15 Ιουνίου, 2024

Σημεία ομιλίας Υφυπουργού Εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου, στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη μείωση των εισφορών

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και αφορούν τη νομική θωράκιση των Επιθεωρητών Εργασίας, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018. Όπως τόνισε, «οι διατάξεις αφορούν τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και αποτελούν ένα αυτονόητο βήμα για μια Πολιτεία που σέβεται τους εργαζόμενους αλλά και ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους εργαζόμενους των ελεγκτικών μηχανισμών που καθημερινά προσπαθούν να προστατέψουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».  

Ο Υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «η ΝΔ καταφεύγει σε μία καταστροφολογία που δεν συνάδει με την πραγματικότητα γιατί, όποτε αναγκάζεται να μιλήσει προγραμματικά, το πρόγραμμά της συναγωνίζεται σε ακρότητα το πρόγραμμα του ΔΝΤ και πολλές φορές μάλιστα το ξεπερνά. Το τελευταίο της καταφύγιο είναι η καταστροφολογία», πρόσθεσε «αφού δεν μπορεί να στήσει ηγεμονική αφήγηση, δεν μπορεί να στήσει πλαίσιο συναινέσεων μέσα στην ελληνική κοινωνία, όταν στη δημόσια διοίκηση υπερασπίζεται το 1 προς 5, όταν στα εργασιακά είναι ενάντια στις συλλογικές συμβάσεις, όταν είναι ενάντια στην αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «μόνο την περίοδο 2015- 2018, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της “αχρείαστης διαπραγμάτευσης”, εξοικονόμησε 20 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που η ΝΔ κάνει λόγο για υπερπλεονάσματα και υπερφορολόγηση, ξεπερνώντας με ευκολία τα πραγματικά δεδομένα» και επισήμανε ότι «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έλεγε πως δεν θα κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση αν δεν κερδίσει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε πως η αξιολόγηση δεν κλείνει γιατί έχουμε ιδεοληψίες. Το πρόγραμμα της ΝΔ όμως, έχει φτιαχτεί πάνω ακριβώς στην περικοπή των συντάξεων, κάτι που είναι ξεκάθαρο όταν βγαίνουν κάποιοι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη, όπως η κ. Ξαφά, και όχι απλά υπερασπίζονται το μέτρο, αλλά δείχνουν ότι έχει και διαρθρωτική κατεύθυνση που θα έπρεπε να υποστηριχθεί».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, ο Υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι “στο δεκάμηνο η ΕΡΓΑΝΗ δείχνει θετικό ρεκόρ 160.000 θέσεων, ενώ πολύ γρήγορα, από το ετήσιο τεύχος θα φανεί ότι αυτά τα 4 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 400.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας, με την αναλογία  πλήρους και μερικής απασχόλησης να παραμένει στο 70%-30%».

Επιπλέον, ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «η απάντηση της κυβέρνησης στην “νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση” που υπέστη η ελληνική αγορά εργασίας είναι  η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας». 

Τέλος, σημείωσε ότι «η διάλυση των κοινωνικών σχέσεων, η έκρηξη των ανισοτήτων και η υποτίμηση της εργασίας, άνοιξαν τον δρόμο στην ακροδεξιά και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Για εμάς, η προστασία της εργασίας είναι προστασία της Δημοκρατίας, όταν κάποιοι χαρακτηρίζουν την Χρυσή Αυγή ένα λαϊκό αυθεντικό κίνημα, όταν κάποιοι είναι διατεθειμένοι να δικαιολογήσουν τα Καλάσνικοφ και δύο μήνες τώρα κανιβάλιζαν έναν αθώο άνθρωπο».

Μετάβαση στο περιεχόμενο