δεκτό. Είχαμε μητέρες στο Δημόσιο τομέα που είχαν άλλες απολαβές κατά τη διάρκεια της κύησης –λοχείας και μετά την γέννηση και στον ιδιωτικό τομέα μια άλλη κατηγορία. Πέρσι επεκτάθηκε αυτό το επίδομα από τους 6 στους 9 μήνες για τον ιδιωτικό τομέα και από το νέο έτος επεκτείνεται και στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες.

Πώς θα πάρει κάποιος επικουρική

«Ο βασικός στόχος του ΕΦΚΑ την προηγούμενη τετραετία ήταν η αποκλιμάκωση των κύριων συντάξεων, ο οποίος επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι καθυστερήσεις μειώθηκαν σημαντικά. Πλέον μέσα σε 3-4 μήνες βγαίνει η σύνταξη, υπήρχε ζήτημα και με τις επικουρικές συντάξεις καθώς για να την πάρει κάποιος έπρεπε να βγει πρώτα η κύρια.

Με το νομοσχέδιο που έρχεται υπάρχει διάταξη ενιαιοποίησης κανόνων δημοσίου και ιδιωτικού οπότε η επικουρική σύνταξη στο δημόσιο θα βγαίνει και αυτή με μόνη προϋπόθεση την δεκαπενταετία  που θα αποκλιμακώσει κατά 13.000 τις συντάξεις μέσα στο τρέχον έτος».

Μετάβαση στο περιεχόμενο