22 Ιουνίου, 2024

Σημεία ομιλίας Υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου στο Περιφερειακό Συνέδριο στη Ρόδο

«Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την προστασία της εργασίας», τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι τον Αύγουστο επανέρχονται σε ισχύ οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του προγράμματος αλλά και την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, οικοδομείται ένα νέο πλαίσιο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων».

Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «η αντίληψη που επικράτησε την περίοδο 2010-2014, για έξοδο από την κρίση μέσα από την ελαστικοποίηση της εργασίας, όξυνε ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες. Η προσπάθεια οικοδόμησης των πλεονεκτημάτων της οικονομίας πάνω στην κακοπληρωμένη και ευέλικτη εργασία, εκτός από κοινωνικά άδικη είναι και οικονομικά αναποτελεσματική».

Αναφερόμενος στις πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας, επισήμανε ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιούνται ή έχουν υλοποιηθεί, από το 2015, δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 13.468.544 εκ. ευρώ  για 2.892 ανέργους.

«Η δημιουργία του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε το σύνολο της πολιτικής μας σε καλύτερη βάση. Μαζί με τις αλλαγές του ΟΑΕΔ, που δίνουν ειδικό βάρος στις ανάγκες των ανέργων, αναβαθμίζουμε αλλά και δημιουργούμε νέα εργαλεία για την καταπολέμηση της ανεργίας», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εργασίας.

Τόνισε, τέλος, ότι «μέσα από τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στοχεύουμε στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, τους μακροχρόνια ανέργους. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν μια σειρά από στοχευμένες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και ειδικά των νέων πτυχιούχων. Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να αποτελέσει έναν από τους καταλύτες, όχι απλά για την οικονομική ανάπτυξη αλλά ενός συνολικού μετασχηματισμού της παραγωγικής μας βάσης».

Μετάβαση στο περιεχόμενο