24 Απριλίου, 2024

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην εκδήλωση με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Κοινωνική Συνοχή: Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Παιχνιδοποίησης στην Υπηρεσία της Κοινωνίας»

«Ως Υπουργός Εργασίας αντιλαμβάνομαι πλήρως τις προκλήσεις της εποχής μας. Ο κόσμος μας αλλάζει με αστραπιαία ταχύτητα και έτσι αλλάζει και η αγορά εργασίας. Η ύπαρξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι τελείως βέβαιον ότι πλησιάζει την αγορά εργασίας με την ταχύτητα και τη δύναμη που έχει ένα τσουνάμι».

 

«Όσες φορές έγινε μία τεχνολογική επανάσταση στην ιστορία, πάντα αφετηριακά υπήρχε πολύ μεγάλη ανησυχία για τους ανθρώπους που θα έχαναν τη δουλειά τους. Όπως απέδειξε πάλι η ιστορία, ναι μεν οι τεχνολογικές πρόοδοι καταργούσαν μια σειρά επαγγελμάτων, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούσαν άλλη μία σειρά νέων. Εδώ έρχονται τώρα το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το Πανεπιστήμιο, η κοινωνία και οι κοινωνικοί εταίροι να κάνουν τι; Να προετοιμάσουν την αγορά εργασίας για αυτό που έρχεται».

 

«Λόγω της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε στη διάθεσή μας, τα επόμενα χρόνια, τους μεγαλύτερους αθροιστικά πόρους για το “Reskilling” και το “Upskilling”, που είχαμε ποτέ στην ιστορία μας, όχι απλώς για να κάνουμε απορρόφηση πόρων, αλλά κυρίως αξιοποίηση αυτών των πόρων. Το πρωτεύον είναι να απορροφήσουμε τους πόρους και στο τέλος να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα. Να γνωρίζουν πώς να κάνουν τις δουλειές τους στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι το “Reskilling” και το “Upskilling”. Αυτό θα οδηγήσει τους εργαζόμενους όχι μόνο στο να βρουν δουλειά ή στο να διατηρήσουν τη δουλειά τους, αλλά να βρουν καλύτερη δουλειά και με υψηλότερη ανταμοιβή. Έτσι θα πετύχουμε το στόχο της κοινωνικής συνοχής και το στόχο της αυξήσεως των εισοδημάτων των εργαζομένων. Δεν είναι εύκολο να γίνει. Ούτε αυτονόητο ότι θα γίνει. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι στο Υπουργείο Εργασίας δουλεύουμε πολύ συστηματικά για να το πετύχουμε».

 

«Δουλεύουμε σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Δουλεύουμε συστηματικά με την ΔΥΠΑ. Δουλεύουμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Δουλεύουμε σε συνεργασία και με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Όλη αυτή η συνεργατική αλυσίδα πρέπει να δουλέψει και να συντονιστεί για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος. Τα επόμενα 4-5 χρόνια η αγορά εργασίας θα αλλάξει τελείως, η Ελλάδα θα αλλάξει τελείως».

 

«Βλέπουμε ότι τα προγράμματα των ψηφιακών δεξιοτήτων έχουν τρομερά μεγάλη ανταπόκριση. Το πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων που σχεδιάζαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, 100.000 εργαζόμενοι θα εκπαιδευτούν σε αυτά, θα πάει πάρα πολύ καλά. Στο Υπουργείο Εργασίας έχουμε ιδέες ακόμα και για προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων, μην εκπλαγείτε, σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, στους ανθρώπους στο ΚΑΠΗ. Η ψηφιακή εποχή δεν είναι μόνο για τους νέους. Η ψηφιακή εποχή είναι για όλους. Κανένας μας πια δεν μπορεί να ζήσει έξω από την ψηφιακή εποχή και είτε μας αρέσει αυτό, είτε δεν μας αρέσει. Αυτός είναι ο σύγχρονος κόσμος και μέσα σε αυτόν θα πρέπει να μπορούμε να επιβιώσουμε».

 

«Είμαστε πιστεύω σε ένα πολύ καλό σημείο ωριμότητας του μεταξύ μας διαλόγου και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα, τα επόμενα χρόνια, θα είναι πραγματικά πάρα πολύ καλά. Η Ελλάδα θα μπορέσει και σε αυτόν τον τομέα όπως σε πολλούς άλλους, τα τελευταία χρόνια, να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και όχι παράδειγμα προς αποφυγήν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα φτάσουμε εκεί που πρέπει και θα εξασφαλίσουμε για το μέλλον και το δικό μας και των παιδιών μας την ευημερία την οποία έχουμε ανάγκη για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και για την μακροπρόθεσμη κοινωνική μας συνοχή».

 

Ολόκληρη η ομιλία:

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Ημερολόγιο Ανακοινώσεων

Απρίλιος 2024
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Μετάβαση στο περιεχόμενο