21 Μαΐου, 2024

Σημεία συνέντευξης της Δόμνας Μιχαηλίδου, Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην εκπομπή «Στούντιο με θέα» στον ΑΝΤ1

Για τα υπερβάλλοντα ποσά που πιστώθηκαν σε συνταξιούχους τον Μάρτιο του 2023

 

«Το 2023 για πρώτη φορά στη μεταμνημονιακή εποχή, έγινε αύξηση 7% στις συντάξεις. Τον Μάρτιο 2023 λοιπόν, από αστοχία της αναδόχου εταιρείας, 572.000 συνταξιούχοι έλαβαν διπλή αύξηση. Το συνολικό υπερβάλλον ποσό, που πληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023  ανερχόταν στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ περίπου ανά συνταξιούχο. Οι συνταξιούχοι που επηρεάστηκαν από την παραπάνω αστοχία, είχαν προσωποποιημένη πληροφόρηση εντός του ίδιου μήνα (3ος/2023) μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Τον μήνα αυτό έγινε δεύτερη υπευθύμιση από τον e-ΕΦΚΑ.(https://www.efka.gov.gr/el/deltia-typoy/deltio-typoy-252 ). Στα σημειώματα αυτά αναφερόταν ρητώς το υπερβάλλον ποσό, που καταβλήθηκε. Ο μέσος όρος ποσού που θα παρακρατηθεί ανά συνταξιούχο είναι περίπου 26 ευρώ με την καταβολή των συντάξεων είτε Φεβρουαρίου 2024 είτε Μαρτίου 2024. Η πλειονότητα της παρακράτησης είναι μέχρι τα 10 ευρώ. Στην ανάδοχη εταιρεία, η οποία ευθύνεται για την αστοχία, έχει γίνει η διαδικασία για την επιβολή ρήτρας και θα επιβληθεί πρόστιμό εντός των επόμενων μηνών».

 

Για το θέμα της περικοπής σε δώρα και επιδόματα που παραπέμπεται στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Όταν έχεις δυο αποφάσεις που τα υψηλότερα δικαστήρια της χώρας, δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος διαφωνούν τότε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφασίσει. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε και νομίζω ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δεν θα αργήσει πάρα πολύ, είναι να περιμένουμε την απόφαση και όπως πάντα να τη σεβαστούμε. Η Ελληνική Πολιτεία, σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις – αυτή την στιγμή υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις – θα αναμένουμε την οριστική κρίση της δικαιοσύνης».

 

Για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων

«Ως Κυβέρνηση κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίζουμε και να ενισχύουμε διαρκώς τις ευάλωτες ομάδες.  Αυξήσαμε τις συντάξεις πρώτη φορά πέρυσι 7% μεσοσταθμικά.  Φέτος από 1/1/24 προχωρήσαμε σε αύξηση 3%.  Πριν τα Χριστούγεννα δώσαμε έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε 730.550 συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση λόγω θετικής προσωπικής διαφοράς από 100 έως 200 ευρώ.  Επίσης, δώσαμε έκτακτο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης: 150 έως 200 € στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό που βλέπουμε είναι που έχουμε δημοσιονομικό χώρο και τον κατευθύνουμε πάντα στους πιο ευάλωτους».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις

«Θυμίζω ότι το 2019 είχαμε 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις. Έγινε πάρα πολλή δουλειά, από την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τον Κωστή Χατζηδάκη ώστε να επιταχυνθεί η απονομή των συντάξεων. Μόνο τους τελευταίους 28 μήνες έχουν εκκαθαριστεί περίπου 750.000 συντάξεις. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, τον Αύγουστο εκκρεμούσαν 35.000 αιτήσεις και πλέον έχουμε σπάσει το φράγμα των 25.000. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είμαστε στις 24.000. Όσον αφορά στις επικουρικές, τον Αύγουστο ήταν περίπου 45.000 και πλέον είναι 35.000 σε εκκρεμότητα. Ειδικότερα, για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, το Πράσινο Κτίριο, του e-ΕΦΚΑ,  έχουμε μία ειδική ομάδα η οποία επικεντρώνεται μόνο σε αυτές, δηλαδή σε όσες συντάξεις έχουν κολλήσει χρόνια οι υπολογισμοί τους, σε όσες μπορεί να εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, και στις περιπτώσεις, που πολλές φορές δεν βγαίνει και η σύνταξη, είτε κύρια είτε επικουρική, λόγω του ότι δεν έχει βγει ακόμα η απόφαση ΚΕΠΑ».

Για την αύξηση γιατρών των ΚΕΠΑ, των ειδικοτήτων τους και των αμοιβών τους

«Για πρώτη φορά υπογράφουμε υπουργικές αποφάσεις για την αύξηση του πλήθους των γιατρών των ΚΕΠΑ, των ειδικοτήτων τους και των αμοιβών τους. Τα ΚΕΠΑ, υπενθυμίζω, συστάθηκαν πρώτη φορά το 2010. Από τότε οι γιατροί όχι μόνο είναι ίδιοι και δεν έχουν αυξηθεί, πολλοί έχουν συνταξιοδοτηθεί ή φύγει από το σώμα των γιατρών ΚΕΠΑ. Έχουμε μόνο 500 γιατρούς ΚΕΠΑ  και τώρα μέσα στο μήνα αυτοί οι 500 θα υπερδιπλασιαστούν και θα γίνουν 1.000 με 1.200. Θα διπλασιαστούν, όπως θα αυξηθεί κατά 50% και ο μισθός τους. Η Κυβέρνησή μας και εγώ προσωπικά που και ως Υφυπουργός Εργασίας ασχολήθηκα εντατικά με την αναπηρία, κάνουμε διαρκώς ότι περνάει από το χέρι μας για να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».  

Για την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

«Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια, ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό που θα εξετάσουμε λοιπόν, είναι έναν δικαιότερο και αναλογικότερο τρόπο είσπραξης της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα από τις συντάξεις. Δηλαδή, το πως θα καταφέρουμε ο τρόπος στον οποίο μειώνεται η σύνταξη βάσει της ειδικής εισφοράς να είναι πιο δίκαιος, ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Την άνοιξη, θα ξεκινήσουμε τη μελέτη για το πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό».

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης της τροπολογίας του νόμου. Η κατάθεση της τροπολογίας θα γίνει εντός του επόμενου μήνα και ένας από τους κύριους λόγους που μας αφορά κιόλας ιδιαίτερα είναι ώστε η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό να μπορέσει να συνυπολογιστεί και στην τουριστική περίοδο όπου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας απασχολείται σε αυτήν. Όπως έχει ήδη πει ο Πρωθυπουργός, στόχος μας  είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 € στο τέλος της τετραετίας και ο μέσος μισθός στα 1500 €. Ήδη από  1 Ιανουαρίου, ξεπαγώσαμε τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, που ήταν σε αναστολή από το 2012 κι  αυτό φυσικά επιταχύνει τη μισθολογική εξέλιξή των εργαζομένων».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο