15 Απριλίου, 2024

Σημεία παρέμβασης Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, στο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της ΕΕ

«Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης αύξησε τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, τροφοδοτώντας το τέρας του εθνικισμού και του ακροδεξιού λαικισμού», υπογράμμισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στην τοποθέτησή της στο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. 

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρωπαική Ένωση αντί να γίνει πιο δημοκρατική, έγινε πιο τεχνοκρατική και εθνοκεντρική. Κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονταν πίσω από κλειστές πόρτες, από ανεπίσημα όργανα τα οποία δεν λογοδοτούν στους ευρωπαίους πολίτες», τόνισε η Υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «το διακύβευμα σήμερα στην Ευρώπη είναι υπαρξιακού χαρκτήρα και ο μόνος δρόμος για να διασωθεί και να ολοκληρωθεί η ευρωπαική ενοποίηση είναι μέσα από μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».  

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την υλοποίηση των αρχών που έχουν τεθεί από τον Ευρωπαικό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων αλλά και από την στρατηγική “Ευρώπη 2020” για την καταπολέμηση της φτώχειας, επισήμανε ότι «η οικονομική στήριξη της κοινωνικής πολιτικής είναι το κλειδί στη συζήτηση. Εάν πραγματικά θέλουμε η Ευρωπαική Ένωση να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, χρειαζόμαστε τους απαραίτητους πόρους ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι διακηρυγμένες μας αρχές θα μετατραπούν σε απτά αποτελέσματα». 

Η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσε, τέλος, τα μέλη του Συμβουλίου Υπουργών Εργασίας για την πρόσφατη «αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο κατά 11%, την πρώτη αύξηση μετά από σχεδόν μία δεκαετία και η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης», και πρόσθεσε ότι «διαψεύστηκαν οι φόβοι ότι η αύξηση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση ή ότι θα οδηγούσε σε απολύσεις, καθώς τον μήνα της αύξησης συνεχίστηκε απρόσκοπτα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά 28.000 περίπου».

Μετάβαση στο περιεχόμενο